Hiányolja a munkaerőt az agrárium

Hiányolja a munkaerőt az agrárium

2022. január 7. 12:00

A gépkezelő, gépszerelő és állattenyésztésben jártas szakemberek a legkeresettebbek a hazai mezőgazdasági cégeknél, de hiány van a kertészekből, a technikusokból és a növényorvosokból is – derült ki az AKI elemzéséből. Az ágazat munkaerőgondjaira megoldást jelenthet a jelentős átalakításon átesett agrárszakképzés, a vállalkozások körében azonban egyelőre nem túl népszerű a duá­lis képzésben való részvétel.

Részletek
Így adózunk az idén

Így adózunk az idén

2022. január 3. 12:00

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Részletek
KSH: Helyzetkép a mezőgazdaságról

KSH: Helyzetkép a mezőgazdaságról

2022. január 2. 12:00

A koronavírus okozta járvány a mezőgazdaság naturális kibocsátására nem volt számottevő, közvetlen hatással. Arra elsősorban az év eleji aszály, valamint fagykár, illetve a különböző állatbetegségek hatottak. Értékesítési nehézségek azonban jelentkeztek, elsősorban az állati termékek iránti kereslet visszaesése miatt. A KSH Helyzetkép a mezőgazdaságról című elemzése szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 4,1, a beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból 4,6 százalékkal részesedett 2020-ban.

Részletek
Hungarikum lett a szentesi paprika

Hungarikum lett a szentesi paprika

2021. december 10. 10:00

A Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktárba is bekerült a szentesi paprika. Az elismerésről kérdeztük a 2016-os és a 2018-as Év Agrárembere díjat elnyert dr. Csikai Miklóst és Ledó Ferencet valamint Nagypéter Sándort, akik kiemelték a kiváló minősége mellett a szentesi paprika 150 éves hagyománytiszteletét is.

Részletek
Hazánk legnagyobb problémája a vízhiány

Hazánk legnagyobb problémája a vízhiány

2021. december 8. 16:00

Felsorolni is sok, mennyi hiányterületet tárt fel egy vízügyi szakmai konferencia, a következményekkel pedig a szakemberek szerint végre tettekkel kellene szembeszállni. Ráadásul a klímaváltozás korántsem az egyetlen felelős.

Részletek
Megindultak a magyar cégek a napelemekért

Megindultak a magyar cégek a napelemekért

2021. december 13. 16:00

A tavalyi évhez képest három-négyszeresére drágult az elektromos energia tőzsdei ára. A lakosság által fizetendő díjak a hatósági árnak köszönhetően egyelőre nem emelkedtek, de a cégek már egyértelműen érzik az elszálló árak következményeit. A drágulás ellensúlyozására kézenfekvő megoldás a napelemek telepítése, amit az elmúlt időszakban a hazai vállalkozások körében megélénkülő érdeklődés is alátámaszt.

Részletek
Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

2021. november 15. 16:00

Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-éig online, azt követően pedig december 15-éig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Részletek
Maximálják a benzin és gázolaj árát

Maximálják a benzin és gázolaj árát

2021. november 11. 13:00

A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az intézkedésre, nem meglepő módon, beszakadt a Mol árfolyama a tőzsdén.

Részletek