Aranyos Csongrádi versmondók

Aranyos Csongrádi versmondók

2017. december 2. 09:30

Arany János, a költőfejedelem címmel tartott zenés-verses előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Csongrádi Versmondók Köre. Az irodalmi műsort a költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezték meg.

Részletek
Döntős mesemondók

Döntős mesemondók

2017. december 1. 12:30

Mesemondó találkozót hirdetett Hétfejű sárkány címmel idén szeptemberben a Petőfi Sándor Városi Könyvtár általános iskolások számára, két korcsoportban. A mesemondás igen népszerűnek bizonyult városunkban, hiszen 90 diák jelentkezett a versenyre. Az elmúlt hetekben rendezték meg a találkozó elődöntőit, ahol minden résztvevő a tetszése szerint kiválasztott magyar népmesét adta elő.

Részletek
Újabb sikert zsebeltek be a Nyugdíjas akták szereplői

Újabb sikert zsebeltek be a Nyugdíjas akták szereplői

2017. november 25. 13:30

A félegyházi közönséget már a premier alkalmával levette a lábáról a bűnmegelőzési szándékkal írt és bemutatott, de szórakozásnak sem utolsó Nyugdíjas akták című színházi előadás bájos és lelkes csapata. A fergeteges siker azóta számos alkalommal megismétlődött városszerte, a környező településeken és távolabbi városokban is. A napokban Hévízen, a Hetvenkedő hatvanasok címet viselő bűnmegelőzési vetélkedőn taroltak nyugdíjas szereplők, ahová a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság meghívására érkeztek.

Részletek
Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték

Zenével a nyelvtanulás gyerekjáték

2017. november 23. 15:30

Ma már a legtöbb szülő nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanulásra. Sokan szeretnék azt, hogy gyermekük ne csak az anyanyelvén beszéljen szabadon, hanem más nyelveken is érvényesíteni tudja gondolatait. Néhány pedagógus szerint a zene sokat segíthet a nyelvtanulásban, bármilyen nyelvről is legyen szó. Úgy vélik, ha a kis gyerekek dalokat hallgatnak, megtanulják ezeket és éneklik őket, akkor könnyebben megismerhetik a nyelv ritmusát, a nyelvtani szerkezeteket, és hamarabb rögzülnek a fejükben az új szavak.

Részletek
A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe

2017. november 18. 14:30

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezte meg a Bács- Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hagyományos ünnepi ülését Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában, Határtalan tudomány - genetika és a mesterséges intelligencia kutatás új útjai címmel. A teltházas eseményen rangos előadók tartottak előadást.

Részletek
Lezárult a Holló László Emlékév

Lezárult a Holló László Emlékév

2017. november 18. 08:30

Holló László Kossuth-, Munkácsy-, Szinyei-díjas festőművész Kiskunfélegyházán született 1887. március 6-án. Születésének 130. évfordulója tiszteletére a képviselő-testület a festő iránti tiszteletének kifejezésére a 2017-es esztendőt Holló László Emlékévvé nyilvánította. Az év során Félegyháza intézményeiben előadásokkal, tárlatokkal emlékeztünk meg a kiváló alkotóról – mondta Rosta Ferenc alpolgármester a Holló László Emlékév záró rendezvényének megnyitóján a városháza dísztermében.

Részletek
Vagyok, mint minden ember: fenség…

Vagyok, mint minden ember: fenség…

2017. november 18. 13:30

Ady Endre költő, publicista születésének 140. évfordulójáról emlékeztek az irodalombarátok november 16-án, a városi könyvtárban. Ady ars poétikáját úgy fogalmazta meg, hogy az ember boldogságra születik, piros, tartós öröm kell, hogy osztályrésze legyen. Ezért hadakozott minden ellen, ami az ember boldogságának útjában áll – fogalmazott Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár emlékező előadásában.

Részletek
Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával

Kalandozás a színek világában Tarjányi Xéniával

2017. november 15. 17:30

SZÍNe-java Klub néven indított csoportos foglalkozást 2015 novemberében a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amelyen lágy zeneszó mellett minden színezni szerető felnőtt és gyermek közösen, mégis egyénileg alkalmat kap az alkotásra. Azóta rendszeresen, havonta egyszer találkoznak, és alkalomról alkalomra megtapasztalják a kifestés örömét úgy, hogy a színek használatával saját belső világukat vetik papírra. A kezdeteknél Abonyi Szilvia, könyvtáros vezetésével tartották ezeket a foglalkozásokat, azonban ez év márciusától Tarjányi Xénia művésztanár, festő vette át ezt a feladatot.

Részletek