Gazdaság 2017. április 26. 10:15 Forrás: magro.hu

Veszélyben az idei méztermés

Veszélyben az idei méztermés
Az elmúlt napokban sorra jelennek meg a hírek a szokatlan áprilisi havazással kapcsolatban. Most a méztermelők is elmondták, rájuk milyen hatással lehet az áprilisi havazás.

A szántóföldi növénytermesztők szerint nincs ok az aggodalomra. Növényeik jól fejlettek, egyedül a virágzó repcében lehet némi kötődési probléma, de nem várható komoly terméskiesés. Sőt, külön örülnek a gazdálkodók a havazásnak, ugyanis komoly mennyiségű nedvesség került most a talajba. A gyümölcstermesztők már kevésbé örülnek, ugyanis több gyümölcsfát a teljes virágzás időszakában ért a hóesés. A méhek ilyenkor nem poroznak, így valamennyi terméskiesés várható, elsősorban almafélék esetében.

Most pedig a méhészek is megszólaltak a szokatlan téli időjárással kapcsolatban. Az akác ugyanis éppen most virágzik, így ha elfagynak a virágok, nem sok repceméz lesz idén. A magyar méhészet fő nektárforrása az akác, így ez komoly bevételkiesést jelent a gazdálkodóknak.

A  méz minősége ugyanakkor nem függ össze az időjárással, tehát ha a méhek ki tudnak menni és be tudják hozni a nektárt, akkor kiváló minőségű lesz a méz. Ha viszont a hőmérséklet nem éri el a 10 Celsius fokot, a méhek nem hagyják el kaptárt.




 

Kövessen minket a Facebookon is!