Helyi hírek 2021. január 28. 08:00

Mihamarabbi nyitásban bíznak félegyházi éttermek

Mihamarabbi nyitásban bíznak félegyházi éttermek
Mihamarabbi nyitásban bíznak a kiskunfélegyházi éttermek, mert – mint mondják – ahhoz a lélektani határhoz közelednek, ami után már nem tudják fenntartani vállalkozásukat. A 2020-as év bevétel tekintetében legtöbbüknél 50 százalékos visszaesést mutat, de vannak, akik 65 százalékos csökkenésről számolnak be. Nem ritkán az üzletvezető is kiveszi a részét a munkából: levest mer ételesekbe, székeket javít, vagy kiszállít. Abban minden általunk megkérdezett étterem vezetője, tulajdonosa egyetért, hogy a cél elsődlegesen a túlélés, a költségeket minimalizálni kell, és így talán még egy ideig a felszínen tudnak maradni. Az elmúlt időszak kimerítette a tartalékokat, minden kiadott forintot mérlegelni kell.



A Rózsakert Vendéglő tulajdonosa szerint az á la carte, vagyis az étlap szerinti étkeztetés és a rendezvények hozzák a profitot egy étterem számára. Pont azok, amelyek a 2020-as évben alig néhány hónapig termeltek hasznot.  Az á la carte ételeket viszont nem szívesen eszik meg otthon, dobozból az emberek. Drasztikusan lecsökkentett nyitvatartással üzemelnek, sajnos többre nincs igény. Véleménye szerint egyetlen vállalkozás sem éli túl, ha a helyzet még hónapokra konzerválódik. A korlátozásoknak maradéktalanul eleget tettek, érthetetlennek és igazságtalannak tartja, hogy míg a multinacionális üzletláncokban rengeteg ember megfordul egyszerre, az éttermekben még mindig tilos elfogyasztani egy ebédet, vagy vacsorát. Mint mondta: „Próbálunk a kollégákkal a bajban is együtt maradni, de ez úgy látom, a végtelenségig nem megy.”





A Fornetti Altro tulajdonos-üzletvezetője arról számolt be, hogy igény szerint most is kiszállítanak, de vannak, akik bejönnek az ételért, és otthon fogyasztják el. Nem kellett kapacitást növelniük, de nem is csökkentették a munkavállalók számát. Voltak viszont kényszerű megoldások, amelyeket muszáj volt alkalmazni. Például a munkavállalók bérét és óraszámát csökkentették, így viszont sikerült megőrizni a munkaviszonyukat. Mint mondja, mindvégig párbeszédre törekedett, és minden döntést előre megbeszélt az alkalmazottakkal. A bevétel jóval kevesebb, mint más, békebeli években, hiszen kevesebben visznek és kérnek ebédet. Egy kis mosolyt szerettek volna csalni a hozzájuk betérők arcára azzal, hogy az asztalok melletti székekre plüssmackókat ültettek. A játékok azonban boldogan átadják a helyüket a vendégeknek, amint lehetőség lesz rá.





A 2 Serpenyő Bisztró vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az ő profiljuk eddig is a menüztetés volt, az elmúlt időszakban mégis az előző évek harmadára csökkent a bevételük. Tapasztalata szerint nagyon kevés pénzből gazdálkodnak a háztartások, így első körben az ételen spórolnak. Ő veszített el alkalmazottat a járványügyi helyzet miatt, de családon belül megoldották a munkaerőhiányt.





A Desperado Étterem és Söröző vezetőjétől megtudtuk, hogy javarészt a menü dominál náluk, de nagy számban kérnek sültes tálakat is a vendégek otthoni fogyasztásra. Minden alkalmazottat szeretne megtartani. Ennek érdekében előfordul, hogy felszolgáló munkatársak most a konyhában segítenek be. Így sikerül megoldani a folyamatos munkát, és előteremteni a munkabért. Nagyon bízik a legkésőbbi márciusi nyitásban, addig amennyit bír, annyit spórol. Úgy tűnik, hogy a vendégek is bíznak ebben, hiszen elmondása szerint esküvők, családi események tekintetében már vannak foglalások.





A Csillag Vendéglő vezetője is megerősítette, hogy nagy visszaesést tapasztaltak ők is a bevételben, de szerencsére egy ember kivételével egyelőre minden alkalmazottat meg tudtak tartani. A felszolgálók jelenleg más munkakört töltenek be, valamint úgy vészelik át ezt a nehéz helyzetet és oldják meg, hogy meglegyen az elegendő munkaóra, hogy a karbantartásban segítenek: asztalokat javítanak, székeket újracsiszolnak, felújítanak, újrahúznak.  Máskor csak a szükségeset végzik el, most viszont egy teljes körű ápolást, javítást kaptak a bútorok. Ők újdonságként a kedvező áron kínált diákmenüt vezették be, megcélozva természetesen az online oktatásban részt vevő középiskolásokat, így próbálják segíteni a szülőket. „Olyannak neveltek, hogy a legnehezebb helyzetben is tartsak ki, mert ha kitartunk, akkor van lehetőség a túlélésre.” – mondta a jövőről az étteremvezető.

Z. A. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!