Állásajánlatok

Állásajánlatok

2022. január 31. 08:00

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének legfrissebb állásajánlatai az alábbiakban olvashatók. A fenti ajánlatokról további információ a következő címen kérhető: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi-tér 4-5., Tel.: 76/795-065.

Részletek
Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

2022. február 6. 16:00

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során. Az ITM Magyar mikro, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiájából kiderül, hogy a hazai kkv-szektor termelékenysége ugyan gyorsan javul, de még így is jelentősen elmarad az európai átlagtól. Látják ezt a vállalatvezetők is, a beruházásaik célja döntő részben a hatékonyságnövelés volt.

Részletek
Előre látják az aszályt a gazdák

Előre látják az aszályt a gazdák

2022. január 25. 12:00

Fontos szakmai segítséget kapott a mezőgazdaság a vetési időszakkal kapcsolatban. Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok várhatóak az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

Részletek
Februárra elfogyhat az akácméz

Februárra elfogyhat az akácméz

2022. január 24. 16:00

Téli pihenőre vonultak a méhek és a méhészek is, de aggódva várják a 2022-es szezont. Az előjelek nem a legjobbak, sokan tartanak a késői fagyoktól. A tavalyi rekord gyenge termés hatása most is megmutatkozik. Februárra elfogyhat az akácméz, ami olyan drága, hogy megéri hamisítani.

Részletek
Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban

2022. január 19. 08:00

A járvány 2020-ban, ahogy országos tendenciában is, úgy a megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét is visszavetette. A beruházási aktivitás viszont 2021 elején újból lendületet vett, a teljesítések volumene negyedévről-negyedévre fokozódott. A szervezetek 2021. I‒III. negyedévi 230 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 37%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A bővülés mértéke a főváros és a megyék körében Bács-Kiskunban volt az egyik legnagyobb. A beruházások 64%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások realizálták.

Részletek
Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

2022. január 18. 08:00

Jó hír, hogy csökkent az álláskeresők száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk harmadik részében a megye munkaerőpiaci változásainak nézünk utána.

Részletek
Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

2022. január 16. 12:00

Megyénkben 251 ezer főt tesz ki, a gazdaságilag aktívak száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk második részében a megye gazdasági aktivitásának nézünk utána.

Részletek
Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

2022. január 13. 16:00

A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt 5 évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30 százalékkal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége. Az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében.

Részletek
Hiányolja a munkaerőt az agrárium

Hiányolja a munkaerőt az agrárium

2022. január 7. 12:00

A gépkezelő, gépszerelő és állattenyésztésben jártas szakemberek a legkeresettebbek a hazai mezőgazdasági cégeknél, de hiány van a kertészekből, a technikusokból és a növényorvosokból is – derült ki az AKI elemzéséből. Az ágazat munkaerőgondjaira megoldást jelenthet a jelentős átalakításon átesett agrárszakképzés, a vállalkozások körében azonban egyelőre nem túl népszerű a duá­lis képzésben való részvétel.

Részletek
Így adózunk az idén

Így adózunk az idén

2022. január 3. 12:00

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Részletek