Enyhítő intézkedések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

Enyhítő intézkedések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

2022. február 4. 16:00

Lehetővé vált a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítése Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások, így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

Részletek
Az agrárkamara falugazdászainál lehet jelezni a viharkárt

Az agrárkamara falugazdászainál lehet jelezni a viharkárt

2022. február 3. 09:00

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata országszerte közreműködik a hétvégi viharok miatt a temelőeszközökben keletkezett károk felmérésében. Emellett a falugazdászok a növénykultúrákban keletkezett károk időbeni bejelentésében is segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

Részletek
Állásajánlatok

Állásajánlatok

2022. január 31. 08:00

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének legfrissebb állásajánlatai az alábbiakban olvashatók. A fenti ajánlatokról további információ a következő címen kérhető: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi-tér 4-5., Tel.: 76/795-065.

Részletek
Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

2022. február 6. 16:00

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során. Az ITM Magyar mikro, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiájából kiderül, hogy a hazai kkv-szektor termelékenysége ugyan gyorsan javul, de még így is jelentősen elmarad az európai átlagtól. Látják ezt a vállalatvezetők is, a beruházásaik célja döntő részben a hatékonyságnövelés volt.

Részletek
Előre látják az aszályt a gazdák

Előre látják az aszályt a gazdák

2022. január 25. 12:00

Fontos szakmai segítséget kapott a mezőgazdaság a vetési időszakkal kapcsolatban. Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok várhatóak az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

Részletek
Februárra elfogyhat az akácméz

Februárra elfogyhat az akácméz

2022. január 24. 16:00

Téli pihenőre vonultak a méhek és a méhészek is, de aggódva várják a 2022-es szezont. Az előjelek nem a legjobbak, sokan tartanak a késői fagyoktól. A tavalyi rekord gyenge termés hatása most is megmutatkozik. Februárra elfogyhat az akácméz, ami olyan drága, hogy megéri hamisítani.

Részletek
Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban

2022. január 19. 08:00

A járvány 2020-ban, ahogy országos tendenciában is, úgy a megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét is visszavetette. A beruházási aktivitás viszont 2021 elején újból lendületet vett, a teljesítések volumene negyedévről-negyedévre fokozódott. A szervezetek 2021. I‒III. negyedévi 230 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 37%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A bővülés mértéke a főváros és a megyék körében Bács-Kiskunban volt az egyik legnagyobb. A beruházások 64%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások realizálták.

Részletek
Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

2022. január 18. 08:00

Jó hír, hogy csökkent az álláskeresők száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk harmadik részében a megye munkaerőpiaci változásainak nézünk utána.

Részletek
Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

2022. január 16. 12:00

Megyénkben 251 ezer főt tesz ki, a gazdaságilag aktívak száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk második részében a megye gazdasági aktivitásának nézünk utána.

Részletek