Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

2019. május 6. 14:00

Mezősi Ágnes fotóművész Vonalaim című kiállítása nyílt meg április 30-án a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A kiállított művek május 15-éig tekinthetők meg az intézmény kiállítótermében.

Részletek
A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

2019. május 1. 10:00

Több száz alkotó és alkotóközösség vett részt a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Kárpát-medencei alkotópályázat díjkiosztóján és a kiállítás megnyitóján. 19 megyéből és a határon túlról is érkeztek művészek, akik a komatál hagyományok újraélesztése és közösségerősítő szerepe miatt vettek részt a programban.

Részletek
Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

2019. május 3. 17:30

Szakmai képzést indít Neumann János Kollégium elnevezéssel a Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet május végén. A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművével, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő 5-10 évének alakulását. Fontos hogy, a digitális jövőkép kérdéseire, helyi és nemzeti szintű válaszokat találjanak. A kollégium ideje alatt a felvételt nyert hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában.

Részletek
Könyvtársarok - A terhesség maga a csoda

Könyvtársarok - A terhesség maga a csoda

2019. április 30. 10:00

Május 7-én, kedden 10 és 12 óra között közösen rendezi meg a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a születés hetéhez kapcsolódó baba-mama programot, a Betűbölcsit. A kismamák Néma Attiláné Staar Ella dúla, szülésfelkészítővel és dr. Sinkó Melinda orvos, szoptatási tanácsadóval találkozhatnak. A mai könyvajánlónk témája ehhez a rendezvényhez kapcsolódik.

Részletek
Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

2019. április 28. 13:00

Az 1950-es években a város vezetősége komolyan foglalkozott Félegyháza kül- és belterületének tervszerű fásításával. Statisztikai adatok alapján kimutatták, hogy a fában különben is szegény alföldi területek közül is városunk környékén található a legkevesebb fa. Félegyháza poros, ezért egészségtelen levegője a második világháború utáni iparosítással és a közúti forgalom növekedésével még inkább szennyezetté vált.

Részletek
Délutáni zenebona a Szakmaköziben

Délutáni zenebona a Szakmaköziben

2019. április 18. 16:00

Kiskunfélegyházán lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar április 16-án, a Szakmaközi Művelődési Központ, Aranyalma Népmesepontjában. Az előadásra általános iskolásokat vártak, akiket még a közös muzsikálásba is bevontak a zenészek.

Részletek
Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019. április 16. 18:45

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára – tudatta a művész családja. Bács Ferencet a fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A család tájékoztatása szerint Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Részletek
A nagypénteki áldozat

A nagypénteki áldozat

2019. április 19. 07:30

A húsvét Isten végtelen szeretetének ünnepe. De miként lehet egy keresztre feszítés ünnep, és hogyan szerethet Isten minden embert? Miért szeret bennünket akkor is, amikor egyáltalán nem érdemeljük meg, amikor újból és újból elesünk és bűnöket követünk el? A mi emberi léptékünkkel ezekre nagyon nehéz választ adni, ám aki végigkíséri Jézus Krisztust a Golgotán, rádöbben, hogy ő mindannyiunkért, értem és érted is meghalt a kereszten. S az ő önként, értünk szeretetből vállalt szenvedése mutatja meg számunkra a legkézenfekvőbb módon Isten szeretetét. Az isteni szeretet és Jézus kereszthalálának kérdéseire Rónaszéki Gábor, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia plébánosa válaszolt.

Részletek
Felolvasónap a könyvtárban

Felolvasónap a könyvtárban

2019. április 14. 13:45

Felolvasónapot szervezet a városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a költészet napja alkalmából, amelyen József Attila és Márai Sándor versek hangzottak el. A város középiskoláinak tanárai (Constantinum Intézmény, Közgazdasági Szakgimnázium, Móra Ferenc Gimnázium) és a Petőfi Bajtársi Egyesület tagjai idézték Petőfi és Márai verseit, írásait. A délutánon megjelent és Petőfi Sándor a XIX. század költői című versét olvasta és szavalta a pálmonostori Bánfi Istvánné. Az est jó hangulatban és irodalmi élményekkel telt a Hattyúházban.

Részletek