Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték

Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték

2017. november 23. 15:30

Ma már a legtöbb szülő nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanulásra. Sokan szeretnék azt, hogy gyermekük ne csak az anyanyelvén beszéljen szabadon, hanem más nyelveken is érvényesíteni tudja gondolatait. Néhány pedagógus szerint a zene sokat segíthet a nyelvtanulásban, bármilyen nyelvről is legyen szó. Úgy vélik, ha a kis gyerekek dalokat hallgatnak, megtanulják ezeket és éneklik őket, akkor könnyebben megismerhetik a nyelv ritmusát, a nyelvtani szerkezeteket, és hamarabb rögzülnek a fejükben az új szavak.

Részletek
A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe

2017. november 18. 14:30

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezte meg a Bács- Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hagyományos ünnepi ülését Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában, Határtalan tudomány - genetika és a mesterséges intelligencia kutatás új útjai címmel. A teltházas eseményen rangos előadók tartottak előadást.

Részletek
Lezárult a Holló László Emlékév

Lezárult a Holló László Emlékév

2017. november 18. 08:30

Holló László Kossuth-, Munkácsy-, Szinyei-díjas festőművész Kiskunfélegyházán született 1887. március 6-án. Születésének 130. évfordulója tiszteletére a képviselő-testület a festő iránti tiszteletének kifejezésére a 2017-es esztendőt Holló László Emlékévvé nyilvánította. Az év során Félegyháza intézményeiben előadásokkal, tárlatokkal emlékeztünk meg a kiváló alkotóról – mondta Rosta Ferenc alpolgármester a Holló László Emlékév záró rendezvényének megnyitóján a városháza dísztermében.

Részletek
Vagyok, mint minden ember: fenség…

Vagyok, mint minden ember: fenség…

2017. november 18. 13:30

Ady Endre költő, publicista születésének 140. évfordulójáról emlékeztek az irodalombarátok november 16-án, a városi könyvtárban. Ady ars poétikáját úgy fogalmazta meg, hogy az ember boldogságra születik, piros, tartós öröm kell, hogy osztályrésze legyen. Ezért hadakozott minden ellen, ami az ember boldogságának útjában áll – fogalmazott Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár emlékező előadásában.

Részletek
Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával

Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával

2017. november 15. 17:30

SZÍNe-java Klub néven indított csoportos foglalkozást 2015 novemberében a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amelyen lágy zeneszó mellett minden színezni szerető felnőtt és gyermek közösen, mégis egyénileg alkalmat kap az alkotásra. Azóta rendszeresen, havonta egyszer találkoznak, és alkalomról alkalomra megtapasztalják a kifestés örömét úgy, hogy a színek használatával saját belső világukat vetik papírra. A kezdeteknél Abonyi Szilvia, könyvtáros vezetésével tartották ezeket a foglalkozásokat, azonban ez év márciusától Tarjányi Xénia művésztanár, festő vette át ezt a feladatot.

Részletek
Könyvtársarok - Találkozzunk a Mikulással a Könyvtárban!

Könyvtársarok - Találkozzunk a Mikulással a Könyvtárban!

2017. november 15. 15:30

December 5-e éjjelén, december 6-a hajnalán a Mikulás házról házra jár és meglátogatja a gyermekeket. Ha az elmúlt évben jól viselkedtek, akkor az ablakba kitett, megtisztított cipőcskébe, csizmácskába apró ajándékokat helyez el. A rosszak is megkapják méltó jutalmukat, az aranyszínű virgácsot.

Részletek
Külhonban sem feledte a művészetet

Külhonban sem feledte a művészetet

2017. november 12. 11:30

Csenki Tibor grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat november 9-én a városi könyvtárban. Kállainé Vereb Mária igazgató köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a kiskunfélegyházi művész rokonait, barátait, a megnyitón megjelent félegyházi díszpolgárokat, Kapus Bélát és Juhász Istvánt, valamint Balla László és Rosta Ferenc alpolgármestereket. Ezt követően Tóth Gyula előadóművész éneke és gitárkísérete alapozta meg az est hangulatát.

Részletek
115 éves a Kiskun Múzeum

115 éves a Kiskun Múzeum

2017. november 27. 12:30

A Kiskun Múzeum gyűjteménye akkor és az óta is a városát szerető és tisztelő lakosok adományaiból gyarapodott és őrizte meg a település és környékének emlékeit. E megőrzött tárgyak, dokumentumok, fényképek, alkotások, munkaeszközök személyekhez, családokhoz, hivatalokhoz, intézményekhez, cégekhez kötődtek, amelyek megléte és az általa szerzett ismeretek mind-mind gazdagították e város és környékének történelmét.

Részletek
Filmmustra Lakiteleken

Filmmustra Lakiteleken

2017. november 10. 11:30

A filmszemlét idén tizenhetedik alkalommal hirdették meg a Lakiteleki Népfőiskolán a Dunaversitas Egyesület mellett az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen. Az Eiben István operatőr emlékére megrendezett szemle keretein belül művelődés, korkép, krónika, portré és fikciós műsor kategóriában lehetett nevezni.

Részletek