Bartos Erika meséi

Bartos Erika meséi

2020. április 24. 14:00 | Koronavírus

Bartos Erika az ország egyik legsikeresebb gyerekkönyv-szerzője, ezt az is bizonyítja, hogy nem nő ma fel úgy senki Magyarországon, hogy ne hallott volna az Anna, Peti, Gergő vagy épp a Bogyó és Babóca mesesorozatokról, és pláne, hogy a gyerekeknek ne ez lett volna az elsődleges nagy kedvence.

Részletek
Félegyháza kontra Kiskőrös

Félegyháza kontra Kiskőrös

2020. április 22. 12:00

Dr. Tarjányi József az alábbi, a Petőfi-szülőhely vitához kapcsolódó írást juttatta el lapunkhoz, amely Dienes István lokálpatrióta helytörténész gondolatait tartalmazza Petőfi születési helyével kapcsolatban. A szerző 1966-ban írt levelet Kiskunfélegyháza város vezetőségének, amely megtalálható a levéltárban. Ennek rövidebb formája megjelent a Kritika 1966. évi, szeptemberi számában, amit az alábbiakban olvashatnak.

Részletek
Zárt kapuk mögött a Kiskun Múzeum

Zárt kapuk mögött a Kiskun Múzeum

2020. április 25. 14:00 | Koronavírus

A raktárak kimeszelésén, kitakarításán, a tárolórendszerek felállításán és a gyűjteményi anyag elhelyezésén dolgoztak a Kiskun Múzeum munkatársai idén februárban, amikor az első hírek érkeztek a terjedő koronavírus-járványról. A megújult intézmény sok programmal készült a 2020-as évre, az április 1-jei nyitásra, azonban a terjedő járvány miatt a város vezetése úgy döntött, hogy a kulturális intézményeket bezárja a látogatók előtt. A szakmai munka azonban továbbra is folyik. A megkezdett felújítást, átrendezést folytatva abban reménykednek a munkatársak, hogy hamarosan újra fogadhatják az érdeklődő látogatókat – tudtuk meg Mészáros Márta igazgatótól.

Részletek
Karanténvideó a Kecskemét Brass-től, félegyházi tagokkal

Karanténvideó a Kecskemét Brass-től, félegyházi tagokkal

2020. április 16. 17:30 | Koronavírus

Karanténvideót készített a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar rézfúvós tagjaiból megalakult tízfős Kecskemét Brass együttes. Mindenki a saját otthonában játszotta fel a szólamát. Az így készült felvételeket Földi Jácint, a zenekar menedzsere, trombitaművésze és programszervezője öntötte végleges formába. Az elkészült igényes mű hamar népszerű lett a közösségi médiában. Hozzátette: különösen büszke a végeredményre, hiszen az együttes tagjaiból heten kiskunfélegyháziak, és nagy részük, köztük ő is itt született és él a városban. A zenekar már készül a következő meglepetésre, amit májusban láthat majd a közönség az interneten.

Részletek
Elhunyt Fekete György

Elhunyt Fekete György

2020. április 15. 17:00

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, Kossuth-díjas iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke - tudatta az MMA szerdán az MTI-vel. "Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti".

Részletek
Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

2020. április 14. 12:00

Ami a mai napon megfogalmazható: esős, szeles, csendes és minden zárva. Ez utóbbi a könyvtárakra is értendő (bár jól tudjuk, hogy a zárt ajtók mögött a könyvtárosok komoly állagmegóvó, feltáró munkát végeznek). Éppen ezért is fontos, hogy említést tegyünk arról, hogy ma van a Könyvtárosok Világnapja.

Részletek