Pályázat fiataloknak

2014. május 27. 07:03

Két témakörben lehet pályázni a Rákóczi Szövetség és a Rákóczi Szövetség Rákos Mezeje tagszervezete által meghirdetett irodalmi történelmi pályázatra, amelyet Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint első és másodéves főiskolások, egyetemisták számára írtak ki.

Részletek
Petőfi nyomában Szibériában

Petőfi nyomában Szibériában

2014. május 22. 06:18

P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül címmel jelent meg nemrég Borzák Tibor író, újságíró könyve, melyben a Kiskunfélegyházához is kötődő költő, Petőfi Sándor lehetséges szibériai száműzetéséről és a Bajkálon túl töltött éveiről, valamint a 25 évvel ezelőtt előkerült földi maradványok hányatott sorsáról ír. Az ötszáz oldalas oknyomozó riportkötet szerzőjével beszélgettünk.

Részletek

Mórák találkozója - Mórák kiállítása

2014. május 20. 07:07

Egy minden ízében különleges kiállítás nyílt szombaton a Petőfi Sándor Városi Könyvtár nagytermében, ahol a képsor lényegében egyfajta tisztelgés volt a Móra család előtt, az 1930-as esztendők óta megörökített családtagok sorozata, ahogyan az egyes alkotók látták, ismerték, illetve elképzelték őket.

Részletek
Helyi értékek a Városalapítók Napján

Helyi értékek a Városalapítók Napján

2014. május 20. 07:01

A Magyar Országgyűlés idén februárban országos emléknappá nyilvánította május 6-át, az 1745-ben történt jászkun önmegváltás, a Redemptio tiszteletére. Ezen a napon írta alá ugyanis Mária Terézia 1745-ben a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

Részletek
Így zenélünk, táncolunk, rajzolunk mi

Így zenélünk, táncolunk, rajzolunk mi

2014. május 18. 15:16

Nyílt napon mutatkoztak be május 17-én az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanáraik. A Petőfi téren reggeltől kora délutánig szólt a zene, rajzoltak, festettek korongoztak. A modern- és néptáncosok, valamint a drámatagozatosok is bemutatkoztak egy-egy produkcióval. A téren összegyűlt érdeklődők nem csupán szemlélői voltak az eseménynek. Bárki kipróbálhatta a hangszereket, ceruzát, ecsetet ragadhatott, vagy beülhetett korongozni. A táncosok is szívesen fogadták köreikben a fürge lábú érdeklődőket.

Részletek
Félegyházán találkoztak Móra István és Móra Ferenc leszármazottai

Félegyházán találkoztak Móra István és Móra Ferenc leszármazottai

2014. május 18. 12:33

Móra István és Móra Ferenc leszármazottait látta vendégül Kiskunfélegyháza május 17-én. A Móra-emlékévek program keretében megtartott rendezvény a művelődési központban kezdődött, ahol hat generáció képviselőit köszöntötte Kapus Krisztián polgármester. A Móra Ferenc Gimnázium tanulói ünnepi műsorral készültek az eseményre.

Részletek
  „A dolgok változnak, a vers örök!”

„A dolgok változnak, a vers örök!”

2014. május 16. 10:21

A „Nyugat költőinek társaságában” címmel tartott előadóestet május 15-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Herbály Jánosné. A „Fekete Rózsa”-díjas versmondó Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Szabó Lőrinc verseiből állította össze műsorát. Az előadást rövidfilmek és a 40 éves Bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar műsora színesítette.

Részletek
Slayer Csabi, Félegyháza metál nagykövete

Slayer Csabi, Félegyháza metál nagykövete

2014. május 16. 07:47

A Schleier név több generációnak is ismerős városunkban. Az idősebbeknek Sanyi bácsi legendás kékfestő műhelye, a fiatalabbaknak pedig Csabi, a magyar metálzenében híressé vált dobos ugrik be. Nagyapa és unokája merőben más téren ugyan, de maradandót alkottak.

Részletek
A szabadságharc félegyházi őrnagyáról jelent meg kötet

A szabadságharc félegyházi őrnagyáról jelent meg kötet

2014. május 15. 12:59

Az 1848-49-es szabadságharc félegyházi őrnagya, Boczonádi Szabó József életéről és munkásságáról írt könyvet Szász András Pilinszky-díjas író, újságíró. A kiadványt május 14-én a városi könyvtárban ajánlotta az olvasók figyelmébe Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Az ünnepi könyvbemutatón jelen volt Boczonádi Szabó József dédunokája, Pototzky Antal és családja, akik forrásanyaggal segítették a szerzőt, és a kiadvány megjelentetésének költségeit is felvállalták.

Részletek