Helyi hírek 2016. május 18. 17:30

A mozgás és a beszéd összefüggése

Képgaléria
A mozgás és a beszéd összefüggése
Május 17-én délelőtt újra megtelt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalma anyukákkal és pici gyerekekkel. A Betűbölcsi vendége ezúttal Tarjányiné Farkas Éva óvodapedagógus volt. Az édesanyák érdeklődve várták ezt a napot, hiszen a szakember a mozgás- és a beszédfejlődés szakaszairól tartott előadást a kismamáknak.

A gyerekek egészséges fejlődéshez elengedhetetlen az emberre jellemző, egymásutániságban nem felcserélhető mozgássor jelenléte. A kúszás-mászás-járás dominanciára épül a kizárólag emberi kommunikációs forma a beszéd-írás-olvasás. A szakemberek szerint a kommunikáció akkor lesz jó, ha a gyermek problémamentesen végigmegy ezen a fejlődési soron. Vagyis ahhoz, hogy a gesztusok, hanglejtések, mimikák mindegyike tökéletesen működjön, az idegrendszer teljes beérése szükséges.

Az előadásból kiderült, hogy a mozgás létfontosságú a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából. A mozgékonyság tulajdonképpen életkori sajátosság, mely hatással van a fizikai és mentális fejlődésre is. Ezért a gyermekeknek biztosítani kell az életkoruk és fejlődésük szempontjából nélkülözhetetlen mozgásformákhoz megvalósítható mozgásteret és eszközöket.

A rendezvény végén a gyermek könyvtárosok egy újabb Gyermekbirodalom által szervezett programra hívták fel a figyelmet. A hétvégén, május 28-án a gyermeknap jegyében Családi szombat délelőttöt tartanak a gyermekkönyvtárban. Kézműves foglalkozásokkal és a Profi-L bábcsoport előadásával várják a kicsiket.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!