Elhunyt Máthé Erzsi, a sokoldalú legenda

Elhunyt Máthé Erzsi, a sokoldalú legenda

2023. május 9. 18:00

Kilencvenöt évesen elhunyt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színésznőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Részletek
Vas László – Mindig szól bennem a zene

Vas László – Mindig szól bennem a zene

2023. május 28. 08:00

Vas László – ahogyan mindenki hívja Vas Laci – Félegyháza művészi világának egyik meghatározó alakja. Copfba kötött őszes haja, mély hangja a védjegye. Vele beszélgetve árad belőle a nyugalom. Karcos orgánumát manapság a Széljáró Balladásból ismerhetjük, azonban zenei pályája mintegy ötven évvel ezelőtt indult: ének-zenei általános iskolába járt, majd művésziskolákban tökéletesítette tudását, amatőr zenekarokban játszott. Évekig Európa neves helyein szórakoztatta a hallgatókat fellépéseivel.

Részletek
Petőfi-est a szülővárosvitáról

Petőfi-est a szülővárosvitáról

2023. május 10. 12:00 | Petőfi-emlékévek

Most is hallom e dalt... Ez volt a mottója annak a Petőfi-estnek, amit két kulturális egyesület közösen szervezett meg a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére, még áprilisban. Az esemény helyszíne Szeged volt ugyan, de témája kitért a szülővárosvitára is, ezért bennünket, félegyháziakat is érint.

Részletek
Egy Petőfi karikatúra margójára…

Egy Petőfi karikatúra margójára…

2023. május 8. 16:00 | Petőfi-emlékévek

Vajon milyennek látta a művész Petőfit a vászon előtt? És ki látta igazán jól? Az elmúlt évszázad alatt született Petőfi-ábrázolások változatossága felvetheti bennünk a kérdést, hogy valójában melyik művész melyik ábrázolása állhatott legközelebb Petőfi legszemélyesebb, legélethűbb, legpontosabb ábrázolásához? Vajon az egyes művészi technikák mennyire adják vissza a Géniusz költő jellemét, nemzeti identitást erősítő karakterét, melyek azok a karakterológia szempontjából is kiemelten fontos vonalak, amelyek már a papíron, vagy a vásznon Petőfi legjellemzőbb vonásait tükrözik.

Részletek
Egy tragikus szerelmi történet kibontakozása

Egy tragikus szerelmi történet kibontakozása

2023. április 27. 15:00

Egy tragikus végű szerelmi történet kibontakozását követhettük végig az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület kétszereplős előadásában, április 26-án. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban bemutatott színjáték Szabó Lőrinc költő életének állomásain kalauzolta végig a nézőket, akik egy titkos szerelmi háromszög olykor édes, máskor pedig szívet tépő nehézségeit láthatták.

Részletek
Milyen is volt Mezei Mária színésznő?

Milyen is volt Mezei Mária színésznő?

2023. április 19. 12:00

Hoztam valamit a hegyekből címmel Tóth Auguszta önálló esttel lépett fel április 18-án, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban. A bemutatott monodráma Mezei Mária színésznő életét dolgozta fel. Az előadás a Déryné Program támogatásával valósult meg.

Részletek
Elhunyt Török Ádám

Elhunyt Török Ádám

2023. április 18. 12:30

Török Ádám fuvolista, a Mini együttes alapítója és frontembere 75 éves volt. ​​​​​​​Halálának okát nem közölték.

Részletek