Könyvtársarok - Nemzeti ünnep

Könyvtársarok - Nemzeti ünnep

2017. október 19. 07:30

Az előttünk álló hétvége egy nappal hosszabb lesz, hiszen hétfő, október 23-a nemzeti ünnep az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emlékére. Az 1990-es évektől e témában sorra látnak napvilágot a tudományos művek, visszaemlékezések és naplók.

Részletek
A cél

A cél

2017. október 22. 15:30

Kelemen Sándorné olvasónk rendszeresen megörvendeztet bennünket verseivel. Ezúttal legfrissebb költeményének adunk helyet.

Részletek
Félegyházi diákok 1956-os röplapjai

Félegyházi diákok 1956-os röplapjai

2017. október 15. 11:30

Ahogy visszaemlékezésekből és a levéltárban megőrzött bírósági peres iratokból kiderül: az 1956-os forradalom eseményeibe félegyházi diákok is bekapcsolódtak. Szerepük különösen a forradalom leverése utáni időszakban vált jelentőssé, amikor maguk készítette röplapokkal, falragaszokkal próbálták ébren tartani a forradalmi lángot, élesztgetni az orosz megszállókkal szembeni ellenállás tüzét.

Részletek
Móra Ferenc kulturális tevékenységét ismertették jeles előadók a múzeumban

Móra Ferenc kulturális tevékenységét ismertették jeles előadók a múzeumban

2017. október 17. 09:30

A Móra Fesztivál rendezvénysorozat záró eseményén, október 14-én a Kiskun Múzeumban tisztelegtek előadással a város szülötte, Móra Ferenc munkássága előtt. Kovács-Krassói Anikó muzeológus és dr. Medgyesi Konstantin tudományos igazgató-helyettes „Móra, mint kulturális szervező” címmel tartott előadásban méltatta az író tevékenységét. A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai Móra múzeumigazgatói és kultúraszervező, mecénási tevékenységét hangsúlyozták, akit száz esztendeje, 1917-ben neveztek ki a szegedi kultúrpalota és múzeum élére.

Részletek
Bemutatták Lezsák Sándor új könyvét

Bemutatták Lezsák Sándor új könyvét

2017. október 14. 07:30

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola kuratóriumának elnöke országépítő munkája mellett mindig tudott időt szakítani irodalmi munkásságára is. Legújabb könyvét az Atilla fia, Csaba királyfi című művet idén nyáron a Szent István Könyvhéten mutatták be először. Október 12-én a kiskunfélegyházi irodalomkedvelők is megismerkedhettek ezzel a kötettel, amelynek történetéről, cselekményéről és megalkotásáról személyesen az író beszélt a közönségnek. A Hattyúházban megrendezett író-olvasó találkozón dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója beszélgetett a szerzővel.

Részletek
Móra humorával is megismertették a közönséget a diákszínjátszók

Móra humorával is megismertették a közönséget a diákszínjátszók

2017. október 16. 13:30

Igazi színházi hangulatot teremtettek az általános iskolák színjátszó csoportjai a Móra Fesztivál keretében megrendezett dramatizálási bemutatón. Az ifjú előadók Móra Ferenc Úri kalap című válogatott elbeszéléseit vitték színpadra a művelődési központ színpadján. Az irodalmi délutánt a két éve alakult Móra Társaság rendezte meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a gyerekek körében Móra ifjúsági műveit. A dramatizálási bemutató szereplőit és közönségét, valamint Jenesné Móra Zsuzsannát, Móra István dédunokáját Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte.

Részletek
A Könyvek klubja olvasókörben élmény az olvasás

A Könyvek klubja olvasókörben élmény az olvasás

2017. október 12. 13:30

Hosszú évek óta ad otthont a Könyvek klubja olvasókörnek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A tagok havonta megvitatnak egy közös olvasmányt, megbeszélik kinek melyik rész tetszett a legjobban, közösen elemzik az adott művet. – Minden alaklommal az olvasmányok szerzőinek életét is boncolgatjuk – mondta el Szabó Imre filozófus, aki 2013 őszétől vezeti az olvasókört. Azóta mintegy 39 kiváló író munkásságával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Részletek
Elhunyt Nepp József rajzfilmrendező

Elhunyt Nepp József rajzfilmrendező

2017. október 9. 19:00

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró - tudatta családja hétfőn az MTI-vel. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Részletek
Elhunyt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László

2017. október 9. 14:35

A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében – közölte a család hétfőn az énekes hivatalos közösségi oldalán.

Részletek