Titkok a levéltárból – Az első félegyházi moziépület

Titkok a levéltárból – Az első félegyházi moziépület

2020. március 8. 14:00

Az első állandó mozi Kiskunfélegyházán 1912-ben nyílt meg Bányai Mór ügyvéd Kossuth utcai, 1910-ben elkészült házában Apolló névvel. A második félegyházi mozi, a Korzó Mozgó 1913-ban a Szent János téren létesült, már kimondottan erre a célra épült falak között, s bár azóta jelentősen átalakították, – hosszabb-rövidebb megszakításokkal – máig is moziként működik.

Részletek
Kulturális programsorozatot indít a megyei önkormányzat

Kulturális programsorozatot indít a megyei önkormányzat

2020. február 29. 16:00

Színházi előadással, irodalmi esttel, néptáncbemutatóval, koncerttel színesíti a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén tavasszal az 5000 fő alatti kistelepülések kulturális életét. Az eseményekhez kapcsolódva, Bács-Kiskun életét megörökítő pillanatokból válogatott képkiállítás is társul. A programban összesen 20 Bács-Kiskun megyei kistelepülés vesz részt.

Részletek
Csatári Bálint Kollégium indul a népfőiskolán

Csatári Bálint Kollégium indul a népfőiskolán

2020. február 26. 12:00

A Lakitelek Népfőiskola több anyaországi és határon túli felsőoktatási intézménnyel közösen szervezett a korábbiakban sikerrel kutató és adatgyűjtő terepmunkát az egész Kárpát-medencében. A nevezett programokon való részvétel – az adott szakmai tartalmon túl – az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalok számára kiemelkedő személyes élményt jelent, amely ismereteik gazdagításán túl a nemzetért érzett felelősségük tekintetében is építő tartalmú.

Részletek
Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról

Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról

2020. február 28. 12:00

Karády Katalin nevét hallva először egy mély, búgó, bársonyos hang jut az eszünkbe. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a fiatal színésznő az 1940-es években a férfiakat megigéző végzet asszonyává vált.

Részletek
Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István

2020. február 24. 11:30

Elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író - jelentette be az Újszinház a facebook oldalán. Neki köszönhetjük többek között a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is. Az író 83 éves korában hunyt el.

Részletek
"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"

"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"

2020. február 23. 16:00

– Keressük az új lehetőségeket, pályázatokat, hogy hatékonyabban találhassuk meg a gyerekekkel a hangot. Náluk már máshol van a csatlakozó. Lehet, hogy usb-ről, bluetooth-ról vagy wifiről működnek. Ahogy annak idején bennünket meg lehetett fogni, őket már ugyanazokkal a módszerekkel nehezebben lehet bevonzani, elvarázsolni. Ha a magyar művészetoktatásról beszélünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy annak idején nagyon ki lett ez találva. Kodály szerint van az elméleti rész és a gyakorlati rész, a hangszer mellé oda kell tenni a zeneelméletet, különben elvérzik a dolog – mondta Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, hozzátéve: a sikeres oktatáshoz sok más tényező is szükségeltetik.

Részletek
Kiadvány a város meghatározó művészeiről

Kiadvány a város meghatározó művészeiről

2020. február 21. 12:00

Még nyomdaillatot sugárzott a Félegyházi művészek nyomában címet viselő városi kiadvány, amikor azt bemutatta Rosta Ferenc alpolgármester a művelődési és szociális bizottság legutóbbi ülésén. A kiadvány megjelenéséről elmondta, hogy régi adósságát törleszti ezzel Kiskunfélegyháza. Ugyanis keveset tudunk azokról a művészeinkről, akikre méltón büszkék lehetünk. A bemutatott művészek közös jellemzője, hogy szülőhelyük komoly indíttatást adott munkásságukhoz, hiszen ideköti őket ifjúságuk, az alföldi táj.

Részletek