Szeptember 13-áig igényelhető a méhnyakrák elleni oltás

Szeptember 13-áig igényelhető a méhnyakrák elleni oltás

2016. augusztus 31. 10:15

Szeptember 13-ig igényelhetik a szülők az államilag támogatott,térítésmentes iskolai védőoltást az egyetlen vakcinával megelőzhető daganatos betegség, a méhnyakrák ellen. A 2014-ben indult oltóprogram rendkívül népszerű: az ingyenesen biztosított méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás lány kapta meg,idén pedig újra több, mint 40 ezer lány szülei igényelhetik. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket, és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7.osztályát. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Nemzeti Védőoltási Programban szereplővakcina 100 lányból 93-at megvéd 6 a HPV okozta méhnyak daganatos megbetegedésétől. 

Részletek
Nagy lyukak a fogorvosi ellátásban

Nagy lyukak a fogorvosi ellátásban

2016. augusztus 27. 07:30

A 160 OEP által finanszírozott fogorvosi praxisból 23 tartósan betöltetlen Bács-Kiskun megyében, jónéhány öt éve üres, Bácsbokodon 2005 óta. Az orvoskamara a fogorvosok esetében is letelepedési és praxisjogvásárlási támogatást sürget.

Részletek
Mosolygó fogacskák

Mosolygó fogacskák

2016. augusztus 14. 16:00

A “Mosolygó fogacskák” elnevezésű edukációs program célja, hogy felhívja a kisgyermekes szülők figyelmét arra, hogy a helyes fogápolás már az első tejfogak előbújásától kezdve kiemelten fontos. A fogszuvasodás világszinten az egyik leggyakoribb krónikus betegség, ami megfelelő szájhigiéniával és táplálkozással megelőzhető és kezdeti stádiumban visszafordítható. A WHO 32 európai országban szervezett felmérést, a szuvas fogak tekintetében Magyarország a 24. helyen állt.

Részletek
Ismét véradásokat szervez a Vöröskereszt

Ismét véradásokat szervez a Vöröskereszt

2016. augusztus 27. 09:30

Augusztusban és szeptemberben is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete. Vért adhat minden egészséges ember, aki már betöltötte 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. Ezenkívül érdemes tudni, hogy férfiak akár ötször, nők viszont maximum háromszor adhatnak vért egy évben. A két véradás között pedig legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Részletek
Emelik az anyatejért kapott anyagi juttatást

Emelik az anyatejért kapott anyagi juttatást

2016. július 29. 11:40

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Budapesten. Novák Katalin elmondta, az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet. Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1-je) alkalmából tartott sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, a cél, hogy minél több gyermek kapjon anyatejet féléves koráig.

Részletek
Tetőzik a kullancsszezon!

Tetőzik a kullancsszezon!

2016. július 26. 08:20

Az év eleji előrejelzésnek megfelelően, az enyhe téli időjárás miatt tetőzik a kullancsok száma hazánkban: egyre többen fordulnak háziorvoshoz kullancscsípés miatt, miközben a parazitát továbbra is sok tévhit övezi.

Részletek