Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévről

Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévről

2021. június 3. 18:00

Az Országgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés javaslatára nyilvánította a 2022-2023-as éveket Petőfi Emlékévvé. Ennek megyei megnyitóját tartották Kiskőrösön, csütörtökön, sajtótájékoztató keretében. A megnyitón részt vett prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rideg László, a Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László Kiskőrös polgármestere és Font Sándor országgyűlési képviselő.

Részletek
A napútfestő, Csontváry

A napútfestő, Csontváry

2021. június 6. 08:00

Szűts Tamás szobrászművész tolmácsolásában ősszel mutatják be „A Napútfestő, Csontváry” című egyszemélyes színpadi művet. A zenei betéteket Vereb István komponálta. Önéletrajzi iratok, Csontváry Kosztka Tivadar műveinek még alaposabb megismerése arra sarkallta Szűts Tamást, hogy megírja a festő életét feldolgozó színdarabot. Minél mélyebbre ásta magát az ismeretekben, annál fontosabbnak érezte azt, hogy bemutassa egy alkotó, az időnként vergődő zseni életútját, mindazokat a tévhiteket és gyanúsítgatásokat tisztázza, amelyek Csontváryt érték.

Részletek
Elhunyt Jankovics Marcell

Elhunyt Jankovics Marcell

2021. május 29. 17:00

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész – közölte az MMA szombaton az MTI-vel.

Részletek
Budapesten koncertezik Hans Zimmer

Budapesten koncertezik Hans Zimmer

2021. május 26. 17:00

Budapest is bekerült Hans Zimmer európai turnéjának helyszínei közé – jelentette be a Semmel Concerts és RCI Global. Az Oscar-, Grammy-, és Golden Globe-díjas zeneszerző 2022. március 3-án, csütörtökön ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. A "Hans Zimmer Live – Europe Tour" koncertshow alatt zenekar és kórus is csatlakozik hozzá, így egyedülálló hangzásvilággal szólaltatják meg a rajongók kedvenc filmslágereit és a zeneszerző újabb kompozícióit is.

Részletek
Táborokkal, foglalkozásokkal vár mindenkit a Holló Kör

Táborokkal, foglalkozásokkal vár mindenkit a Holló Kör

2021. május 27. 10:00

A Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjai minden csütörtökön 17 és 20 óra között tartják összejövetelüket műterem-galériájukban, ahol rendszeres alkotómunka folyik vagy a közeli terveiket szövögetik, az előkészületeket végzik. Az utóbbi idők zárt ajtókra kényszerítették a csoportot, de eljött a szabad programtervezések ideje.

Részletek
Népi játékok a múlt században

Népi játékok a múlt században

2021. május 22. 08:00

Legkedvesebb gyermekkori emlékeink közé tartoznak a közösségi játékok. A kortársakkal együtt megélt élmények a szabadban focizva, az aszfaltra felrajzolt ugróiskola mellett meghatározták a gyermekéveinket. Ezek legtöbbje manapság már csak az idősebb generációk emlékeiben él, a gyerekek pedig a virtuális világban érzik jól magukat, a cyber térben játszanak egymással szabadidejükben. De vajon akkor is így lenne ez, ha jobban megismernék azokat a régi és jó játékokat, amikkel szüleik, nagyszüleik, dédszüleik ütötték el az időt? Ennek a dilemmának a megfejtésében Samu Csilla, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársa volt segítségünkre.

Részletek
Könyvtársarok – Gyermeknapra gyerekkönyvet!

Könyvtársarok – Gyermeknapra gyerekkönyvet!

2021. május 24. 12:00

Hazánkban 1954-től május utolsó vasárnapja a gyermekeké. Ez a nap kitűnő alkalom arra, hogy még jobban feléjük fordítsuk figyelmünket, és ne feledkezzünk meg a családi kapcsolatok fontosságáról sem. Gyermeknap alkalmából a Petőfi Sándor Városi Könyvtár GyermekBirodalmának legújabb könyveiből ajánlunk olvasnivalót.

Részletek