Az ész a fontos…?

Az ész a fontos…?

2017. október 18. 11:30

A Kádár-rendszer könnyűzenei politikájáról tartott előadást a városi könyvtárban dr. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának kutatója. Az előadó a hatvanas évek beatnemzedékének korszakáról és könnyűzenei életéről szólt. Arról az időszakról, amikor a felnövekvő zenészek és hallgatóságuk már nemcsak a zenében, hanem az irodalomban is lázadt. A lemezkiadásban megjelenhető dalokat és a koncertek slágereit pedig mindenki énekelte, dúdolta elejétől a végéig. A korszak könnyűzenei életét beszélgetőtársával, dr. Bánki Mihály középiskolai tanárral elemezte az előadó.

Részletek
A magyar népmese napja a könyvtárban

A magyar népmese napja a könyvtárban

2017. október 5. 10:00

Mesefelolvasó napot tartott a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalma a magyar népmese napja alkalmából szeptember 29-én. 2005-től a Magyar Olvasástársaság felhívására minden évben szeptember 30-án, születésnapján emlékeznek meg nagy mesemondónkról, Benedek Elekről. A nap célja, hogy könyvtárosok, pedagógusok, szakemberek, valamint minden mesetisztelő ember különös figyelemmel forduljon a népmesék világa felé.

Részletek
A lélek kalandjának megjelenítése fotókon

A lélek kalandjának megjelenítése fotókon

2017. október 16. 16:30

– Túl az emberélet útjának felén – szépsége mellett – egyre inkább foglalkoztat az élet egyszeriségének, megismételhetetlenségének drámaisága. A létezés, az itt lét perem vidékei, a határ-átlépések, „a már nem és még nem” átmenetei érdekelnek. Célom a létezőnek a múló idő általi megsebzettségének képi ábrázolása – mondta Dömötör Mihály festőművész, grafikus a „Hervadás szépsége” címmel megnyílt fotókiállításának megnyitóján a művelődési központban. A tárlatmegnyitón közreműködött Révész Róbert, Gulyás László és Gulyás Réka. A kiállítás október 24-éig látogatható.

Részletek
Visszajöttem az öreg iskolához...

Visszajöttem az öreg iskolához...

2017. október 16. 17:30

A Móra Fesztivál keretében Történetek Móra diákkorából címmel Kapus Béláné nyugalmazott igazgató, a Móra Társaság ügyvezető elnöke tartott előadást a félegyházi általános iskolásoknak a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az előadó miközben az író félegyházi, gyerekkori élményeit, a városhoz fűződő szoros kötődését ismertette, bemutatta legújabb kötetét is, amely a „…visszajöttem az öreg iskolához…” - Írások Móra Ferencről, diákkoráról, diákkorából – címmel jelent meg.

Részletek
Érdekes, kicsit szokatlan, de nagyon szép tárlat nyílt a könyvtárban

Érdekes, kicsit szokatlan, de nagyon szép tárlat nyílt a könyvtárban

2017. október 16. 11:30

„Az Úr haragosai, avagy az el nem hangzott párbeszéd” címmel nyílt tárlata Damó István grafikus, festőművésznek a Petőfi Sándor könyvtárban. A tárlatot Cseh Borbála művészettörténész ajánlotta a látogatóknak. A megnyitón közreműködtek a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A kiállítás november 7-éig látogatható.

Részletek
Titkok a levéltárból - Étlap 1899-ből

Titkok a levéltárból - Étlap 1899-ből

2017. október 1. 11:30

„Van szerencsém a nagyérdemű közönség tudomására adni, hogy konyhámat újonnan berendeztem kitűnő magyar és a legfinomabb franczia étkek és különlegességek készítésére.” Így hirdette 1899-ben Decker János, az Európa Szálló bérlője üzletét a Félegyházi Hírlapban.

Részletek
Arany János-szavalóverseny

Arany János-szavalóverseny

2017. szeptember 27. 08:30

Az Arany János Emlékév 2017 keretében megrendezett „Te aranyok Aranya!’ című szavalóverseny hét – Budapesten, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron megrendezett – területi döntőjén október 16-a és november 16-a között találkozhatnak egymással a magyarországi és külhoni magyar felső tagozatos általános iskolás és középiskolás diákok. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett verseny területi döntőinek lebonyolítását jórészt a megyei könyvtárak vállalták magukra. A verseny fővédnöke Kányádi Sándor költő.

Részletek
Dél-Koreában mutatkozott be a Kurultaj

Dél-Koreában mutatkozott be a Kurultaj

2017. szeptember 27. 17:30

Dél-Koreában rendezték meg az Eurázsia Altaj Kulturális Fesztivált. A Szöulban megtartott kulturális fesztiválon a Magyar Turán Alapítvány az egyik kiemelt vendég volt. A turáni népeket bemutató rendezvényen Magyarországot, és a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést is bemutatták.

Részletek
Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

2017. szeptember 26. 13:30

Szeptember 23-án avatta fel a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) területén a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Az emléktábla a középkori magyar közhitelességre emlékeztet.

Részletek