Fertőtlenítési útmutató állattartó telepeknek

Fertőtlenítési útmutató állattartó telepeknek

2021. január 18. 12:00

Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével. A gazdasági haszonállattartó telepek megfelelő fertőtlenítése ugyanis a biztonságos élelmiszer előállítás egyik legfontosabb alapfeltétele, egyúttal a komoly gazdasági kárral járó állatbetegségek megelőzésének kulcsa.

Részletek
Gondot okozhat a gazdáknak a hómentes fagy

Gondot okozhat a gazdáknak a hómentes fagy

2021. január 21. 08:00

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban tovább csökken a hőmérséklet. A kemény fagyok nemcsak minket tehetnek próbára, hanem sok esetben az állat- és növényvilágot, valamint a mezőgazdaságot is.

Részletek
Brexit – mi változott?

Brexit – mi változott?

2021. január 15. 16:00

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból (EU) és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt.

Részletek
Már minden számlát lát az adóhivatal

Már minden számlát lát az adóhivatal

2021. január 11. 12:00

Mérföldkő az adózásban, hogy az adóhivatal 2021-től már minden számlát lát, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel szankciómentes időszak segíti a zökkenőmentes átállásra március 31-éig – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Részletek
Sok lesz az újdonság idén a gazdák életében

Sok lesz az újdonság idén a gazdák életében

2021. január 3. 12:00

Mozgalmas évre számíthatnak idén a gazdálkodók: januártól életbe lépett számos új szabályozás. Meghatározó, hogy az őstermelők és a családi gazdálkodók már az alapoktól újraszabályozott környezetben tevékenykedhetnek, megkezdődik az osztatlan közös tulajdonú területek rendezése, és egyre több beruházás készül el. Az idén az agráröröklés szabályozása, így a generációváltás könnyítése lehet az egyik legfontosabb kormányzati intézkedés.

Részletek
Megyénk 18 településén gazdagabb lett a karácsony

Megyénk 18 településén gazdagabb lett a karácsony

2020. december 24. 08:00

Több mint 2 milliárd forint pályázati forrás érkezett Bács-Kiskunba a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Nyolc településen, mintegy másfél milliárd forintból fejleszthetnek a települések ipari területeket, két településen 250 millió forintból épülhet bölcsőde, több mint 200 millió forintból csapadékvíz-elvezetést alakítanak ki 5 községben és négy megyei településen épül, megújul az egészségügyi ellátás 390 millió forint pályázati forrásból.

Részletek
Idén is felmérték a kukoricákat

Idén is felmérték a kukoricákat

2020. december 20. 16:00

Összesen 38 kukoricahibridet teszteltek idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Részletek
Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

2020. december 28. 08:00

Agrár,- és informatikus mérnökök közreműködésével dolgozta ki egy magyar fejlesztőkből álló feltörekvő vállalkozás az okos gabonaszondát, amely valós idejű tájékoztatást ad a síktárolóba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletetről és további hasznos paraméterekről. A többéves akkumulátoridővel és rendkívül egyszerűen kezelhető GrainMonitor a jövőben öntanuló módon a mérési eredmények alapján problémák megjóslására is képes lehet, továbbá meglesz a képessége, hogy azonnal megoldást javasoljon a felmerülő problémákra.

Részletek
50 milliárdos beruházással bővül a Mercedes-gyár

50 milliárdos beruházással bővül a Mercedes-gyár

2020. december 15. 10:00

Jelentősen, újabb 50 milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, a fejlesztés keretében a vállalat megkezdi Magyarországon elsőként a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kecskeméti gyárból a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

Részletek