Helyi hírek 2021. február 11. 08:00

Félegyházán is tanult a bécsi kutató

Félegyházán is tanult a bécsi kutató
Dr. Karsai Ferenc majdnem kétméteres magasságával, tetoválásaival és macskák iránti rajongásával bizonyosan ledönt minden sztereotípiát, ami az emberek fejében a tudósokról él. Félegyházi gyökerekkel a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója volt két évig, később a Bécsi Egyetemen diplomázott kémia szakirányon, majd a műszaki karon elméleti kémiából szerzett doktorátust. Most is Ausztria fővárosában él és dolgozik kutatóként, de szeretettel emlékszik a kiskunfélegyházi napokra.

A kémia szeretetét minden bizonnyal édesapja oltotta belé, aki tanárként művelte ezt a szakterületet. Ferenc ma minden esetre egy világszínvonalú és egyedülálló kutatási programban dolgozik, amelynek keretében alapanyagok teszteléséhez fejlesztenek számítógépes programokat. Az úgynevezett VASP (Vienna Ab intio Simulation Package) egy olyan számítógépes program, amit atomszerű anyagok modellezéséhez, elektronikus szerkezeti számításokhoz, kvantummechanikai és molekuladinamikai leképezésekhez használnak. Alkalmazásával drága alapanyagokat mellőzve végezhetnek teszteket arról, hogy milyen fizikai és kémiai tulajdonságok a legkedvezőbbek egy új anyag, vagy komponens megalkotásához. Ennek jó hasznát vehetik például az autógyártásban, az energiaszektorban, vagy a gyógyszergyártásban.

Dr. Karsai Ferenc szerint ez a kutatási szegmens tulajdonképpen az elméleti fizika és kémia gyakorlati felhasználása egy számítógép segítségével, újabb bizonyítékát adva annak, hogy elmélet és gyakorlat kéz a kézben jár. A program megvásárlásával óriási összegeket spórolhatnak meg a cégek, no persze egy csúcsteljesítményű számítógép és magas szintű analitikus tudás birtokában.

A félegyházi általános iskola padjait is koptató tudós csapatával az anyagkutatás szédületes fejlődésének alakítója, akik a folyamatos fejlődés és fejlesztés mellett köteleződtek el.

V. B. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!