Irodalmi est Az ember tragédiájáról

Irodalmi est Az ember tragédiájáról

2014. január 21. 11:33

Irodalmi esttel emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban január 20-án, hétfőn. A Himnusz elhangzását követően Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményéről dr. K. Csontosné Tompa Anna tartott érdekfeszítő előadást.

Részletek
Magyar kultúra napja

Magyar kultúra napja

2014. január 21. 09:00

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ezt a napot színvonalas programokkal: kiállításokkal, rendhagyó irodalomórával, színházi bemutatóval, vetélkedővel ünneplik szerte az országban. Kiskunfélegyháza vendége Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő lesz ma, január 21-én, kedden délután 17 órakor, aki Mit tegyünk az életünkkel? címmel tart előadást a művelődési központban. Ingyenes látogatójegyek a könyvtárban igényelhetők.

Részletek
Sosem látott erős program a Rocktárban

Sosem látott erős program a Rocktárban

2014. január 20. 10:00

– A közönség 2014-ben is szeretne minél nagyobb neveket és produkciókat látni helyben, egyre jobb minőségben. Hogy senkinek ne kelljen Kiskunfélegyházáról Budapestre utazni egy jó koncertért, soha nem látott erős programot dolgoztunk ki a tavaszra, legendás zenekarokkal és legendás zenekarok zenészeinek külön produkcióival – mondta el Ónodi Árpád.

Részletek
Az olvasás öröme megosztható

Az olvasás öröme megosztható

2014. január 15. 07:46

Tavaly szeptembertől Szabó Imre László filozófus vezeti a könyvklubot a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A filozófus Tóth-Kovács Nikolettől vette át a lelkes közösség vezetését. A könyvbarátok 2008 óta havi rendszerességgel találkoznak, hogy egy-egy irodalmi mű kapcsán olyan kérdésekben cseréljenek gondolatokat, mint például a szerelem, az erkölcs, az emberi kapcsolatok, és mindezek változásai a történelem, a szerzők élete tükrében. A könyvklub tagjai legutóbb január 14-én, kedden este alkottak – a szó valódi értelmében – beszélgető kört. A témát pedig ezúttal Ernest Hemingway: Francis Macomber rövid boldogsága című novellája adta.

Részletek
Zene, ami összeköt

Zene, ami összeköt

2014. január 13. 07:17

Minden hétfőn és csütörtökön összegyűlik Kiskunfélegyházán 44 ember. Vannak közöttük orvosok, pedagógusok, vállalkozók…, akiknek társadalmi hovatartozása mellett ugyanilyen sokszínű vallási és politikai meggyőződése is. Ám ez az együtt töltött idő alatt mit sem számít. Ott és akkor – fogalmaz Lukács Ferenc, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesület elnöke – összeköti őket a zene, és a közös éneklés öröme. Egy alkalommal Sebestyén Márta ezt írta emlékkönyvünkbe: „Sütő Andrással mondom: Bizony nagyon szegény ember az, aki nem tud énekelni, még ha teli is van forintokkal a ládája. Ti nagyon gazdagok vagytok! ”

Részletek
Folyamatosan fejlődik a félegyházi kórház

Folyamatosan fejlődik a félegyházi kórház

2014. január 10. 07:14

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2013. február 1-jétől olvadtak be a kecskeméti megyei kórházba a kalocsai és a kiskunfélegyházi kórházak. Hogy telt az első közös év? – kérdeztük dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatóját.

Részletek
Kerekasztalbeszélgetés a kultúra finanszírozásáról

Kerekasztalbeszélgetés a kultúra finanszírozásáról

2014. január 10. 07:06

Könyvbemutató kerekasztal-beszélgetést szerveztek január 9-én, csütörtökön este a Hattyúházban. Tóth Ákos: Kultúrafinanszírozás az Európai Unió tagállamaiban és Magyarországon címmel megjelent könyve apropóján nem csak nemzetközi kitekintést kapott a hallgatóság a témában, hanem a helyi kulturális intézmények gazdálkodásának kereteit is megismerhette.

Részletek
Ifjú kreatív írók

Ifjú kreatív írók

2014. január 8. 09:08

Az íráshoz kedvet érző félegyházi és kecskeméti középiskolás fiatalok irodalmi szárnypróbálgatásaihoz nyújtott inspiráló, támogató közeget a Kreatív Írás Kör alkotóműhely, amelynek kézzelfogható eredményét, a Pillanatok című gyűjteményt január 7-én, kedden ismerhette meg a kiskunfélegyházi közönség. A Hattyúházban megrendezett felolvasóesten az alkotók saját, és egymás írásait olvasták fel.

Részletek
ART TURKA - Mint szellemi központ

ART TURKA - Mint szellemi központ

2014. január 7. 15:19

Bizony jólesett leülni az év kezdetén a szilveszter utáni takarítás csendjében az ART TURKA helyiségében és egy kicsit visszarévedni ennek a helynek az elmúlt esztendőben betöltött szerepére. Az alábbi sorok ennek az emlékezésnek adnak helyt.

Részletek