Karanténvideó a Kecskemét Brass-től, félegyházi tagokkal

Karanténvideó a Kecskemét Brass-től, félegyházi tagokkal

2020. április 16. 17:30 | Koronavírus

Karanténvideót készített a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar rézfúvós tagjaiból megalakult tízfős Kecskemét Brass együttes. Mindenki a saját otthonában játszotta fel a szólamát. Az így készült felvételeket Földi Jácint, a zenekar menedzsere, trombitaművésze és programszervezője öntötte végleges formába. Az elkészült igényes mű hamar népszerű lett a közösségi médiában. Hozzátette: különösen büszke a végeredményre, hiszen az együttes tagjaiból heten kiskunfélegyháziak, és nagy részük, köztük ő is itt született és él a városban. A zenekar már készül a következő meglepetésre, amit májusban láthat majd a közönség az interneten.

Részletek
Elhunyt Fekete György

Elhunyt Fekete György

2020. április 15. 17:00

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, Kossuth-díjas iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke - tudatta az MMA szerdán az MTI-vel. "Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti".

Részletek
Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

Köszönjük könyvtárosaink munkáját!

2020. április 14. 12:00

Ami a mai napon megfogalmazható: esős, szeles, csendes és minden zárva. Ez utóbbi a könyvtárakra is értendő (bár jól tudjuk, hogy a zárt ajtók mögött a könyvtárosok komoly állagmegóvó, feltáró munkát végeznek). Éppen ezért is fontos, hogy említést tegyünk arról, hogy ma van a Könyvtárosok Világnapja.

Részletek
Így születik a vers

Így születik a vers

2020. április 11. 14:00

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik, akinek az életműve megkerülhetetlen teljesítmény mind a költőutódok, mind a művészettel foglalkozók számára. Emlékezzünk erre a napra mindannyian egy-egy verssel.

Részletek
Válságban a magyar zeneipar (is)

Válságban a magyar zeneipar (is)

2020. április 11. 10:00 | Koronavírus

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.

Részletek
Locsolóversíró-pályázat

Locsolóversíró-pályázat

2020. április 9. 14:00

Közös pályázatot hirdet a húsvéti költészet felfrissítése érdekében a Magyar Írószövetség, a Könyvtárellátó Nonprofit Társaság, az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóiratcsalád, a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Hajónapló kulturális gyűjtőportál és a Kello Könyvkultúra Magazin.

Részletek
Könyvtársarok – Hasznos weboldalakról

Könyvtársarok – Hasznos weboldalakról

2020. április 9. 08:00 | Koronavírus

A híradások szerint a koronavírus-járvány még hónapokig tarthat, ami miatt a kulturális intézmények sem látogathatóak. Éppen ezért olyan gyűjteményeket ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek a tartalmas szórakozást, kikapcsolódást segítik.

Részletek