Akinek Móra a példaképe

Akinek Móra a példaképe

2014. március 3. 08:01

A szavak szárnyán utazom Szász Andrással. Erdély dús füvű erdei tisztásain járok, amikor gyerekkoráról mesél, torkomban dobog a szívem a „hazaszökés” éjszakáját hallgatva. Vele vagyok a tragédiák sújtotta helyszíneken és a szépséges pillanatokban: sosem látott emberek arcán sejlik fel mosoly, rémület. Fülemben cseng a nyomorgók jajszava, máskor meg a gurgulázó boldog nevetés… Szász András nem csak szavakkal mesél, hanem egész lényével. Meg sem lep, hogy Mórát tartja példaképének. Mindig része a történetnek. Akkor is, ha évszázadok választják el tőle. Akkor is, ha világrészek. Személyes ügyévé válik, amiről ír, vagy amire ráirányítja fényképezőgépje objektívjét. S miután magáévá tette, megmutatja. Csak úgy. Önzetlenül, érdek nélkül.

Részletek
Az alázat az, ami a legkisebbet is magasba emeli

Az alázat az, ami a legkisebbet is magasba emeli

2014. március 2. 17:17

Kiskunfélegyháza is kapcsolódott a „Kultúrházak éjjel nappal” címmel meghirdetett országos programsorozathoz. Az akció során 420 helyszínen több mint ezer rendezvényt tartottak annak érdekében, hogy megismertessék és népszerűsítsék a kulturális intézmények munkáját. A legtöbb esemény a farsanghoz kötődött, Félegyházán azonban rendhagyó módon a Holló László Képzőművész Kör évadnyitó kiállítását rendezték meg február 28-án.

Részletek
Házi stúdió épült a Rocktárban

Házi stúdió épült a Rocktárban

2014. február 26. 14:12

A Rocktár Élőzenei Bázis február 25-én nyitotta meg házi stúdióját. A B&I Rocktár stúdiót sajtótájékoztatón mutatták be az üzemeltetők és az építkezésben segítő szponzorok. A tavaly április óta folyamatosan épülő és fejlődő stúdió megkoronázza a lokális élőzenei közösség lehetőségeit. Nem kell többet a helyi zenekaroknak elutazni drága stúdiókba, hanem otthonos körülmények között dolgozhatnak pár méterre saját próbatermüktől, a jól megszokott alkotói közegben – mondta el Ónodi Árpád, a Rocktár vezetője.

Részletek
„Egy korty derű” a könyvtárban

„Egy korty derű” a könyvtárban

2014. február 26. 13:07

A városi könyvtár Könyvek Klubja Biblioterápia című sorozatának vendége V. Kulcsár Ildikó volt február 25-én. Az író, újságíró, a Nők Lapja munkatársa „Egy korty derű” címmel tartott előadást. Bevezetőjében elmondta, örömmel jött Kiskunfélegyházára, hiszen baráti, családi szálak is kötik a városhoz. Az est során arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy mennyire szükségünk van a derűs szemléletre, mert ha ki tudjuk alakítani, akkor az hatással van életminőségünkre, meghatározza mindennapjainkat, munkánkat és családi életünket.

Részletek
„Szerelmem, Erdély”

„Szerelmem, Erdély”

2014. február 25. 16:49

A Wass Albert felolvasó-maraton megnyitóján került sor Rékasi Károly „Szerelmem, Erdély” című előadására. A program telt házat vonzott a Művelődési Központ színháztermébe. Az összeállításban a versek, prózák mellett az emigrációban élő erdélyi író levélrészletei mutatták be gondolatvilágát, érzelmi vívódását. A háttérvetítéssel, zenei részletekkel gazdagított előadás után az egyik néző így összegezte színházi élményét: „aki ezt az előadást végignézte, mindent megtudhatott Wass Albertről”. A műsor után a színművész lapunknak azt is elmondta, hogyan került kapcsolatba az erdélyi alkotó munkásságával, miért tartja fontosnak előadásával népszerűsíteni .

Részletek
Jazzakadémiától a disznóólig

Jazzakadémiától a disznóólig

2014. február 25. 11:45

Tudjuk, hogy a munka nemesít, de az mégiscsak túlzás, ha egy belvárosi művész Budapest és Párizs után a nehéz tanyai gazdálkodásban találja meg önmagát, vagy mégsem?

Részletek
Kölcsönzés könyvtárak között

Kölcsönzés könyvtárak között

2014. február 25. 08:24

Abonyi Szilviát jól ismerik a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasói: övé az a kedves, bájos arc, amely elsőként mosolyog a pult mögül a betérőre. Olvasószolgálati könyvtárosként ő foglalkozik a könyvtárközi kölcsönzéssel is, amit tavaly 130-an vettek igénybe.

Részletek
Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról

Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról

2014. február 24. 16:34

Kiskunfélegyháza - Gulyás László vándormuzsikus kezdeményezésére - öt évvel ezelőtt csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amely a hosszú ideig elhallgatott Wass Albert erdélyi író, költő munkásságának megismertetését, népszerűsítését célozta meg. Az idei 15 órás felolvasó maraton február 21-én a művelődési központban kezdődött és 22-én a városi könyvtárban zárult. Csaknem 200 felnőtt és fiatal működött közre, miközben mindkét helyszínen telt ház fogadta az előadókat, akik Wass Albert írásai mellett Petőfi és Móra műveiből, valamint a magyar és az erdélyi irodalom gyöngyszemeiből olvastak fel idézeteket.

Részletek
Farsang a sportcsarnokban

Farsang a sportcsarnokban

2014. február 24. 06:24

Kalózokkal, matrózokkal, kutyusokkal telt meg február 22-én, szombaton a városi sportcsarnok: mintegy 750 gyerek vett részt a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola négy tagintézményének, a Platán utcai, a Dózsa György utcai, a József Attila, és a gátéri általános iskola összevont farsangjának műsorában.

Részletek
Itt a farsang, áll a bál

Itt a farsang, áll a bál

2014. február 14. 21:46

Az iskolákban is elkezdődött a farsangi készülődés, bálozás. A Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény óvodásai és alsó tagozatosai február 14-én tartották meg télbúcsúztató mulatságukat a sportcsarnokban. A gyermekek jelmezes produkcióit szülők, barátok és ismerősök lelkes érdeklődése kísérte.

Részletek