Megyénk 18 településén gazdagabb lett a karácsony

Megyénk 18 településén gazdagabb lett a karácsony

2020. december 24. 08:00

Több mint 2 milliárd forint pályázati forrás érkezett Bács-Kiskunba a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Nyolc településen, mintegy másfél milliárd forintból fejleszthetnek a települések ipari területeket, két településen 250 millió forintból épülhet bölcsőde, több mint 200 millió forintból csapadékvíz-elvezetést alakítanak ki 5 községben és négy megyei településen épül, megújul az egészségügyi ellátás 390 millió forint pályázati forrásból.

Részletek
Idén is felmérték a kukoricákat

Idén is felmérték a kukoricákat

2020. december 20. 16:00

Összesen 38 kukoricahibridet teszteltek idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Részletek
Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

2020. december 28. 08:00

Agrár,- és informatikus mérnökök közreműködésével dolgozta ki egy magyar fejlesztőkből álló feltörekvő vállalkozás az okos gabonaszondát, amely valós idejű tájékoztatást ad a síktárolóba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletetről és további hasznos paraméterekről. A többéves akkumulátoridővel és rendkívül egyszerűen kezelhető GrainMonitor a jövőben öntanuló módon a mérési eredmények alapján problémák megjóslására is képes lehet, továbbá meglesz a képessége, hogy azonnal megoldást javasoljon a felmerülő problémákra.

Részletek
50 milliárdos beruházással bővül a Mercedes-gyár

50 milliárdos beruházással bővül a Mercedes-gyár

2020. december 15. 10:00

Jelentősen, újabb 50 milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, a fejlesztés keretében a vállalat megkezdi Magyarországon elsőként a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kecskeméti gyárból a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

Részletek
Zöld út a reformoknak

Zöld út a reformoknak

2020. november 25. 08:00

Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások, miután a Parlament 174 igen szavazattal, 6 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett törvénytervezetet.

Részletek
Rossz évet zár a zöldség-gyümölcs ágazat

Rossz évet zár a zöldség-gyümölcs ágazat

2020. november 17. 16:00

A zöldség-gyümölcs ágazat is megérezte a koronavírus-járvány hatásait. Leginkább a beutazási korlátozások okoztak problémákat a tavaszi idénymunkáknál, de az idei legnagyobb hátrányt a szélsőséges időjárás jelentette. A FruitVeB alelnöke, Apáti Ferenc szerint a 2020-as év a gyümölcskultúrák fekete éve volt, nagyon rossz évjáraton vagyunk túl. A tavaszi fagykárok gyümölcsfajtól függően elvitték a termés 50-80 százalékát. A megmaradt szerény cseresznye- és meggytermésben további jelentős problémát okoztak az extrém júniusi esőzések is.

Részletek
Agresszív invazív fajok lepik el Magyarországot

Agresszív invazív fajok lepik el Magyarországot

2020. november 17. 12:00

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Agrártudományi Kutatóközpont az inváziós növényfajok elterjedéséről készít webtérképet természetjárók, illetve természetvédelmi civil szervezetek bevonásával. Az SZTE szerint a magyar természetvédelem jelenlegi legnagyobb kihívása a biológiai invázió.

Részletek
Változnak az őstermelők és családi gazdaságok szabályai

Változnak az őstermelők és családi gazdaságok szabályai

2020. november 16. 12:00

Megtörténik az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos rendelkezések átalakítása. Ennek egyik oka az volt, hogy az adóztatással kapcsolatos bevételi határok évek óta változatlanok voltak. További indok, hogy a közös őstermelői tevékenységet folytatók és a családi gazdaságok esetében több olyan korlátozó szabály van hatályban, amely nem életszerű. Ilyen például a közös háztartás. A családi gazdaságokról szóló, T/13261 számú benyújtott törvényjavaslat újragondolja a szabályozást.

Részletek
Rekord: 1000 milliárd felett lehet az idei e-kereskedelemi összforgalom

Rekord: 1000 milliárd felett lehet az idei e-kereskedelemi összforgalom

2020. november 19. 12:00 | Koronavírus

A belföldi online vásárlások száma és értéke évek óta folyamatosan növekszik, 2020 azonban rekord év lehet a hazai online kiskereskedelmi piacon. A koronavírus miatt az emberek egyre nagyobb mértékben kezdenek el áttérni az életük digitális kiszolgálására, ami szakértők szerint ebben az évben legalább 1000 milliárd forintos összforgalmat eredményezhet. A termékkategóriák esetében kiugró növekedést érnek el azok, akik az otthoni munkavégzéshez szükséges kellékeket áruló, sport, háztartási vagy hobbitermékekre építették a webshopjaikat. A karácsonyi forgalom pedig további extrém meglepetéseket hozhat.

Részletek