Könyvtársarok – 100 éve hunyt el Ady Endre

Könyvtársarok – 100 éve hunyt el Ady Endre

2019. január 27. 08:30

1919. január 27-én, a budapesti Liget Szanatóriumban elhunyt Ady Endre. A centenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással, előadással, az Ady-emlékhelyeket bemutató városi sétával várja az érdeklődőket. Egy internetes oldal videósorozatot indított el: száz napon keresztül minden nap feltöltenek egy videót, amelyben egy közéleti szereplő a poéta egyik versét adja elő. Mi a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megtalálható, az utóbbi években megjelent Ady-irodalomból válogatunk.

Részletek
2000 éves lépés

2000 éves lépés

2019. január 18. 18:00

A Magyar Kultúra Napja félegyházi rendezvényeinek nyitányaként Kossuth Tivadar festőművész kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban január 17-én 2000 éves lépés címmel. A művészt Csányi József polgármester köszöntötte, ezt követően Réti Mária művészettörténész mutatta be a festőt, és a kiállított alkotásokat. Végezetül Kossuth Tivadar ismertette életútját, művészi hitvallását és további terveit. A tárlatmegnyitót a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak előadása színesítette.

Részletek
Titkok a levéltárból - Az Újtemplom toronyórájáról

Titkok a levéltárból - Az Újtemplom toronyórájáról

2019. január 20. 16:00

Az 1700-as évek közepén katolikusokkal benépesült Félegyháza lakóinak egyik első dolga volt a templomépítés. Az 1761-ben felszentelt Sarlós Boldogasszony Templom azonban az 1800-as évek elejére már szűknek bizonyult, a megnövekedett lakosságot ez az egyetlen templom már nem volt képes befogadni.

Részletek
A Szilveszter története

A Szilveszter története

2018. december 31. 18:00

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

Részletek
Turnéval járja az országot

Turnéval járja az országot

2018. december 27. 12:00

Ritka és különleges hangszeren, tekerőlanton játszik a kiskunfélegyházi Ónodi András Máté. A mindössze nyolc éves kisfiú az ország legfiatalabb tekerőlantosaként turné keretében mutatkozik be a nagyközönség előtt. Az ország számos pontján fellépett már, meghívást kapott többek között a Hagyományok Házába, a népzene fellegvárába is. Repertoárjában több mint húsz dal szerepel, mintegy negyedórás műsorát mindenhol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a közönség.

Részletek