Kihirdették a helyismereti vetélkedő nyerteseit

Kihirdették a helyismereti vetélkedő nyerteseit

2023. május 18. 12:00

Május 17-én, a városháza dísztermében megtartották a XVIII. Helyismereti vetélkedő eredményhirdetését. A verseny szervezője a Kiskun Múzeumból Samu Csilla múzeumpedagógus, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárból pedig Seres Judit helyismereti és tájékoztató könyvtáros. Mellettük a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának kiskunfélegyházi részlege, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal munkatársai és a Kiskun Múzeum Baráti Köre segítette a vetélkedő megvalósítását. A vetélkedő témája a 200 éves Petőfi volt.

Részletek
A falusi Félegyháza mindennapjai

A falusi Félegyháza mindennapjai

2023. május 13. 13:00

Az újratelepült Félegyháza első évtizedei címmel tartott előadást május 11-én, a városi könyvtárban, Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, az MTA doktora, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja. Az ismertetőből kiderült, kik voltak a város első lakói, hogyan éltek, milyen szokásaik voltak.

Részletek
Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten

Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten

2023. május 16. 10:00

Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten, amit május 7-én, Budapesten, a Müpában tartottak. Körülbelül 700-an szerepeltek a Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója által vezényelt Verdi Requiem műsoron. A fellépők között amatőr zenekedvelők és profi művészek is helyet kaptak. Molnár Elvira ének-zene és magyar szakos tanár, illetve Fantoly Márton, a Félegyházi Közlöny fotósa, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok kórusának tagjai meséltek közös élményeikről.

Részletek
Elhunyt Máthé Erzsi, a sokoldalú legenda

Elhunyt Máthé Erzsi, a sokoldalú legenda

2023. május 9. 18:00

Kilencvenöt évesen elhunyt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színésznőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Részletek
Vas László – Mindig szól bennem a zene

Vas László – Mindig szól bennem a zene

2023. május 28. 08:00

Vas László – ahogyan mindenki hívja Vas Laci – Félegyháza művészi világának egyik meghatározó alakja. Copfba kötött őszes haja, mély hangja a védjegye. Vele beszélgetve árad belőle a nyugalom. Karcos orgánumát manapság a Széljáró Balladásból ismerhetjük, azonban zenei pályája mintegy ötven évvel ezelőtt indult: ének-zenei általános iskolába járt, majd művésziskolákban tökéletesítette tudását, amatőr zenekarokban játszott. Évekig Európa neves helyein szórakoztatta a hallgatókat fellépéseivel.

Részletek
Petőfi-est a szülővárosvitáról

Petőfi-est a szülővárosvitáról

2023. május 10. 12:00 | Petőfi-emlékévek

Most is hallom e dalt... Ez volt a mottója annak a Petőfi-estnek, amit két kulturális egyesület közösen szervezett meg a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére, még áprilisban. Az esemény helyszíne Szeged volt ugyan, de témája kitért a szülővárosvitára is, ezért bennünket, félegyháziakat is érint.

Részletek
Egy Petőfi karikatúra margójára…

Egy Petőfi karikatúra margójára…

2023. május 8. 16:00 | Petőfi-emlékévek

Vajon milyennek látta a művész Petőfit a vászon előtt? És ki látta igazán jól? Az elmúlt évszázad alatt született Petőfi-ábrázolások változatossága felvetheti bennünk a kérdést, hogy valójában melyik művész melyik ábrázolása állhatott legközelebb Petőfi legszemélyesebb, legélethűbb, legpontosabb ábrázolásához? Vajon az egyes művészi technikák mennyire adják vissza a Géniusz költő jellemét, nemzeti identitást erősítő karakterét, melyek azok a karakterológia szempontjából is kiemelten fontos vonalak, amelyek már a papíron, vagy a vásznon Petőfi legjellemzőbb vonásait tükrözik.

Részletek