Tehetséggondozás, személyiségfejlesztés az írás örömével

Tehetséggondozás, személyiségfejlesztés az írás örömével

2014. január 30. 12:22

Miklya Luzsányi Mónika szerint fél év alatt olyan fejlődést mutattak a Kreatív Írás Kör alkotóműhely munkájában részt vevő középiskolások, ami nagyon sok felnőtt írónál, költőnél évtizedek alatt sem tapasztalható. A csoportot férjével, Miklya Zsolttal közösen összefogó félegyházi írónő szerint a közös munka ideje alatt megszületett írások zöme megállja a helyét a jelenkor kortársirodalmában.

Részletek
Művészek, akik a tűzzel játszanak

Művészek, akik a tűzzel játszanak

2014. január 28. 13:14

Rendhagyó kiállítás nyílt „Tüzet viszek” címmel január 23-án a Kiskun Múzeumban. A tárlatmegnyitón Mészáros Márta igazgató elmondta, az intézményben első alkalommal találkozhatnak a művészetpártolók tűzzománc kiállítással. A tárlaton. amely a Tűzzománcművészek Magyar Társasága (TMT) együttműködésével jött létre, a művészeti ág legjelesebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók.

Részletek
Kiállításnéző – Ifj. Kunhegyesi Ferenc alkotásai a művelődési házban

Kiállításnéző – Ifj. Kunhegyesi Ferenc alkotásai a művelődési házban

2014. január 27. 12:57

Ifjú Kunhegyesi Ferenc kiállítása nyílt meg az elmúlt napokban a Művelődési Ház aulájában. A kiskőrösi alkotónak öt esztendeje már volt bemutatkozó tárlata városunkban, de akkori képei markáns hangulatának mostanra nyoma sincs. Ez nem véletlen, mert amint kiállítónk vallja egy hosszú és alapos tanulási folyamatban töltötte az elmúlt éveket. Festészetének alapjait még Szentandrássy Istvántól sajátította el, de felvállalja Péri Tamás iskolateremtő festészetét is.

Részletek
Átadták a Don Loris Emlékplakettet

Átadták a Don Loris Emlékplakettet

2014. január 27. 12:53

Kiskunfélegyháza és Feltre tesvérvárosi történetében főszerepet játszott áldott emlékű Loris Susanetto atya, a vellai plébános, aki pápai tanácsadó is volt, s akit messze földön úgy ismertek: Don Loris.

Részletek
Közönségdíj Miklya Luzsányi Mónikának

Közönségdíj Miklya Luzsányi Mónikának

2014. január 27. 06:14

Csak az az ország lehet erős, amely határozott értékrenddel bíró családokra épül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Képmás magazin Családbarát médiáért díjának átadóünnepségén, ahol - a többi díjazott mellett - a kiskunfélegyházi Miklya Luzsányi Mónika a közönségdíjat vehette át.

Részletek
Helyi értékek

Helyi értékek

2014. január 24. 07:39

A megpályázott több mint 2,6 millió forintból 800 ezer forint támogatást nyert a Kiskun Múzeum Baráti Köre a Kiskunfélegyházi Értéktár létrehozására. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly októberben meghirdetett pályázata a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának folyamatát hivatott támogatni. Mészáros Mártát, a Kiskun Múzeum igazgatóját egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mire lesz elég az eredeti elképzeléshez képest harmadára zsugorodó projektköltségvetés.

Részletek
A magyar nyelv művésze

A magyar nyelv művésze

2014. január 24. 07:21

A „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozat keretében a Móra-emlékév jegyében Juhász István tanár tartott jó hangulatú előadást január 23-án, csütörtökön esete Móra Ferenc, a magyar nyelv művésze címmel, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek
Himnusz a könyvtárban

Himnusz a könyvtárban

2014. január 23. 10:50

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tizedik alkalommal ünnepli a Magyar Kultúra Napját versmondó versennyel. Az ünnepi vetélkedésre öt középiskola két-két diákja jelentkezett. Minden versmondónak Kölcsey Ferenc Himnuszát és egy szabadon választott Petőfi - verset kellett előadni.

Részletek
Jókai Anna Félegyházán

Jókai Anna Félegyházán

2014. január 23. 06:24

Igazi ünnepi estével gazdagodtak, akik a magyar kultúra napjáról Jókai Anna társaságában emlékeztek meg. A Kossuth-díjas írónő a Petőfi Sándor Városi Könyvtár meghívására érkezett Kiskunfélegyházára, és vázolta fel előadásában saját értékrendjének kereteit. Az őszinte szavak, az időtálló gondolatok, a fizikai lét üres örömein túlmutató, olyan klasszikus értékek köré rendeződő élet célul tűzése, mint a család, vagy az egymás iránti felelősségvállalás, mélyen megérintették a hallgatóságot.

Részletek
Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre

Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre

2014. január 22. 06:55

Mint arról korábban már beszámoltunk, 1,5 millió forintos támogatást nyert a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton. A projekt részleteiről és várható eredményeiről kérdeztük Dongó Anitát, a polgármesteri hivatal külkapcsolati és EU referensét.

Részletek