Anyanyelvén ismerhetjük meg a világot

Anyanyelvén ismerhetjük meg a világot

2015. december 11. 18:45

Egy képzeletbeli világutazásra hívták meg a népes közönséget a Móra gimnázium angol-, német-, olasz-, francia-, latin-, és orosz szakos nyelvi osztályainak tanulói. A művelődési központban december 10-én megtartott „50 perc alatt a Föld körül” című fiatalos, hangulatos műsorukban felidézték az ókori Rómát, az angolok, illetve amerikaiak szokásait, életstílusát, elkalauzolták a nagyérdeműt a bohókás hangulatú Párizsba, olasz dallamokkal tették hangulatossá az előadást, miközben bepillantást adtak az orosz kultúrába is. Természetesen egy rövid német életkép sem hiányozhatott a produkcióból.

Részletek
„Gyümölcséről a fát”

„Gyümölcséről a fát”

2015. december 11. 14:00

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt a vendége a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kiskunfélegyházi csoportjának december 10-én. Makányné Óvári Éva moderálásával a „Gyümölcséről a fát” címmel tartott beszélgetésen a hallgatóság megismerte a költő, író, rendszerváltó politikus életútját, fontosnak tartott értékrendjét. A találkozó végén Lezsák Sándor a közelmúltban megjelent köteteivel is megajándékozta a hallgatóságot. A kiadványokat természetesen szívesen dedikálta.

Részletek
Mezőőrök szolgálatban

Mezőőrök szolgálatban

2015. december 16. 07:30

– Az én szememben a külterület legnagyobb értéke az ott élő ember. A mezőőri szolgálat értelme és lényege pedig az ő jóllétének szolgálata – osztja meg velem álláspontját Vakulya László, a félegyházi mezőőri szolgálat vezetője, míg a benzinkút kávézójában melegedve kevergeti italát. Itt találkozunk Klinkó Imre kollégájával, aki novemberben állt szolgálatba mezőőrként. Az erdész végzettségű lelkes fiatalember lételeme a határ, a külterület. Azt mondja, a természet és a tanyán élők iránti szeretetből és tiszteletből választotta ezt a pályát.

Részletek
Fejlődik a Rádió Smile

Fejlődik a Rádió Smile

2015. december 14. 09:30

2008 novembere óta szórakoztatja és tájékoztatja a félegyháziakat a Rádió Smile. Mint azt a közszolgálati kisközösségi rádió „vezérhangjától”, Csőszi Viktortól megtudtuk, nemrégiben komoly fejlesztést valósítottak meg, így a korábbinál lényegesen nagyobb üzembiztonság mellett szolgáltatják műsoraikat napi 24 órában.

Részletek
Állatorvosi ügyelet

Állatorvosi ügyelet

2015. december 11. 14:30

Az alábbiakban olvasható a decemberi, hétvégi állatorvosi ügyeletet ellátó orvosok neve Kiskunfélegyházán és a környező településeken.

Részletek
Advent 3. vasárnapja

Advent 3. vasárnapja

2015. december 13. 07:30

Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Részletek
Százhúszezer óvszer középiskolásoknak

Százhúszezer óvszer középiskolásoknak

2015. december 11. 10:20

Bár tízből hét kamasz a szüleitől várná el, hogy felvilágosítsák a szexuális életről, kérdéseikre mégis inkább az interneten keresnek választ, vagy a barátaikhoz fordulnak. A fiatalok 72%-a látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86%-ot – derül ki az Iskolamarketing és a Free Association 14–19 éves fiatalokkal készített legfrissebb online felméréséből. A szexuálpszichológus szerint a pornográf tartalom rombolja a tinédzserek valós önképét, és torzítja a szexuális viselkedési normákat. 2016 januárjától egy új, interaktív tananyag segíti a középiskolai tanárok szexuális felvilágosító óráját.

Részletek