82 éve hunyt el Móra Ferenc

82 éve hunyt el Móra Ferenc

2016. február 8. 07:30

1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája. A Szeged városában működő férfi tehetsége ugyanakkor nem korlátozódott az írásra: Móra oroszlánrészt vállalt az alföldi régészeti feltárások megszervezésében, a Kultúrpalota igazgatójaként pedig később a helyi kulturális életre is jótékony hatást gyakorolt.

Részletek
Mise a városért

Mise a városért

2016. február 1. 19:00

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án, kedden 17.30-kor mutatnak be szentmisét a városért az Ótemplomban. A szertartást dr. Rónaszéki Gábor plébános celebrálja. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon a város elöljáróival közösen kérik Isten áldását Félegyházára és lakóira.

Részletek
A mindennapi feladatok megoldását kell szolgálni a költségvetésnek

A mindennapi feladatok megoldását kell szolgálni a költségvetésnek

2016. február 1. 16:30

A város jövő évi gazdálkodásával kapcsolatos döntések előkészítésekor elsődleges feladat azoknak a szempontoknak az előtérbe helyezése, amelyek a félegyháziak mindennapjait érintik. A legfontosabbak ezek közül a segítségre szorulók életének megkönnyítése, olyan tervek megfogalmazása, amelyek működési, fejlesztési forrásokhoz juttatják a várost. Ezeket a gondolatokat fejtette ki Horváth Tamás, az MSZP helyi szervezetének vezetője február 1-jei sajtótájékoztatóján a város 2016-os költségvetésével kapcsolatosan, amelyről a február 3-ai testületi ülésen döntenek a városatyák.

Részletek
Kis rockerek nagy dobása

Kis rockerek nagy dobása

2016. február 1. 15:30

A Rocktár könnyűzenei képzése, a zenét tanulók öröme és tudása mellett immár országos sikereket is hoz. Komoly elismerés a Plain-Rock Egyesület munkájának, hogy az egyik növendékzenekar meghívásos alapon bekerült egy országos televíziós csatorna tehetségkutatójába.

Részletek
90 éve hunyt el Porst Kálmán, a helyi gimnázium igazgatója, a  város közművelődésének jeles képviselője

90 éve hunyt el Porst Kálmán, a helyi gimnázium igazgatója, a város közművelődésének jeles képviselője

2016. április 14. 09:30

Dr. Porst Kálmán (1876. Gergényszentmiklós -- 1926. Kiskunfélegyháza) életét végigkísérte a Petőfi iránti szeretet, hazafiúi lelkesedés. Értékeket alkotott és nyomokat hagyott Kiskunfélegyházán mint tanár, igazgató, kiemelkedő közéleti ember, jelentős Petőfi-kutató, aki már életében kiérdemelte a lakosság teljes megbecsülését. Választott városa, Kiskunfélegyháza 2012. december 31-én felállított domborművel ismerte el dr. Porst Kálmán kiemelkedő közéleti tevékenységét, s tiszteleg máig emléke előtt.

Részletek
125 éve született Gampel Béla lelkész, egyházi író, plébános

125 éve született Gampel Béla lelkész, egyházi író, plébános

2021. február 5. 08:00

1896. február 5-én Kiskunfélegyházán, a Jókai utca 37-es számú házában született. Édesapja, Gampel János Vasvárról vándorolt a városba, kezdetben épületasztalos, később temetkezési vállalkozó volt, édesanyja Toldi Rozália. Tíz testvére közül ő volt a hatodik. Ismerősei alacsony, finom arcú, jó kedélyű, vérbeli szónokként emlékeztek rá, aki a szó és a beszéd igazi mestere volt.

Részletek
A télboszorkának annyi…

A télboszorkának annyi…

2016. január 31. 11:00

A Langaléta Garabonciások a farsangi felvonulással a művelődési központba csalták a maskarásokat, a felvonulókat és érdeklődőket. A színházteremben ezután gyermekek és szüleik rögtön neki is láttak a farsangi álarcok, jelmezek készítéséhez. Alighogy befejezték szorgoskodásukat, már hívták is őket a Petőfi térre, ahol nagy lánggal lobogó fáklyát találtak. Hogy miért a tüzeskedés, hamar kiderült amikor meghozták a „télboszorkát”. A kérdésre, hogy ki az, aki várja már a tél végét, mindenki igennel válaszolt, így a boszorka nem kerülhette el a máglyát. A télűző mulatság - a Padkaporos Táncegyüttes vezényletével - táncházzal zárult, ahol a talpalávalót Samu Zoli és barátai szolgáltatták.

Részletek
Óvónők vagyunk! – Ez a hivatásunk!

Óvónők vagyunk! – Ez a hivatásunk!

2016. január 30. 19:00

„Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud" – mondja Móricz Zsigmond. Egy óvónőnek pedig pont ez a feladata, ezért boldognak mondhatja magát – gondolhatják sokan. De korántsem ilyen könnyű egy óvónő vagy akár egy óvodavezető munkája. Örömteli munka ez, megvannak a szépségei és a nehézségei egyaránt.

Részletek
Jelmezes felvonulással kezdődött a télbúcsúztató

Jelmezes felvonulással kezdődött a télbúcsúztató

2016. január 30. 19:40

A Langaléta Garabonciások vezették fel a Kossuth utcán január 30-án a farsangi felvonulást. A nagy lábakon komédiázókat a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, a Padkaporos Táncegyüttes és a Holló László Képzőművészkör maskarásai, valamint számos jelmezbe öltözött félegyházi kísérte. A járókelők is megszaporodtak ez idő alatt a főutcán. Sokan álarcban, kifestett arccal csatlakoztak a felvonulókhoz. A szemlélődők és az aktív résztvevők körében is megfogalmazódott az igény, hogy jó lenne jövőre, és az elkövetkező években is hangulatos ünnepséggel búcsúztatni a telet. A szervezők azt ígérik: így lesz.

Részletek