Egy polihisztor hadvezér

Egy polihisztor hadvezér

2018. március 15. 09:30

Egy igazán érdekes előadáson ismerkedhettek meg az érdeklődők Görgei Artúr szerepével az 1848-49-es szabadságharcban. Az előadás apropója – amelyet dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár tartott két nappal az ünnep előtt a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban – történelmünk kiemelkedő eseményének közelgő évfordulója volt. Az eseményen sok más érdekesség mellett megtudtuk azt is, hogy Görgei nem csak a szabadságharc oszlopos tagja volt, hanem külföldön is jegyzett kémikus. A ma is széles körben alkalmazott kókuszdió olajának zsírsavairól végzett kutatásokat.

Részletek
Ketten kaptak állami kitüntetést Bács-Kiskunban

Ketten kaptak állami kitüntetést Bács-Kiskunban

2018. március 15. 11:30

József Attila-díjban részesült Lezsák Sándor költő, drámaíró, kultúraszervező, a Magyar Országgyűlés alelnöke kiemelkedő irodalmi, költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi - tevékenysége elismeréseként. Magyarország Babérkoszorúja díjat vehetett át Dobozi Eszter József Attila-díjas író, költő, szerkesztő a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként. Az elismeréseket nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban, március 13-án.

Részletek
Rekordszámú résztvevővel rendezik meg idén a helytörténeti vetélkedőt

Rekordszámú résztvevővel rendezik meg idén a helytörténeti vetélkedőt

2018. március 14. 09:30

Az elmúlt évek nagy sikere után idén 14-dik alkalommal rendezik meg Félegyházán, a Kiskun Múzeum és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár összefogásával, a helyismereti vetélkedőt. A téma – amely adódott a Petőfi Emlékévből – Petőfi, a „halhatatlan dalnok” és Félegyháza az 1848-49-es szabadságharc idején lesz. A szervezők felhívására három korcsoportban, rekord mennyiségű, 147 csapat jelentkezett. A vetélkedő résztvevői betekintést nyernek a helyi levéltárban fellelhető korabeli dokumentumokba, feljegyzésekbe, és azokból megtanulnak önálló következtetéseket levonni.

Részletek
Grúziáról a Földrajzi Szabadegyetemen

Grúziáról a Földrajzi Szabadegyetemen

2018. március 10. 15:30

Dr. Karancsi Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Grúziát mutatta be az érdeklődőknek a Földrajzi Szabadegyetem sorozatának legújabb előadásán, március 8-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az előadó mesélt a Fekete-tenger feltöltött partvidékéről, az állandó hótakaróval borított magashegységekről, de a grúzok történelmébe és kultúrájába is bepillantást engedegtt.

Részletek
Vannak, akik dallal csalogatják a tavaszt

Vannak, akik dallal csalogatják a tavaszt

2018. március 6. 09:30

Hideg és havas is volt a tavasz kezdete. Éppen ezért jól jött a zenekedvelőknek, hogy a Zenebarátok Kórusa lélekmelegítő tavaszváró hangversenyre hívta a félegyháziakat. És, hogy tavaszváró fohászkodásuk meghallgattassék, vendégül hívták szentesi dalostársaikat, a Bárdos Lajos Vegyeskart is. A két kórus március 3-án adott közös hangversenyt a Batthyány Lajos Általános Iskola aulájában.

Részletek
Könyvtársarok - 1848 március idusa

Könyvtársarok - 1848 március idusa

2018. március 7. 15:30

170 évvel ezelőtt, 1848 tavaszán forradalmak hulláma söpört végig Európán. Párizs, Prága, Bécs után március 15-én Pest-Budán, a Pilvax kávéházból induló ifjak egyenlőséget, szabadságot, testvériséget hirdető eszméikkel hatalmas tömeget mozgósítva cselekvésre szánták el magukat.

Részletek
A gyűjtő, aki hidat épít múlt és jelen közé

A gyűjtő, aki hidat épít múlt és jelen közé

2018. március 9. 07:30

Buknicz István civilben teherautó-szerviz vállalkozását vezeti, szabadidejében pedig többek között gyűjtőszenvedélyének hódol. Mindig érdekelte a történelem, vonzotta a kutatás és a felfedezés. Rabul ejtette a régi tárgyak, előbb főként a pénzérmék gyűjtése, majd érdeklődése szülővárosa, Félegyháza múltja felé fordult.

Részletek
Félegyháza - a város, ahol élek

Félegyháza - a város, ahol élek

2018. március 28. 12:00

Rajzpályázatot hirdet a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME) Félegyháza - a város, ahol élek címmel. Két kategóriában, általános iskolás és középiskolás diákok pályázhatnak, bemutatva Kiskunfélegyháza értékeit, szépségeit, mire a legbüszkébbek, mint városunk kis polgárai. Az alkotások mérete és technikája szabadon megválasztható.

Részletek
Gimisek a Terror Háza Múzeumban

Gimisek a Terror Háza Múzeumban

2018. március 4. 13:30

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból látogatott el a Móra Ferenc Gimnázium 11. és 12. osztály történelem fakultációs diákja februárban a Terror Háza Múzeumba, dr. Szabó Gyuláné Matyók Katalin és dr. Nagy István tanárok szervezésében. A fiatalok az emléknaphoz kapcsolódó rendkívüli történelemórákon vehettek részt. Bemutatták számukra a szovjet szocialista építészetet, valamint Lenin és Sztálin máig ható befolyását a Szovjetunióban. A második előadás a II. világháború utáni korszak magyarországi eseményeivel foglalkozott. Kádár János személyében nem csak a diktátort, hanem a hétköznapi hús-vér embert is megismerhették. 

Részletek