Meghalt Sas József

Meghalt Sas József

2021. január 17. 15:00

Elhunyt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. A hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó mohikánja 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, és bár még idén is bizakodott, többé nem állhatott színpadra.

Részletek
Elhunyt Vass Gábor színművész

Elhunyt Vass Gábor színművész

2021. január 13. 17:00

Hatvannégy éves korában elhunyt Vass Gábor színművész – tudatta a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Szinkron Alapszervezete Facebook-oldalán. A színművész színházi és filmes szerepei mellett világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját több sikerfilmben.

Részletek
Meghalt Bródy Vera, Mazsola és Tádé megalkotója

Meghalt Bródy Vera, Mazsola és Tádé megalkotója

2021. január 7. 17:00

Kilencvenhat éves korában, kedden meghalt Bródy Vera Munkácsy Mihály- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező, más munkák mellett Mazsola és Tádé bábfiguráinak megalkotója. A hírt a Budapesti Bábszínház közölte az MTI-vel.

Részletek
Vízkereszt napján

Vízkereszt napján

2021. január 6. 14:00

Vízkereszt a római egyház Epiphania Domini (az Úr megjelenése) névvel tartott ünnepe. Vízkereszt vagy háromkirályok napjával zárul a karácsonyi ünnepkör és kezdődik a farsangi időszak. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az újesztendő kezdetét is. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézusnak a Jordán vízében történt megkeresztelkedésről. Ez utóbbi emlékére kezdetben a keleti egyház – a középkortól a nyugati egyház is – e napon szenteli a vizet. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés.

Részletek
Karácsonykor megjelent a félegyházi Direct zenekar első videóklipje

Karácsonykor megjelent a félegyházi Direct zenekar első videóklipje

2021. január 6. 12:00

December 24-én debütált az első videó, amit a Direct zenekar készített, Neked című dalukhoz. A banda 2020 júliusában alakult, öt fiatal zenész közreműködésével. Találkozásuk, zeneszeretetük és alázatuk beérni látszik, hiszen reményeik szerint a tavasz elhozza számukra az első kislemezük kiadását is. A csapat mentora Lobó-Szalóky Lázár, a Dirty Slippers frontembere, aki többek között a stúdiófelvételekben segíti a csapatot.

Részletek
Képei hét év alatt bejárták a fél világot

Képei hét év alatt bejárták a fél világot

2020. december 23. 10:00

Mezősi Ágnes fotóművész kiállítása november 18-án nyílt meg Hágában. A holland tárlat előtt megismerte képeit London, New York, Łódź és számos magyar nagyváros is. 2016 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a napokban ismét nyertes pályázatnak örülhetett: a MediaMarkt Cewe fotópályázatának Gasztro kategóriájában, Nagyító? című művét első helyezéssel jutalmazták. Képei hatalmas népszerűségnek örvendenek, Mezősi Ágnes stílusa, látásmódja egészen egyedi, alkotásai rövid idő alatt páratlan karriert futottak be.

Részletek
Adventi türelmetlenségünk tehetetlenséggel párosul

Adventi türelmetlenségünk tehetetlenséggel párosul

2020. december 20. 08:00

Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy érezzük, hogy az adventtel legszentebb ünnepünkre készülünk fel. Az advent jelentése az eljövetel, a megérkezés, a boldog várakozás öröme. Megérkezni és türelemmel várakozni. Milyen egyszerűnek tűnik mindez, milyen könnyű kimondani, de milyen nehéz ezt a nyüzsgő és rohanó világunkban megvalósítani.

Részletek
Adventi versíró és rajzpályázat

Adventi versíró és rajzpályázat

2020. december 15. 17:30

Idén is megrendezték a már hagyományos adventi Mikulás rajz- és versíró pályázatot a József Attila iskolában. A zsűri több mint 100 pályamunka közül választotta ki a díjazottakat. A rajzokból és az elkészült versekből kiállítást rendeztek az intézmény 2. emeletén. A járványhelyzet miatt a szüleik csak online tekinthették meg a tárlaton készült képeket.

Részletek
15 éves az Iskolagaléria

15 éves az Iskolagaléria

2020. december 15. 16:30

A Dózsa György Általános Iskola iskolagalériájában 2005 májusában nyílt meg az első tárlat az intézmény alapításának 25. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatok alkalmából. A kiállítótér másfél évtizede tölti be küldetését. Teret ad a művészeti nevelés értékközvetítő szerepének, a személyiség továbbfejlődéséhez nélkülözhetetlen esztétikummal való rendszeres találkozást kölcsönöz, segíti a műalkotások értő befogadására, átélésére való nevelést.

Részletek
Nem szól többé vidáman a szaxofon...

Nem szól többé vidáman a szaxofon...

2020. december 14. 15:30

Süsü ma furcsán ébredt. Nem értette miért van ilyen pocsék kedve. Pedig a kiskirályfi azt mondta, délután játszanak majd. Süsü akkor érzett hasonlót utoljára, amikor Csukás Pista bácsi aludt el örökre. Azóta már Süsü is tudja a tragikus hírt, nem szól többé vidáman a szaxofon, sőt, egyáltalán nem szól többé. Az egyfejű és a kiskirályfi azóta is némán ül a vackorfa tövében. Nyugodj békében, Bergendy István! – írta Facebook-oldalán a művészt búcsúztatva az Újságmúzeum.

Részletek