Zenei verseny a helyi zeneiskolában

Zenei verseny a helyi zeneiskolában

2018. április 19. 09:30

A félegyházi Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg április 13-án és 14-én a III. Magyar Szerzők Vokális és Hangszeres Műveire Kiírt országos versenyt, amit kétévente hirdetnek meg, és a résztvevők kizárólag magyar zeneszerzők műveivel nevezhetnek.

Részletek
Könyvtársarok - A könyv a legnagyobb csoda

Könyvtársarok - A könyv a legnagyobb csoda

2018. április 17. 11:30

Április 23-a – 1995 óta – katalán javaslatra a könyv világnapja. E nap szimbolikus jelentéssel bír, hiszen 1616-ban ezen a napon hunyt el az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, William Shakespeare és a kalandos életű spanyol regény- és drámaíró, Miguel de Cervantes. A nap célja nem más, mint hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

Részletek
Nőkről és férfiakról a költészet napján

Nőkről és férfiakról a költészet napján

2018. április 15. 07:30

A költészet napja alkalmából Kiskunfélegyházán vendégeskedett Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és Lackfi János író, költő, műfordító – és ahogyan ő bemutatkozásakor fogalmazott: tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász. A költők az általános iskolásoknak tartottak rendhagyó irodalomórát a művelődési központban, beszámolva a fiataloknak a költői trükkökről, nagy klasszikusokról és kortárs költőkről. Az iskolai előadásokat követően délután a felnőtteket is megszólították, amikor a ”Verslavina" köteten keresztül a férfi-női lét szépségeibe és gyötrelmeibe vezették be hallgatóságukat, sok-sok humorral.

Részletek
A mórások Adyt állították ünnepi műsoruk középpontjába

A mórások Adyt állították ünnepi műsoruk középpontjába

2018. április 18. 18:30

A Móra Ferenc Gimnázium tanulói 2013 óta minden évben egy jeles költő életművét feldolgozva tartanak ünnepi műsort a költészet napján. Idén Ady Endre gondolatait rendezték össze egy előadássá, amelyet délelőtt az iskolájukban adtak elő, délután pedig a szélesebb közönséget is megörvendeztették egy jól szerkesztett irodalmi műsorral a művelődési központban. A bemutató előtt Juhász István nyugalmazott tanár méltatta a költő munkásságát, majd a függöny mögé vonulva maga is szereplőjévé vált a darabnak.

Részletek
Új bioromantika

Új bioromantika

2018. április 10. 09:30

Ezt a címet adta mondandójának Weiner Sennyei Tibor író, költő, a Drót főszerkesztője, amikor Hermkens Edit festőművész munkásságát mutatta be az április 6-án a könyvtárban megnyílt Flóra és Fauna címet viselő kiállításon. A tárlatmegnyitón Csányi József polgármester is köszöntötte a művésznőt.

Részletek
Titkok a levéltárból - 85 éve járt Félegyházán Kodály Zoltán

Titkok a levéltárból - 85 éve járt Félegyházán Kodály Zoltán

2018. április 1. 11:30

Kodály Zoltán, a neves zeneszerző és népzenekutató 1933. április 6-án látogatott Kiskunfélegyházára, mivel meghívást kapott a Constantinum lánynevelő-intézet vezetősége által szervezett hangversenyre. A rendezvény, amelyet akár szerzői estnek is nevezhetünk, eredeti időpontjául április 1-jét, szombatot jelölték ki, de Kodály influenzás megbetegedése miatt át kellett tenni a hangversenyt április 6-ára, csütörtökre. A híres zenepedagógust elkísérte Félegyházára felesége, valamint Kerényi György zeneszerző és dr. Tóth Aladár zenekritikus, illetve a kecskeméti zeneiskola igazgatója, M. Bodon Pál és Vásárhelyi Zoltánné zongoraművésznő.

Részletek
Nagypéntek napján

Nagypéntek napján

2018. március 30. 07:30

A kereszténység legnagyobb ünnepe - a köztudatban elterjedt vélekedéssel ellentétben - nem a karácsony, hanem a húsvét. Húsvétkor ugyanis Jézus halálának és feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepét üljük. Maga a keresztre feszítés egy pénteki napon zajlott, (mai ismereteink szerint I. sz. 33 április 3-án) és a feltámadás esett a harmadik napra, vagyis vasárnapra. Így Jézus kereszthalálára nagypénteken emlékezünk.

Részletek
Jótékonysági hangverseny zenész gyerekek javára

Jótékonysági hangverseny zenész gyerekek javára

2018. március 26. 17:00

Jótékonysági hangversenyt rendeztek március 24-én, szombaton a félegyházi Alapfokú Művészeti Iskolában. A rendezvény célja a nehéz helyzetben élő zeneiskolás gyermekek segítése és támogatása volt a Hidas Frigyes Művészeti Alapítványon keresztül.

Részletek