Katasztrófa: 400 milliárd forint égett el néhány hét alatt Magyarországon

Katasztrófa: 400 milliárd forint égett el néhány hét alatt Magyarországon

2022. július 16. 12:00

Eddig mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály miatt annyira, hogy ezeken a területeken semmiféle termés nem takarítható be. A régóta nem látott aszály ráadásul egy olyan évben viszi el a termés jelentős részét, amikor rendkívül magas árak vannak, vagyis a gazdák – normál körülmények között – kifejezetten jól kereshettek volna idén. Csak az említett két növénynél elképesztő összeg, mintegy 400 milliárd forint a kiesés, ráadásul a kalászos gabonák aratása sem hozott fényes eredményeket. Rontja a helyzetet az is, hogy nem csak a mennyiség, a minőség sem jó a döbbenetes csapadékhiány miatt.

Részletek
Óriási károkat okozhat a kertben a napégés

Óriási károkat okozhat a kertben a napégés

2022. július 19. 12:00

A fajták helyes megválasztásával tehetjük az első sikeres lépéseket. Éghajlatunkra nemcsak a szélsőséges hőmérsékleti értékek, de a téli és a nyári hónapok között a fényviszonyokban jelentkező nagy különbség is jellemző. Míg a téli fényszegénységet (rövid napszak, gyenge, 5 000 lux alatti fényerősség) csak a dísznövény- és zöldséghajtató kertészek érzékelik, a nagymértékű nyári napsugárzás káros hatása valamennyi kertészeti ágazatban tapasztalható, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy az egész kertészetet sújtja.

Részletek
Folyamatos a betakarítás

Folyamatos a betakarítás

2022. július 3. 12:00

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Részletek
Hamarosan kezdődik a hazai sárgadinnye szezonja

Hamarosan kezdődik a hazai sárgadinnye szezonja

2022. július 4. 14:00

Tavaly nagy dinnyetermés volt, az idei kisebb lesz, de van elegendő sárgadinnye a termelőknél. Az árak még azért magasak, mert az import nem fogyott el. A hazai gyümölcs azonban sokkal jobb minőségű – nyilatkozta hírportálunknak a dunavecsei Roszik Tamás, aki az egyik legnagyobb termelő idehaza.

Részletek
Öt dolog, amin könnyen elbukhat egy kezdő vállalkozó

Öt dolog, amin könnyen elbukhat egy kezdő vállalkozó

2022. június 24. 16:00

Önállóság, szabad időbeosztás, magasabb kereset, a felülről érkező nyomás hiánya – számos tényező teszi vonzóvá a vállalkozói létet, így nem véletlen, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb saját céget indítani. Tapasztalat és a jellemző buktatók ismerete nélkül azonban a lelkesedés ellenére is könnyen zátonyra futhat az üzlet. Huzdik Katalin, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Üzleti Tudományok Intézetének egyetemi docense most összefoglalta, mik azok a legfontosabb tényezők, amelyek általában a kezdő vállalkozások bukását okozzák.

Részletek
Újabb gyártástechnológiai fejlesztés a Torus Kft.-nél

Újabb gyártástechnológiai fejlesztés a Torus Kft.-nél

2022. július 2. 08:00

A Torus Acéltermékgyártó Kft a GINOP Plusz-1.1.2-21 Magyar Multi Program – A kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása – keretében technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre 2023 végéig összesen 601,4 millió Ft összértékben, amelynek 50%-a, 300 706 158 Ft a Széchenyi Terv Plusz keretében nyújtott vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás segítségével valósulhat meg.

Részletek