Megelőzhető a bárányhimlő

Megelőzhető a bárányhimlő

2017. január 18. 11:45

Csökken a bárányhimlős megbetegedések száma azokban a városokban, ahol az önkormányzat úgy döntött: a város finanszírozza a védőoltást a helyi gyerekek számára. Hódmezővásárhelyen, ahol mintegy ezer gyermeket oltottak be, a 2013-ban még 300 megbetegedést okozó fertőzés esetszáma tavaly drasztikusan, 41 főre esett vissza az egy éve futó program eredményeképpen, így egyre több város veszi napirendre a vakcinaprogram támogatását. Kaposváron és Egerben is több száz gyermek részesül a város által legalább részben finanszírozott védőoltásban. Költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe, évi 1,5 milliárd Ft lenne megtakarítható a tavalyi évben 36 ezer jelentett megbetegedést okozó fertőzés visszaszorításával.

Részletek
Súlyos megbetegedést okozhat az olasz füstölt lazac

Súlyos megbetegedést okozhat az olasz füstölt lazac

2017. január 14. 10:20

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő, Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

Részletek
Kitört az influenzajárvány

Kitört az influenzajárvány

2017. január 12. 09:15

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban az elmúlt héten az azt megelőző héthez viszonyítva kétszeresére – több mint 16 ezerre – emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Részletek
Önkéntesség, mint újévi fogadalom

Önkéntesség, mint újévi fogadalom

2017. január 7. 10:15

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program, az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezése, új időpontokkal 2017-ben is várja a jószívű meseolvasókat. Így aki újévi fogadalmául a segítségnyújtást választotta, most 212 meseórából választhat a januártól márciusig tartó időszakban. A szombathelyi kórház csatlakozásával idén már minden megyében jelen van a K&H gyógyvarázs mesedoktorok-program, amelynek keretében összesen 49 kórház kis betege várja a meséket.

Részletek
Megkezdték a kártalanítási eljárások lefolytatását

Megkezdték a kártalanítási eljárások lefolytatását

2016. december 15. 11:45

– Egyelőre nem múlt el a madárinfluenza járvány veszélye, újabb fertőzések jelentek meg az eddig ismert, és új gócpontokban is – közölte Bognár Lajos. Az országos a főállatorvos a Kossuth Rádióban nyilatkozva megerősítette: Magyarországon elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye érintett, ahol rendkívül nagy az állatsűrűség.

Részletek
Koraszülöttek oltása: nehezen oszlanak a tévhitek

Koraszülöttek oltása: nehezen oszlanak a tévhitek

2016. december 14. 11:45

Sok múlhat azon, hogy sikerül-e eloszlatni a koraszülöttekkel kapcsolatos tévhiteket. Az újszülöttek születési súlya, izomtömege ugyanis nincs hatással a védőoltások hatékonyságára, és ők is képesek a megfelelő immunreakciók kiváltására. A probléma globális, a WHO szerint tízből legalább 1 baba koraszülött; 2013-ban már 1,1 millió csecsemő halt bele a koraszülés szövődményeibe. Hazánkban is népbetegségről van szó: a koraszülöttek aránya 9% körül van. A szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött születési súlyára való tekintet nélkül, kronológiai életkorban ugyanazt az oltási sort kapja meg, így többek között a gennyes agyhártyagyulladás és a rotavírus ellen, mint a többi csecsemő.

Részletek
Térítésmentesen igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina december 16-áig

Térítésmentesen igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina december 16-áig

2016. december 9. 11:45

December 16-áig küldhetik vissza a iskolákba a kitöltött igénylőlapokat azok a szülők, akiknek hetedikes lányai ősszel kimaradtak a méhnyakrák elleni oltás első hullámából. A jövő pénteki határidő az utolsó alkalom arra, hogy a 12 éves lányok térítésmentesen jussanak hozzá az egyébként több tízezer forint értékű védőoltáshoz. Az oltás életkori időzítése rendkívül fontos: a Nemzeti Védőoltási Programba beemelt Cervarix vakcina, – rákkeltő HPV-típustól függetlenül – rendkívül magas, 93% fölötti összhatékonyságú védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Részletek
Félegyházi angyalok

Félegyházi angyalok

2016. december 7. 17:00

Idén is felavatták a „mindennapok angyalait”: a Hovány Alapítvány harmadik alkalommal díjazta a Bács-Kiskun Megyei Kórház ápolónőit és ápolóit önzetlen munkájukért kedden. Összesen egymillió forintot osztottak szét 40 egészségügyi dolgozó között. A félegyházi kórházból Fazekas Jánosné ápoló - krónikus belgyógyászat, Barna Renáta gyógymasszőr, Váradi Éva – szülésznő, Tóth Ilona - kötözős nővér és Forgó Jenőné - ápoló kapott elismerést.

Részletek
Félegyháziak ajándéka a koraszülöttek karácsonyfája alá

Félegyháziak ajándéka a koraszülöttek karácsonyfája alá

2016. december 11. 15:30

A félegyháziak ismét bebizonyították, hogy képesek összefogni egy jó ügyért. Ezúttal a kecskeméti megyei kórház koraszülött részlegének szervezett gyűjtést a félegyházi Halasiné Papp Anett. A lelkes kétgyermekes édesanya – egyeztetve dr. Kelemen Edit osztályvezető főorvossal – egy közepes méretű Bioptron lámpával szeretett volna hozzájárulni ahhoz az emberfeletti munkához, amit az osztályon a koraszülött kicsikért és hozzátartozóikért tesznek. Az alig egy hónapig tartó gyűjtés eredményes volt: több mint 400 ezer forint gyűlt össze. Így a lámpa mellett futotta még lélegeztetőgépek speciális, egyszer használatos eszközeire, takarókra, bébi ruhákra is.

Részletek