Akinek sikerült kitűnni a tömegből

Akinek sikerült kitűnni a tömegből

2014. március 5. 08:15

Adva van egy tősgyökeres félegyházi lány: Mezősi Ági. Itt született, a Platán Utcai Általános Iskola után elvégezte a PG-t. Néhány hónappal ezelőtt fotózni kezdett. Csak úgy, saját kedvére. Nem tanulta sehol a vizuális kultúrát, az ösztöneire hagyatkozott: lekattintotta azt, ami megfogta.

Részletek
A bábozás örömével ismerkedtek a könyvtárban

A bábozás örömével ismerkedtek a könyvtárban

2014. március 4. 12:56

A támogatás megszűnte után is folytatódik a Betűbölcsi sorozat a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Február negyedikén a bábozás örömeivel foglalkoztak a babák és mamák. Miközben az apróságok játszottak, anyukáik a bábjáték sokoldalú, személyiségfejlesztő hatásairól beszélgettek. Megegyeztek abban, hogy nemcsak a szépen elkészített játékokkal érhetik el a játék örömét, hanem az odahaza, pálcikából, kukorica csutkából, terményekből készített bábokkal is. A bábkészítésre vállalkozó szülőket szakkönyvekkel segítették a könyvtárosok. H. S.

Részletek
Évadnyitó kiállítás- a „Kultúrházak éjjel-nappal” program keretében

Évadnyitó kiállítás- a „Kultúrházak éjjel-nappal” program keretében

2014. március 3. 21:37

Néha a véletlen a legjobb rendező amint ezt a művelődési központ aulájában megnyílt Holló László képzőművészköri tárlat is bizonyítja. Mivel az előző kiállítást hamarabb le kellett szedni, így nyílt egy váratlan lehetőség arra, hogy a város képzőművészeti köre ad-hoc bemutatkozhasson. Talán épp ezért sikeredett friss, néhol látványos bemutatóra, mert nem volt idő hosszasan rákészülni, tépelődni azon, miket is állítsanak ki a közönség elé.

Részletek
Akinek Móra a példaképe

Akinek Móra a példaképe

2014. március 3. 08:01

A szavak szárnyán utazom Szász Andrással. Erdély dús füvű erdei tisztásain járok, amikor gyerekkoráról mesél, torkomban dobog a szívem a „hazaszökés” éjszakáját hallgatva. Vele vagyok a tragédiák sújtotta helyszíneken és a szépséges pillanatokban: sosem látott emberek arcán sejlik fel mosoly, rémület. Fülemben cseng a nyomorgók jajszava, máskor meg a gurgulázó boldog nevetés… Szász András nem csak szavakkal mesél, hanem egész lényével. Meg sem lep, hogy Mórát tartja példaképének. Mindig része a történetnek. Akkor is, ha évszázadok választják el tőle. Akkor is, ha világrészek. Személyes ügyévé válik, amiről ír, vagy amire ráirányítja fényképezőgépje objektívjét. S miután magáévá tette, megmutatja. Csak úgy. Önzetlenül, érdek nélkül.

Részletek
Az alázat az, ami a legkisebbet is magasba emeli

Az alázat az, ami a legkisebbet is magasba emeli

2014. március 2. 17:17

Kiskunfélegyháza is kapcsolódott a „Kultúrházak éjjel nappal” címmel meghirdetett országos programsorozathoz. Az akció során 420 helyszínen több mint ezer rendezvényt tartottak annak érdekében, hogy megismertessék és népszerűsítsék a kulturális intézmények munkáját. A legtöbb esemény a farsanghoz kötődött, Félegyházán azonban rendhagyó módon a Holló László Képzőművész Kör évadnyitó kiállítását rendezték meg február 28-án.

Részletek
Házi stúdió épült a Rocktárban

Házi stúdió épült a Rocktárban

2014. február 26. 14:12

A Rocktár Élőzenei Bázis február 25-én nyitotta meg házi stúdióját. A B&I Rocktár stúdiót sajtótájékoztatón mutatták be az üzemeltetők és az építkezésben segítő szponzorok. A tavaly április óta folyamatosan épülő és fejlődő stúdió megkoronázza a lokális élőzenei közösség lehetőségeit. Nem kell többet a helyi zenekaroknak elutazni drága stúdiókba, hanem otthonos körülmények között dolgozhatnak pár méterre saját próbatermüktől, a jól megszokott alkotói közegben – mondta el Ónodi Árpád, a Rocktár vezetője.

Részletek
„Egy korty derű” a könyvtárban

„Egy korty derű” a könyvtárban

2014. február 26. 13:07

A városi könyvtár Könyvek Klubja Biblioterápia című sorozatának vendége V. Kulcsár Ildikó volt február 25-én. Az író, újságíró, a Nők Lapja munkatársa „Egy korty derű” címmel tartott előadást. Bevezetőjében elmondta, örömmel jött Kiskunfélegyházára, hiszen baráti, családi szálak is kötik a városhoz. Az est során arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy mennyire szükségünk van a derűs szemléletre, mert ha ki tudjuk alakítani, akkor az hatással van életminőségünkre, meghatározza mindennapjainkat, munkánkat és családi életünket.

Részletek
„Szerelmem, Erdély”

„Szerelmem, Erdély”

2014. február 25. 16:49

A Wass Albert felolvasó-maraton megnyitóján került sor Rékasi Károly „Szerelmem, Erdély” című előadására. A program telt házat vonzott a Művelődési Központ színháztermébe. Az összeállításban a versek, prózák mellett az emigrációban élő erdélyi író levélrészletei mutatták be gondolatvilágát, érzelmi vívódását. A háttérvetítéssel, zenei részletekkel gazdagított előadás után az egyik néző így összegezte színházi élményét: „aki ezt az előadást végignézte, mindent megtudhatott Wass Albertről”. A műsor után a színművész lapunknak azt is elmondta, hogyan került kapcsolatba az erdélyi alkotó munkásságával, miért tartja fontosnak előadásával népszerűsíteni .

Részletek
Jazzakadémiától a disznóólig

Jazzakadémiától a disznóólig

2014. február 25. 11:45

Tudjuk, hogy a munka nemesít, de az mégiscsak túlzás, ha egy belvárosi művész Budapest és Párizs után a nehéz tanyai gazdálkodásban találja meg önmagát, vagy mégsem?

Részletek
Kölcsönzés könyvtárak között

Kölcsönzés könyvtárak között

2014. február 25. 08:24

Abonyi Szilviát jól ismerik a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasói: övé az a kedves, bájos arc, amely elsőként mosolyog a pult mögül a betérőre. Olvasószolgálati könyvtárosként ő foglalkozik a könyvtárközi kölcsönzéssel is, amit tavaly 130-an vettek igénybe.

Részletek