Sokan élnek az ingyenes csontsűrűség-vizsgálattal

Sokan élnek az ingyenes csontsűrűség-vizsgálattal

2018. október 15. 17:00

Ingyenes csontsűrűség-vizsgálatra van lehetőség ezen a héten, október 20-áig a félegyházi városi kórházban. Mivel erre legközelebb Kecskeméten van lehetőség, ott pedig igen hosszú a várakozási idő, a félegyházi lakosok igen nagy számban végeztették el már az első napon az egyébként néhány perces, teljesen fájdalommentes vizsgálatot.

Részletek
Titkok a levéltárból - A dajkaságról

Titkok a levéltárból - A dajkaságról

2018. október 14. 13:00

Ma már szinte csak szépirodalmi olvasmányaink alapján tudjuk elképzelni, hogy mit is takarhatott a 19. században a „szoptatós dajka” és a „szárazdajka” kifejezés. A saját csecsemőjüket szoptatni nem tudó, vagy nem akaró anyák, amennyiben meg tudták fizetni ezt a szolgáltatást, „tápanyát”, más néven szoptatós dajkát fogadtak gyermekük mellé, illetve bizonyos esetekben a gyermeket adták ki dajkaságba. A gyermeket ápoló, rá felvigyázó, de őt nem szoptató gondozónőt hívták szárazdajkának.

Részletek
Nulladik stádium

Nulladik stádium

2018. október 16. 11:30

„0. stádium” címmel tabudöntögető előadáson vettek részt a félegyházi középiskolás diákok, október 11-én, a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. Körülbelül 650 tanuló és nevelőik hallgatták meg dr. Rigó Imre nőgyógyász és Szentesi Éva írónő, újságíró őszinte előadását a méhnyakrák megelőzéséről és a gyógyulásról. Szentesi Éva maga is túlélője a betegségnek. A rendezvényt Papp Anett, A Béke Egy Mosollyal Kezdődik Alapítvány kurátora szervezte. A diákok nyitottak voltak a témára, az előadók közvetlen módon, a fiatalok nyelvén közelítették meg a témát.

Részletek
Ne hagyja, hogy a trombózis az életére törjön!

Ne hagyja, hogy a trombózis az életére törjön!

2018. október 15. 10:00

A Trombózis Világnapja kezdeményezés már ötödik éve hívja fel október 13-án a figyelmet erre a gyakran elhanyagolt és félreértett betegségre. Fontos a tudatosság növelése, hiszen napjainkban minden negyedik ember halálát valamilyen vérrögből adódó probléma okozza. A három leggyakoribb, halálos végkimenetelű kardiovaszkuláris betegség esetében vérrög is szerepet játszik.  Ahhoz, hogy az aggasztó statisztikákon javítani lehessen, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a betegség felismerésére, az időben történő kezelésére, majd a további kockázatok megelőzésére.

Részletek
A szervezett emlőszűrés szerepe

A szervezett emlőszűrés szerepe

2018. október 13. 16:00

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Nincs min gondolkodni, a legkézenfekvőbb, bizonyítottan hatékony módszer anyánk, feleségünk, lánytestvérünk, leánygyermekünk életének megvédésére az emlőráktól a szervezett szűrésekben való részvétel.

Részletek