Megölte a fia Szilágyi István színészt

Megölte a fia Szilágyi István színészt

2020. május 3. 13:00

82 évesen életét vesztette Szilágyi István színész, akit legismertebb szerepe után leginkább csak Lópici Gáspárként emlegettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint ma, május 3-án 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Budapesten a XVII. kerületben egy családi házban egy férfi bántalmazza apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, majd szemlét tartottak és megállapították, hogy a férfi halálát idegenkezűség okozta. A BRFK Életvédelmi Osztálya Sz. Péter ellen emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Részletek
Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel?

Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel?

2020. május 21. 16:00

A címben megfogalmazott kérdés talán még soha nem volt annyira aktuális, mint napjainkban, amikor az oktatás immár hetek óta szinte kizárólag az online térben zajlik. Hogyan tudjuk a lehető legjobbat kihozni ebből a helyzetből? Hogyan lehet az okos eszközöket okosan használni, és mivel segíthet ebben gyermekének a szülő? Egyebek mellett ezekről is beszélgettünk Miklya Luzsányi Mónikával. A félegyházi írónőnek e témában jelent meg könyve tavaly, a Scolar Kiadó gondozásában, Mit tegyek a kütyüre kattant gyermekemmel? címmel.

Részletek
Titkok a levéltárból – Emlékezés a redempció 275. évfordulójára – II.

Titkok a levéltárból – Emlékezés a redempció 275. évfordulójára – II.

2020. május 3. 16:00

Mária Terézia királynő 1745. május 6-án írta alá a Jászkun kerület területi autonómiájának alaptörvényét, a redempciót engedélyező oklevelet. Az alaptörvény 9 cikkelyéből az I., III. és IX. cikkely a jogszolgáltatásra vonatkozott. A jászkunok bíróságai átalakultak és elnyerték a pallos jogot. A IV. cikkely rendezte az önkormányzatiság kérdését: ettől kezdve az igazgatási és jogszolgáltatási ügyeiket önállóan, a maguk közül szabadon választott tisztségviselőikkel intézhették. Kivétel volt a főkapitány személye, akit a nádor nevezett ki.

Részletek
Nagyobb, akadálymentes és még biztonságosabb lesz a Rocktár

Nagyobb, akadálymentes és még biztonságosabb lesz a Rocktár

2020. május 4. 12:00

– Hidegzuhanyként ért bennünket a járványhelyzet miatti bezárás, mint ahogyan az egész rendezvényszervező szakmát is. Hatványozottan omlott ránk a probléma, hogy alapvetően nincs tartalékunk, hiszen a következő rendezvényekbe és fejlesztésekbe fektetünk be folyamatosan, így nem tudunk vészhelyzeti puffert generálni „békeidőben” sem. Akár kis koncertekről van szó, akár nagy fesztiválokról, szinte mindenki szembesült azzal a szakmában, hogy ilyen hirtelen nincs mihez nyúlnia. Nem tudod a rendszert fenntartani, ha nincsenek folyamatos bevételek. Komoly tapasztalás ez és komoly baj, ami mindenki toleranciáját próbára teszi – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Ónodi Árpád, a Rocktár Élőzenei Bázis vezetője.

Részletek
Akinek a tánc maga a szerelem: Tapodiné Boda Brigitta

Akinek a tánc maga a szerelem: Tapodiné Boda Brigitta

2020. április 29. 17:00

1727. április 29-én született Jean Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte a Táncművészet Világnapjának megtartását. 1982-ben ünnepelték először. Alapesetben ezen a napon a világ minden pontján számos táncos rendezvény, megmozdulás jelezné, hogy táncolni jó. A jelenlegi vírushelyzet azonban a 2020-as ünneplést online keretek közé szorította. Arról, hogy mit is jelent igazán a tánc annak, aki évtizedek óta szenvedélyesen űzi, Tapodiné Boda Brigitta táncművészt, táncpedagógust kérdeztük.

Részletek
Látjátok, mi készül?

Látjátok, mi készül?

2020. április 30. 16:00 | Koronavírus

Újabb karanténvideóra készül a Kecskemét Brass. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar rézfúvós tagjaiból alakított csapathoz Palotás Gábor, Retkes Krisztina, Földiné Mészáros Orsolya, Markoczy Rita és Pocskai Roland személyében további öt félegyházi zenész csatlakozott a mostani produkcióhoz. Ígéretükhöz híven májusban jön az új videó, de nem bírtak addig várni és készítettek egy kis előzetest. Ebből talán már könnyű kitalálni, hogy mi fog érkezni a nagyközönséghez.

Részletek
Új fejezet nyílik a mozi történetében is

Új fejezet nyílik a mozi történetében is

2020. április 29. 14:00 | Koronavírus

– Nagyon nehéz időszak ez számunkra is. Tervezett fejlesztéseink a vírushelyzet miatt csúsznak. A tartalékainkat fordítjuk most arra, hogy a mozi munkatársait meg tudjuk tartani, a megélhetésük ne kerüljön veszélybe – mondta el kérdésünkre Reményi Richárd, a kiskunfélegyházi Petőfi Mozi üzemeltetője.

Részletek
Annak tanul a gyerek, akit szeret és elfogad

Annak tanul a gyerek, akit szeret és elfogad

2020. május 2. 12:00

Megosztó kérdés a pedagóguspályára való alkalmasság és alkalmatlanság mérése. Egyáltalán, lehetséges? Dr. Bagdy Emőke és műhelye hosszú éveken keresztül kereste többek között erre a kérdésre a választ kutatásukban és pályaszocializációs kísérleteikben. Kiderült, valójában nem az alkalmasságot kell mérni…

Részletek