Szolid eredménnyel, de túllépett a mélyponton az Integrál Zrt.

Szolid eredménnyel, de túllépett a mélyponton az Integrál Zrt.

2022. február 17. 14:00 | Koronavírus

Előbb a pandémia nehezítette az Integrál Zrt. munkáját, majd jött a madárinfluenza. Ilyen körülmények között már az is jelentős sikernek tekinthető, hogy sikerült átvészelni az elmúlt éveket úgy, hogy meg tudták tartani a munkaerőt, és idén talán már a gazdasági mutatók is kedvezőbb képet mutatnak. Kiemelkedően fontos ez Kiskunfélegyházának azért is, mert a cég mintegy 500 dolgozót foglalkoztat, és ezzel az önkormányzat mellett a második legnagyobb munkaadó a városban. Mindezekről dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Félegyházi Közlönyt.

Részletek
Gümőkór egy Bács-Kiskun megyei húsmarha-állományban

Gümőkór egy Bács-Kiskun megyei húsmarha-állományban

2022. február 12. 10:00

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. Az esetre telepek közti állatmozgatást követően, a karantén ideje alatt elvégzett gümőkór vizsgálat nyomán derült fény. Az érintett származási telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, az állomány felszámolása megtörtént, jelenleg a fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Részletek
Nagy lépés a drónos permetezés felé

Nagy lépés a drónos permetezés felé

2022. február 13. 12:00

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.

Részletek
Hidrogén meghajtású autóbusz áll forgalomba

Hidrogén meghajtású autóbusz áll forgalomba

2022. február 11. 16:00

Először vesz részt hidrogén meghajtású autóbusz a közösségi közlekedésben Magyarországon a következő hetekben. A HUMDA szervezésében a Volánbusz üzemelteti majd a Kőbánya-Kispest és Vecsés között közlekedő Solaris Urbino 12 electric H2 típusú üzemanyagcellás buszt. A Zöld Busz Program több mint három hétig tartó demonstrációs mintaprojektje hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a technológia hétköznapi felhasználhatóságával kapcsolatban.

Részletek
Enyhítő intézkedések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

Enyhítő intézkedések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

2022. február 4. 16:00

Lehetővé vált a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítése Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások, így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

Részletek
Az agrárkamara falugazdászainál lehet jelezni a viharkárt

Az agrárkamara falugazdászainál lehet jelezni a viharkárt

2022. február 3. 09:00

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata országszerte közreműködik a hétvégi viharok miatt a temelőeszközökben keletkezett károk felmérésében. Emellett a falugazdászok a növénykultúrákban keletkezett károk időbeni bejelentésében is segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

Részletek
Állásajánlatok

Állásajánlatok

2022. január 31. 08:00

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének legfrissebb állásajánlatai az alábbiakban olvashatók. A fenti ajánlatokról további információ a következő címen kérhető: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi-tér 4-5., Tel.: 76/795-065.

Részletek
Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

2022. február 6. 16:00

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során. Az ITM Magyar mikro, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiájából kiderül, hogy a hazai kkv-szektor termelékenysége ugyan gyorsan javul, de még így is jelentősen elmarad az európai átlagtól. Látják ezt a vállalatvezetők is, a beruházásaik célja döntő részben a hatékonyságnövelés volt.

Részletek
Előre látják az aszályt a gazdák

Előre látják az aszályt a gazdák

2022. január 25. 12:00

Fontos szakmai segítséget kapott a mezőgazdaság a vetési időszakkal kapcsolatban. Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok várhatóak az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

Részletek