Május 17-éig jelenthetők az áprilisi fagykárok

Május 17-éig jelenthetők az áprilisi fagykárok

2021. április 23. 17:30

Május 17-éig jelenthetik be a gazdák az áprilisi fagykárokat – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy tegye meg a bejelentést, aki tagja a kárenyhítési alapnak, és csatlakozásra biztatta azokat a kisebb termelőket is, akinek nem kötelező részt venni az alapban.

Részletek
Nem lesz idén (sem) baracktermés

Nem lesz idén (sem) baracktermés

2021. április 16. 10:00

A gyümölcsösökben március második felében – főként az Alföld déli részén – gyönyörűen virágoztak a barackfák, feledtetni akarván a tavalyi termés elmaradását. Aztán sorozatosan jöttek a hideg betörések, amelyek ellen a gazdák minden eszközzel igyekeztek megvédeni az idei termést. A megfeszített küzdelem Dél–Magyarország területén sajnos sikertelenül zárult – mondta el lapunknak Buszlai István, a Marillen Kft. ügyvezetője.

Részletek
Ál-tej, ál-tejföl, ál-hús, mi még?

Ál-tej, ál-tejföl, ál-hús, mi még?

2021. április 11. 16:00

Rengeteg írás jelenik meg napi szinten az interneten a húsmentes húsokról, a tejmentes tejekről, a vegán élelmiszerekről és minden olyan dologról, ami bár egészségesnek mondható, sokaktól a jövő megélhetését veszi el.

Részletek
Kevesebb a kár a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően - videóval

Kevesebb a kár a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően - videóval

2021. március 24. 10:00

A jégesőkárok ellen Európában egyedüliként Magyarország védekezik országos szinten. Az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzemelteti, finanszírozása az Agrárminisztérium segítségével, a mezőgazdasági kárenyhítési alapból történik. A rendszer – mely nemcsak az agráriumot, hanem a lakosság ingatlanjait, ingóságait is védi – fenntartása nem igényel plusz gazdálkodói befizetést, miközben a jégkárok, és így az utólagosan kifizetendő kárenyhítési összegek csökkennek.

Részletek
Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában

Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában

2021. március 17. 14:00

A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Macro cégcsoport két tagja között jött létre. A kutatók a legmodernebb meteorológiai adatokkal felvértezve immár jóval hatékonyabb munkát végezhetnek a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén, de az új eredmények javíthatják a hazai mezőgazdaság versenyképességét is.

Részletek
Átalakul a hazai dinnyetermesztés

Átalakul a hazai dinnyetermesztés

2021. március 16. 14:00

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően melléktevékenységként dinnyét termelő hagyja abba a termelést, így várhatóan újabb 5 százalékkal csökkenhet idén hazánkban a görögdinnye termőterülete.  Ugyanakkor a nagyobb termelőknél még jobban előtérbe kerülnek a korszerűbb technológiák és a minőség, így egyelőre – ha az időjárás is kedvez – termésmennyiségben nem számítanak kiesésre a szakemberek. A vetőmageladásokból származó előrejelzések szerint idén még több magszegény görögdinnyére számíthatunk, melyek iránt folyamatosan nő a kereslet, a sárgadinnye esetében egyelőre nincsen számottevő változás.

Részletek
Nyárra ismét teltházas hazai turizmusra számítanak

Nyárra ismét teltházas hazai turizmusra számítanak

2021. március 14. 16:00 | Koronavírus

Hasznos információkat osztott meg a turizmusról, a szállodák üzemeltetéséről, a belföldi szálláshelyek aktuális helyzetéről, arculatváltásról, újításokról, a Covid-hatásról Klemm Balázs, a turizmus véleményformáló szakembere. A magyarországi és székelyföldi érdekeltségű cég, a Hotel & More Group tulajdonosa, vezérigazgatója beszélt a 2020-as és a 2021-es turisztikai idényről és a szektor jövőbeli kilátásairól.

Részletek