Az Arany Horda alkonya

Az Arany Horda alkonya

2017. május 18. 17:30

Tóth Sándor történész, Az Arany Horda alkonya című történelmi könyvét ismerhette meg a közönség május 17-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az írót Kollár László önkormányzati képviselő mutatta be a jelenlévőknek. Zenével közreműködött Zsirmik István.

Részletek
Az élet tisztelete a legfontosabb

Az élet tisztelete a legfontosabb

2017. május 21. 13:30

Idén újra megszervezték a Lakiteleki Népfőiskolán az Örökbefogadók Találkozóját. A rendezvényt, amely különleges találkozásokra adott alkalmat az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület szervezte.

Részletek
Könyvtársarok - Kiskunfélegyháza díszpolgárai

Könyvtársarok - Kiskunfélegyháza díszpolgárai

2017. május 18. 11:30

Minden település történetében vannak fontos dátumok. Kiskunfélegyháza életében az egyik ilyen 1745. május 6-a, amikor Mária Terézia Bécsben kiadott oklevele engedélyezte, hogy a jászok és a kunok a török kiűzése után 1702-ben jogtalanul elvesztett kiváltságaikat pénzért visszavásárolják. Ezt az eseményt nevezzük latin szóval redemptionak, azaz megváltásnak.

Részletek
Jászok és kunok a Rubiconban

Jászok és kunok a Rubiconban

2017. május 15. 13:30

A Rubicon című történelmi ismeretterjesztő folyóirat 2017. évi 6. számát a szerkesztő-bizottság a jászokról és a kunokról szóló tanulmányoknak szentelte. Nem véletlen, hogy a szakmai lap ezen száma foglalkozik e két, magyarországi történetükben oly sok hasonlóságot és rokonságot felmutató népcsoport témájával, hiszen 2014-ben az Országgyűlés május 6-át a Jászkun Önmegváltás Emléknapjává nyilvánította, így állítva emléket annak, hogy Mária Terézia 1745-ben ezen a napon írta alá a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

Részletek
Kőbe faragják mesterségük szeretetét

Kőbe faragják mesterségük szeretetét

2017. május 13. 16:00

Egy kínai és egy pakisztáni résztvevő is nevezett az Angliából, Németországból, Ausztriából, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból érkező versenyzők mellett a 2017. évi Európai Kőfaragó Fesztiválra, amelynek Kiskunfélegyháza ad otthont május 19-e és 21-e között. Az eseményre mintegy 120 kőfaragót és kőszobrászt várnak a szervezők, Európa minden részéből. A nagyszabású, különleges és látványos nemzetközi fesztivált a félegyháziak fokozott várakozása mellett a hazai sajtó megkülönböztetett érdeklődése kíséri. Bozóki István kőfaragó mester, díszítő szobrásszal többek között a rendezvény kézzelfogható és eszmei hozadékairól beszélgettünk.

Részletek
A magyar nyelv logikája külföldön is érdekes

A magyar nyelv logikája külföldön is érdekes

2017. május 14. 15:30

É. Kiss Katalin személyében először nyerte a legrangosabb magyar tudományos díjat női kutató. A leginkább természettudományos nyelvészeti irányzat képviselőjéről azt mondják, megújította a magyar nyelvtant, kutatásai nemzetközileg is alapvetőek. Különleges nyelv-e a magyar? Milyen mondatokban beszéltek az ősmagyarok? Kell-e félteni a magyar nyelv jövőjét, lesznek-e magyarul tökéletesen csacsogó gépek, és mi az alapvető baj az unalmas nyelvtanórákkal? A Bolyai-díj, a „magyar Nobel” újdonsült birtokosa az Indexnek adta első interjúját.

Részletek
Váltsa meg színházbérletét olcsóbban!

Váltsa meg színházbérletét olcsóbban!

2017. május 10. 13:15

Május 16-ától megvásárolhatók a kecskeméti Katona József Színház következő évadára szóló bérletek. Fontos! A június 30-áig tartó előbérletezési időszakban 10 százalék kedvezménnyel válthatók meg a teljes árú bérletek.

Részletek
Önarckép- és szelfipályázat - 2017

Önarckép- és szelfipályázat - 2017

2017. május 27. 10:30

A 130 éve született Holló László portréfestészetére szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők az emlékévben meghirdetett alkotói pályázattal. Ennek kapcsán két alkalommal ingyenes kreatív portrérajzoló foglakozást tartottak a Kiskun Múzeumban, majd közönségszavazást indítottak a beérkezett szelfik, rajzok között az intézmény Facebook-oldalán 

Részletek
Amikor a szomszéd néniből színésznő lesz

Amikor a szomszéd néniből színésznő lesz

2017. május 8. 07:30

Többek között a háromfunkciós nokedliszaggató egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is megismerkedhetnek annak az egyszerre szórakoztató és tanulságos darabnak a nézői, amelyet jórészt félegyházi nyugdíjasok adnak elő a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében. A próbák már javában zajlanak a Móra Ferenc Művelődési Központban, a bűnmegelőzési céllal íródott szövegkönyvet dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy állítja színpadra. Az előadáson közreműködnek többek között a félegyházi citerazenekar tagjai és a Kunplastos kánkános nagyik. S miközben a közönség jókat nevet a szereplők hiszékenységén, talán egy életre felvérteződnek a rájuk specializálódott trükkös csalók módszerei ellen.

Részletek