Helyi hírek 2021. január 30. 12:00

Zöld oldal – Szorgos kezek gondozzák télen is a zöldfelületeket

Zöld oldal – Szorgos kezek gondozzák télen is a zöldfelületeket
Talán kevésbé látványos, de télen is folyamatos a munka Kiskunfélegyháza zöldfelületein. Nagy Ágnes városi főkertész az aktuális feladatokat gyűjtötte csokorba, bizonyítva: bár a természet még pihen, a kertészek dolgoznak.



Füvek minden mennyiségben


A parkok hangulatos, szép téli dísze a sokféle fű. Egyesek örökzölden – zölden vagy színesen – mások megszáradt színtelenül őrzik a buja nyári növényzet emlékét, akult levelek és virágok ugyan csak halott vázai a növényeknek, mégis megkapóak a téli ködben és napsütésben.



A parkokban javában tart az évelőágyak növényeinek visszametszése, ami a meglévő majd 3 hektárnyi területen igen nagy munka. Menet közben találunk rá mi is a járható útra: nem lehet mindent egyszerre visszavágni a vegetációs idő végén. A nyár folyamán kell lemetszenünk az elvirágzott, visszaszáradó növényrészeket, ősz végén, tél elején az elfagyott, megcsúnyult növénymaradványokat, és majd tél végén, tavasz elején a száraz díszfüveket. A visszavágott növényi részek most már zúzva-aprítva mindenhol visszakerülnek a növényágy talajára. Ezzel segítve az egészséges talajéletet, miközben a növények számára helyben tápanyaggá komposztálódnak és egyben folyamatosan takarják a talajt, részben a gyomok ellen, részben a talajnedvesség megtartása érdekben.



Mindenesetre a füvek így egész télen gyönyörűen díszítenek. Mindeközben a természet titkait kutatjuk, „működését” tanulgatjuk, és folyamatosan keressük a nagy kézimunkaigényű tevékenység gépi segítésének lehetőségeit. Aprítógép hiányában egyelőre egy frappáns ötlettel traktorra szerelt szárzúzó adapterrel zúzzuk össze a levágott növényrészeket, ezzel téve őket alkalmassá a mulcsozásra.

Urnakert, temetői munkák

Előkészítés alatt van a Felsőtemetőben, a ravatalozóval szembeni sírparcellában egy urnakert kialakítása, aminek a tervei még 2020 őszén elkészültek és decemberben a tervezett fák egy részét el is ültettük. A mára elbontott egykori csőszház helyén egy fákkal, cserjékkel, évelőkkel, díszfüvekkel beültetett, kifejezetten kertes kialakítású urnaparcellát szeretnénk létesíteni.



A két urnasírsort tartalmazó keretes temetési helyeket a sorok végein egy-egy lombos fa zárja le. A sírjelek egyszerű állított kőtáblák, amelyek körül alacsony párnát alkotó évelők borítják a sírhelyeket. A parcellában kisebb búcsúztató helyeket, a fák alatt pedig ülő- és pihenőhelyeket alakítunk ki. A tervek szerint a sírkertet a tavasz-nyár folyamán mintegy 100-120 urnasírhellyel nyitjuk meg.  



Az elmúlt év őszén jelentős fásítás történt az Alsótemetőben. Most a fák karózása és a környezetük rendezése folyik. Ennek a munkának a keretében a ravatalozó előtti napos – és ezért nyáron rendkívül meleg – díszburkolatba is számos fát elültettünk. A fák körüli fakeretek között pedig padokat szeretnénk kihelyezni az év folyamán.
 

Kövessen minket a Facebookon is!