Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

2022. január 18. 08:00

Jó hír, hogy csökkent az álláskeresők száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk harmadik részében a megye munkaerőpiaci változásainak nézünk utána.

Részletek
Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

2022. január 16. 12:00

Megyénkben 251 ezer főt tesz ki, a gazdaságilag aktívak száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk második részében a megye gazdasági aktivitásának nézünk utána.

Részletek
Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

Felértékelődött a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás és fejlesztés

2022. január 13. 16:00

A magyarországi ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt 5 évben megduplázódott, az előállított bioélelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30 százalékkal bővült Európában. A környezet-egészségügyi előnyök mellett egyre növekvő az ágazat gazdasági jelentősége. Az ökoterületek bővülésével fokozódik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás jelentősége. Komoly szerep jut a gazdák aktív részvételével működő innovációs hálózatoknak, és egyre több biotermék részesül a fogyasztók és a magyar gasztronómia elismerésében.

Részletek
Hiányolja a munkaerőt az agrárium

Hiányolja a munkaerőt az agrárium

2022. január 7. 12:00

A gépkezelő, gépszerelő és állattenyésztésben jártas szakemberek a legkeresettebbek a hazai mezőgazdasági cégeknél, de hiány van a kertészekből, a technikusokból és a növényorvosokból is – derült ki az AKI elemzéséből. Az ágazat munkaerőgondjaira megoldást jelenthet a jelentős átalakításon átesett agrárszakképzés, a vállalkozások körében azonban egyelőre nem túl népszerű a duá­lis képzésben való részvétel.

Részletek
Így adózunk az idén

Így adózunk az idén

2022. január 3. 12:00

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Részletek
KSH: Helyzetkép a mezőgazdaságról

KSH: Helyzetkép a mezőgazdaságról

2022. január 2. 12:00

A koronavírus okozta járvány a mezőgazdaság naturális kibocsátására nem volt számottevő, közvetlen hatással. Arra elsősorban az év eleji aszály, valamint fagykár, illetve a különböző állatbetegségek hatottak. Értékesítési nehézségek azonban jelentkeztek, elsősorban az állati termékek iránti kereslet visszaesése miatt. A KSH Helyzetkép a mezőgazdaságról című elemzése szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 4,1, a beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból 4,6 százalékkal részesedett 2020-ban.

Részletek
Hungarikum lett a szentesi paprika

Hungarikum lett a szentesi paprika

2021. december 10. 10:00

A Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktárba is bekerült a szentesi paprika. Az elismerésről kérdeztük a 2016-os és a 2018-as Év Agrárembere díjat elnyert dr. Csikai Miklóst és Ledó Ferencet valamint Nagypéter Sándort, akik kiemelték a kiváló minősége mellett a szentesi paprika 150 éves hagyománytiszteletét is.

Részletek
Hazánk legnagyobb problémája a vízhiány

Hazánk legnagyobb problémája a vízhiány

2021. december 8. 16:00

Felsorolni is sok, mennyi hiányterületet tárt fel egy vízügyi szakmai konferencia, a következményekkel pedig a szakemberek szerint végre tettekkel kellene szembeszállni. Ráadásul a klímaváltozás korántsem az egyetlen felelős.

Részletek
Megindultak a magyar cégek a napelemekért

Megindultak a magyar cégek a napelemekért

2021. december 13. 16:00

A tavalyi évhez képest három-négyszeresére drágult az elektromos energia tőzsdei ára. A lakosság által fizetendő díjak a hatósági árnak köszönhetően egyelőre nem emelkedtek, de a cégek már egyértelműen érzik az elszálló árak következményeit. A drágulás ellensúlyozására kézenfekvő megoldás a napelemek telepítése, amit az elmúlt időszakban a hazai vállalkozások körében megélénkülő érdeklődés is alátámaszt.

Részletek