Száznál több animációs film várja a közönséget a KAFF-on

Száznál több animációs film várja a közönséget a KAFF-on

2019. június 18. 14:00

Június 19-én kezdődik a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyre 26 európai országból 134 alkotással neveztek a készítők, köztük olyanokkal, melyek nemzetközi díjakat is begyűjtöttek már. A KAFF része immár 11. alkalommal az Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál is. A június 23-áig tartó rendezvény négy ingyenes helyszínén, köztük egy szabadtéri vetítésen láthatják a hazai és nemzetközi animációs filmek színe-javát az érdeklődők, és a szakmai zsűri mellett ők is szavazhatnak a kategóriák legjobbjaira.

Részletek
Alkotások Székelyföldről

Alkotások Székelyföldről

2019. május 15. 18:00

A Szentegyházi Alkotókör kiállítását Kiskunfélegyházán a Hollókör Petőfi téri műterem-galériájában mutatták be. A tárlatot Szombathelyi Árpád festőművész nyitotta meg. Az erdélyi képzőművész közösség Hargita megye legmagasabban fekvő városában, Szentegyházán alakult meg öt esztendeje. Szobrász, grafikus és festő tagjaik kéthetente találkoznak, hogy értékeljék az elkészült alkotásokat és kijelöljenek néhány útmutató témát. Az alkotókört egyre többször kérik fel tárlat rendezésére. Kiskunfélegyházán az érdeklődők András Zsolt, Bálint Nándor, Bodnár Levente, Buzogány Mózes, Lázár Ilonka, Lőrincz Imre Levente Mihály Pista, Silye István, Szőcs Levente, és Tőke Lehel alkotásait láthatják.

Részletek
Fiatal képzőművész növendékek mutatkoztak be

Fiatal képzőművész növendékek mutatkoztak be

2019. május 11. 07:30

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola fotó-videó és grafika-kerámia szakos diákjai egy kiállításon mutatkoznak be. Idén május 8-án, a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájába vitték el alkotásaikat a nagyközönségnek a fiatal grafikusok, festők, fotográfusok és keramikusok. A megnyitón Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese méltatta a növendékek nemes törekvését, és ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe. A megnyitó színvonalát a művészeti iskola Vonós Kamaraegyüttese Hegyesi Judit felkészítő tanár közreműködésével emelte.

Részletek
Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából

Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából

2019. május 12. 13:00

Holló Lajos (1859–1918) több, mint harminc éven keresztül, 1887-től haláláig volt Kiskunfélegyháza országgyűlési képviselője. A budapesti, Városház utca 14. szám alatti lakásán felvett hagyatéki leltárt Budapest Főváros Levéltára őrzi. Ez alapján képet lehet kapni egy lapszerkesztő ügyvéd polgári lakásáról, amelyben volt külön iroda, háló, gyermekszoba, szalon, úri szoba, ebédlő, konyha, két kamra és cselédszoba is.

Részletek
Új időszámítás az MVSZ életében

Új időszámítás az MVSZ életében

2019. május 4. 10:00

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért-megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett, járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. A szakmai szervezet népszerű a muzeológia szereplői között, amit az évről-évre bővülő taglétszám is bizonyít.

Részletek
Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

2019. május 6. 14:00

Mezősi Ágnes fotóművész Vonalaim című kiállítása nyílt meg április 30-án a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A kiállított művek május 15-éig tekinthetők meg az intézmény kiállítótermében.

Részletek
A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

2019. május 1. 10:00

Több száz alkotó és alkotóközösség vett részt a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Kárpát-medencei alkotópályázat díjkiosztóján és a kiállítás megnyitóján. 19 megyéből és a határon túlról is érkeztek művészek, akik a komatál hagyományok újraélesztése és közösségerősítő szerepe miatt vettek részt a programban.

Részletek
Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

2019. május 3. 17:30

Szakmai képzést indít Neumann János Kollégium elnevezéssel a Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet május végén. A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművével, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő 5-10 évének alakulását. Fontos hogy, a digitális jövőkép kérdéseire, helyi és nemzeti szintű válaszokat találjanak. A kollégium ideje alatt a felvételt nyert hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában.

Részletek