IV. Mesterecset Pályázat

IV. Mesterecset Pályázat

2018. március 27. 09:30

A Magyar Államkincstár országos rajz- és fotópályázatot hirdetett 6-18 év közötti gyermekek részére, IV. Mesterecset Pályázat címmel. Az alkotások benyújtási határideje: április 22. A Facebook-szavazás időszaka: április 23-tól május 31-éig. Eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadó: június 13-án, szerdán 11 órakor a Magyar Államkincstár központi épületében (1054 Budapest, Hold utca 4.).

Részletek
Különdíjas szerző

Különdíjas szerző

2018. március 23. 10:30

A 200 éve született Arany János tiszteletére, 2017. március 2-án indult emlékév kapcsán, az Arany János-bicentenárium zárásaként a Közmédia AranyCORE zenebajnokság címmel versenyt hirdetett, amelynek során a jelentkezők Arany János bármely művének megzenésítésével nyújthattak be pályázatot. A versenyszabályzat szerint megalkotott zenés feldolgozásokat 2018. március 2-áig, Arany 201. születésnapjáig lehetett beküldeni.

Részletek
A hazaszeretet csodálatos regényének írójára, Gárdonyi Gézára emlékeztek

A hazaszeretet csodálatos regényének írójára, Gárdonyi Gézára emlékeztek

2018. március 24. 09:30

„Szeretni kell az életet, szeretni kell az embereket, a hazát”- ez volt a hitvallása Gárdonyi Gézának. És, hogy hű volt eszméihez, bizonyítja, hogy ő írta meg a hazaszeretet csodálatos regényét, az Egri csillagok c. regényét. Kevés más nemzetnek van ennél csodálatosabb regényeposza a hazaszeretetről, amelyen nemzedékek nőttek fel – mondta el Juhász István a városi könyvtárban március 22-én megtartott irodalmi esten, ahol Gárdonyi Géza születésének 155. évfordulójára emlékeztek.

Részletek
Átmeneti kényszerszünet után újranyit a Dudás Játszóház

Átmeneti kényszerszünet után újranyit a Dudás Játszóház

2018. március 21. 09:30

Elmaradt a vasárnapra tervezett gyermekruhabörze a Dudás Játszóházban, mert a helyiség beázott. Az áramtalanítást és a kárenyhítést követően az eseményre készülő mintegy száz embert haladéktalanul értesítették a szervezők, és az épület tulajdonosától, a félegyházi önkormányzattól kértek segítséget a hiba elhárításához.

Részletek
Mongol diákok a Lakitelek Népfőiskolán

Mongol diákok a Lakitelek Népfőiskolán

2018. március 22. 15:30

Magyarországon tanuló mongol diákok látogattak el a Lakitelek Népfőiskolára március 13-án. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rokontudatú népek találkozói rendkívül fontosak, elengedhetetlen, hogy megismerjük egymás kultúráját, értékeit, szokásait. A rendezvény nyitónapján országismertető előadásokkal konferencia kezdődött.

Részletek
Könyvtársarok - Húsvét

Könyvtársarok - Húsvét

2018. március 21. 13:30

Karácsony, húsvét, pünkösd – a keresztény világ legnagyobb ünnepei. A hétvégén a húsvétot megelőző negyven napos böjt utolsó hete, a nagyhét kezdődik el. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, nagypénteken keresztre feszítésére, vasárnap pedig feltámadására emlékezünk.

Részletek
Tárlatjáró… még egyszer utoljára

Tárlatjáró… még egyszer utoljára

2018. március 20. 09:30

25 év. Negyedszázad. Ez idő alatt felnő egy új generáció. 1993-ban éppen ezzel a céllal nyitották meg a Kiskun Múzeumban az új állandó helytörténeti kiállítást, a régóta várt nagy összefoglaló tárlatot, hogy a felnövekvő nemzedékek lássák e vidék, e város küzdelmeit, törekvéseit a megmaradásra, értsék, hogy a történelem viharaiban mi volt a megtartó erő és értékeljék az elődök munkáját, hagyományait.

Részletek
Ülésezik a közművelődési egyesület

Ülésezik a közművelődési egyesület

2018. március 19. 15:30

Március 23-án, pénteken 15 órakor tartja évi rendes közgyűlését a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Részletek
Titkok a levéltárból - A Mackó büféről

Titkok a levéltárból - A Mackó büféről

2018. március 18. 11:30

Az 1950-es évek közepén Budapesten nagy népszerűségre tett szert a Mézes Mackó nevű büfé, amely – hiánypótló jelleggel – elsősorban hidegkonyhai és cukrászati készítményeket forgalmazott. A vendéglátóipari egységből később egész hálózat lett, így nyílhatott meg 1960 decemberében Kiskunfélegyházán is a hasonló profilú és nevű Mackó bisztró.

Részletek