Békesség e háznak! – A házszentelés hagyományáról

Békesség e háznak! – A házszentelés hagyományáról

2020. január 6. 08:00

„Békesség e háznak! És minden lakójának!” – szól a köszöntés vízkereszt táján, amikor keresztény családoknál lakásszentelést tartanak. Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? A házszentelés az úgynevezett szentelmények körébe tartozik: olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben. Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.

Részletek
Digitális tananyaggal teszik élvezetesebbé az órákat

Digitális tananyaggal teszik élvezetesebbé az órákat

2019. december 27. 16:00

A művészetoktatást, a gyermekek művészeti képességeinek kibontakoztatását segíti az a projekt, amelyet ötmilliárd forintos uniós támogatásból, öt művészeti egyetem közösen valósít meg. A hároméves programba a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolát is bevonta a Zeneakadémia.

Részletek
Holden Rose a könyvtárban

Holden Rose a könyvtárban

2019. december 19. 14:30

Kovács Attila, írói nevén Holden Rose az olvasás fontosságáról tartott előadást a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában. A december 17-i író-olvasó találkozón a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium diákjait látták vendégül.

Részletek
Meghalt Benkő Dániel

Meghalt Benkő Dániel

2019. december 16. 17:00

A lantművész vasárnap este tragikus hirtelenséggel hunyt el 72 éves korában – írta a Ripost. A lap kereste Benkő Dánielt a telefonján, egy közeli barátja vette fel, aki megerősítette, hogy a lantművész hirtelen rosszul lett, és már hiába hívtak hozzá segítséget, nem lehetett megmenteni. Az esti órákban mellkasi nyomásra panaszkodott.

Részletek
Most megmutatták

Most megmutatták

2019. december 12. 16:00

Pályázatot hirdetett Most mutasd meg! – helyi értékek mobilon – címmel a Lakitelek Népfőiskola a Kárpát-medencében élő 18 év alatti, a filmezés műfaja iránt érdeklődő fiataloknak, a környezetükben lévő helyi érték bemutatására, egy általuk mobiltelefonon készített rövidfilm segítségével. A felhívásra 23 pályamű érkezett. 

Részletek
Félegyházi kórus nagy sikere Aradon

Félegyházi kórus nagy sikere Aradon

2019. december 10. 13:00

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa idén is részt vett az aradi Kölcsey Egyesület által az aradi Kultúrpalotában szervezett adventi hangversenyen. Az idei rendezvény különlegességét az adta, hogy ez alkalommal szólalt meg először koncert keretében a Pécsi Orgonakészítő Manufaktúra által létrehozott, nem rég elkészült hangverseny orgona, amelyen mindnyájunk örömére a Szózat szólalt meg először, ennek hangja kísérte a művet előadó egyesített kórus énekét.

Részletek
Minősített Könyvtár címet nyert el a városi könyvtár

Minősített Könyvtár címet nyert el a városi könyvtár

2019. december 9. 16:00

2019 mérföldkő a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár krónikájában. Első alkalommal nyújtott be nemzetközi pályázatot. A Zöld Könyvtár Díj felhívásra elkészített pályaművel az első helyet nem szerezték meg, de az öt kiemelt könyvtár között egyetlen magyarként olvasható az intézmény neve.

Részletek