Helyi hírek 2021. augusztus 20. 15:30

Államalapító királyunkra emlékeztünk

Képgaléria
Államalapító királyunkra emlékeztünk
A rendezvényen Csányi József polgármester mondott köszöntőt. Ezt követően a városvezetés, a pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat István király szobránál. Az ünnepi szentmisét dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspök celebrálta. A gazdakörök képviselői déli 12 órára, a Kossuth utcán végigvonulva hozták a város Újkenyerét, amelyet ünnepélyesen megszegtek és osztottak szét a népes érdeklődő között.

Csányi József polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta: – Jócskán leperegtek az évtizedek, évszázadok az idő rokkáján, amióta honalapító uralkodónk távozott e földi létből, örökül hagyva utódai országát, nemzetét. A kései utódok sorában most mi következünk. Az örökséget, melyet vinnünk kell, és majd tovább adnunk, bizony mára jócskán megtépázta a történelem vihara. Amit ránk hagytak az őseink, s ami az évszázadok alatt kiforrott – az a régi rend, amelyben éltek. Ahol a tisztességes munkának és az adott szónak becsülete volt, ahol a család szentnek számított, a hitben pedig következetesség uralkodott.

Eddig azt mondogattuk, hogy legnagyobb tettünk az volt, hogy túléltük az elmúlt évszázadokat, megfogyva bár, de törve nem – túléltünk mindent. A tatárt, a törököt, a németet, az oroszt, Trianont, s bár a széthúzás is jócskán és folyamatosan tépázta sorainkat, 2021-ben újra csak megállhatunk itt, Szent István szobra mellett, hogy gondoljunk rá, tetteire, örökségére.

Augusztus 20-a Szent István királyunk gyönyörű ünnepe, a kenyérszentelések hagyományának felemelő pillanatai. S hogy ez még hosszú ideig így maradjon minden eddiginél kitartóbbnak kell lennünk, minden eddiginél nagyobb állhatatosságra, és erős hitre van szükségünk – zárta beszédét a polgármester.
  
Fotó: Fantoly Márton
    

Kövessen minket a Facebookon is!