Helyi hírek 2020. július 4. 11:00

Sajtótájékoztatót tartott a Veled a Városunkért Egyesület

Sajtótájékoztatót tartott a Veled a Városunkért Egyesület
A Veled a Városunkért Egyesület frakciója, helyi képviselői csoportja tájékoztatást tartott július 3-án, pénteken a járványhelyzetről és az azóta eltelt időszak gazdasági eseményeiről. A tájékoztatón felszólalt Nagy Lajos, Kollár László, Kis-Szeniczey Kálmán és Horváth Tamás képviselő.

Nagy Lajos szerint a járványügyi helyzet felkészületlenül érte a városvezetést, a rendelkezésre bocsátott védőeszközök nem voltak elegendők, a lakossághoz juttatásuk sem volt biztonságos. Úgy ítéli meg, hogy nincs Kiskunfélegyháza felkészülve egy második hullámra, pedig már pontos forgatókönyv ismert ez ügyben. Fontos lenne megszervezni a védőeszközök beszerzését, legyen elegendő kézfertőtlenítő és maszk, a készleteket fel kell tölteni. Fontos, hogy veszélyhelyzetben legyen egy olyan információs csatorna, ahol az idősek is elegendő tájékoztatást kapnak. Az egyesület mindent megtett azért, hogy részt vállaljon a védekezésben. Sajnálja, hogy továbbra sem rendelkezik senki hiteles információval arról, hogy hány beteg volt városunkban, hány személy volt karanténban, mennyit költött a város védekezésre. Szerinte fontos szerepe lett volna Lezsák Sándornak abban, hogy a város több védőfelszereléshez jusson.

Kollár László elmondta, hogy Kiskunfélegyháza lakossága példaértékűen összefogott a veszélyhelyzet alatt: ha nem volt elegendő védőeszköz, akkor megteremtette a lakosság a feltételeket. Maszkokat varrtak, szabásmintát cseréltek. Ő maga 3500 db maszkot juttatott el többek között a kórháznak és a műveseállomásnak. A gazdasági vonatkozások ismertetésekor megjegyezte, hogy a városvezetés 100 milliós tartalékot állított be az idei költségvetésben, ami az összköltséget tekintve nagyon alacsony összeg. Ez gyakorlatilag abban a pillanatban elolvadt, amikor az állam elvonta gépjárműadót az önkormányzattól. Az iparűzési adók tekintetében viszont jó hírek érkeztek: nem tolták el a befizetéseket a vállalkozók, rendben beérkeztek a számlára. Véleménye szerint éppen ezért érthetetlen a polgármester azon lépése, miszerint 400 milliós likvid hitel felvételét kezdeményezte, és nyolc tételben, 306 millió forint nettó értékben ingatlanokat kívánt eladni. Az egyesületük arra kéri a városvezetést, hogy tartózkodjanak az ilyen jellegű gondolatoktól is.

Kis-Szeniczey Kálmán nem ítéli meg sikertörténetnek az önkormányzati választások óta eltelt időszakot. Sem a faültetési program, sem a környezetre veszélyes rovarölő szerek kivezetésére tett javaslatát nem hallgatták meg. Úgy véli, a Zöld város projekttel a helyi klímavédelem témája le van tudva, pedig ez csak egy szépen hangzó marketingfogás. A fogalom semmi más, mint egy városközpont rekonstrukció, semmiképpen sem klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenység. Kéri, hogy Bense Zoltán képviselő fontolja meg a lemondását a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság elnöki posztjáról.

Horváth Tamás szerint a vírushelyzet mellett a 2019-es túlköltekezés következménye a mostani nehéz gazdasági helyzet. Hamarosan a parlament elé kerül a 2021-es év költségvetés előkészítése, ez pedig újabb sarcot vet a félegyháziak vállára. Vagyis nem lesz útfejlesztés, nem jut szociális támogatás sem. Lezsák Sándornak üzeni, hogy ne szúrja hátba a félegyháziakat, ne szavazza meg a költségvetést. Véleménye szerint a nehéz időszakban igazán kemény munkát végzők a szociális szférában dolgozók voltak. Mégis a társadalmi megítélésük, az anyagi javadalmazásuk nagyon gyenge. Az intézményi gazdálkodásból felszabadult 23 millió forint felszabadult forrást javasolja szétosztani egyenlő arányban, készpénzben az említett ágazatban dolgozóknak. Ez személyenként nettó 50 000 forintot jelentene. Az ügyben elvárja a Nemzeti Fórum támogatását.

Kövessen minket a Facebookon is!