Szavalóverseny a könyvtárban

Szavalóverseny a könyvtárban

2014. március 17. 16:39

Családias légkörben telt március 14-én, pénteken a Weöres Sándorról elnevezett szavalóverseny területi fordulója a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Mint azt Dobos Matild, a verseny szervezője elmondta, a március 15-i ünnepségekre tekintettel kevesen vállalták a felkészülést.

Részletek
Ismerkedés Lechner Ödönnel és a szecesszióval a múzeumban

Ismerkedés Lechner Ödönnel és a szecesszióval a múzeumban

2014. március 17. 16:16

A fiatal kiskunfélegyházi kutatók munkásságát ismertető sorozat keretében Brunner Attila művészettörténész tartott előadást a Kiskun Múzeumban március 12-én Lechner Ödön és Kiskunfélegyháza kapcsolatáról. Előadásából a jelenlévők megtudhatták, hogy a XIX.-XX. század fordulóján alkotó jeles építész hatása több városi épületen is tetten érhető. Ezek között a legfontosabb az 1909 és 1911 között megépült városháza.

Részletek
Láss, láss, ne csak nézz...

Láss, láss, ne csak nézz...

2014. március 17. 10:22

A Szem /Oko/ címmel nyílt tárlata a Weswl Hugó Fotókörnek március 14-én a művelődési központ földszinti galériájában. A megnyitón Fekete Beatrix, az intézmény vezetője ismertette a 2007-ben megalakult kör munkáját. Kifejtette, hogy a húsz fős alkotói közösség célul tűzte ki, hogy fiatalos lendülettel népszerűsíti a fotóművészetet és a vizuális kultúrát Kiskunfélegyházán és környékén. Emellett számos hazai és nemzetközi pályázaton is elindulnak. Az évek során sok elismerés, díj tulajdonosaivá váltak. A kiállítást, amely március 31-éig látogatható, Hájas Sándor újságíró ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Részletek
Vén vagyok, de a hangom a régi!

Vén vagyok, de a hangom a régi!

2014. március 17. 07:07

Szita Mihály magángyűjteményéből nyílt kiállítás „Rádiók a múltból” címmel március 14-én a Kiskun Múzeumban. A bemutató felvonultatja az egykori kristálydetektoros készüléktől az „elektroncsöves csúcstechnológiáig” terjedő eszközparkot, amelyek a maguk korában hírforrásként, vagy zenés szórakoztató lehetőségként, családösszetartó, közösségteremtő szereppel is bírtak. A tárlatot Bakos Lajos a Sirius Rádió ügyvezetője nyitotta meg.

Részletek
Az alkotás rejtelmeibe is beavatták a közönséget

Az alkotás rejtelmeibe is beavatták a közönséget

2014. március 10. 07:33

„Idézetek a menekülés naplójából” címmel nyílt kiállítása Bogdán János festőművésznek március 7-én a Holló László Képzőművész Kör Petőfi téri galériájában. A művész a megnyitó előtt egy írásvetítő segítségével avatta be az alkotás rejtelmeibe a közönséget. A bemutatónak nagy sikere volt. Amikor egy-egy munka elkészült és letörölte az üvegről, többen felsóhajtottak, és így szóltak: de kár! Kész alkotásként is elfogadtam volna!

Részletek
Hitben és cselekvésben kell élni

Hitben és cselekvésben kell élni

2014. március 7. 18:15

A Himnusz kívülről, belülről című könyv apropóján beszélgetett március 6-án a Móra Ferenc Művelődési Központban Lezsák Sándorral, az országgyűlés alelnökével Gajdics Ottó, a Lánchíd rádió ügyvezető főszerkesztője. A kötet Lezsák Sándor életútját összegzi. Megismerhetjük gyermekkorát, családját, pedagógiai tevékenységét éppúgy, mint politikai pályafutását.

Részletek
Holló László festőművészre emlékeztek

Holló László festőművészre emlékeztek

2014. március 6. 17:38

Holló László születésének 127. évfordulójára emlékeztek március 6-án a festőművész szobránál és a szülőház falán elhelyezett emléktáblánál. Molnár István, a Holló László Képzőművészkör beszédében elmondta: Holló László az európai expresszionizmus egyik jeles képviselője volt. Egyéni, magyar, úgynevezett alföldi stílusával vált ismertté.

Részletek
„Iskolanyitogató” a Batthyányban

„Iskolanyitogató” a Batthyányban

2014. március 6. 14:37

Zsúfolásig megtelt a Bathyány Lajos Általános Iskola tornaterme leendő diákokkal és szüleikkel az „iskolanyitogató” rendezvényen március 5-én. Az iskola vezetése a szülőknek bemutatta az oktatási- nevelési eredményeket, a tanulók pedig kedves előadással és játékkal kedveskedtek az új iskolatársaknak. Az iskola hamarosan újabb találkozót szervez a leendő elsősöknek, illetve szüleiknek, ahol már konkrét kérdéseket is fel lehet tenni annak érdekében, hogy mindenki jól tudjon dönteni az iskolaválasztásról, illetve arról, hogy a zenei, vagy az informatikai tagozatot választaná szívesebben. A két találkozó között azoknak az apróságoknak, akik a zenei tagozatot választanák, meghallgatásokat tartanak képességeik felmérésére. H. S.

Részletek
Gazdag évadra készül a Kiskun Múzeum

Gazdag évadra készül a Kiskun Múzeum

2014. március 6. 13:48

A Kiskun Múzeum március 4-étől a nyári nyitva tartás szerint fogadja a kutatókat és a látogatókat. A Móra Ferenc- és a Petőfi Sándor-emlékház továbbra is előzetes bejelentés után látogatható. A múzeum munkatársai az érdeklődők fogadása mellett folytatják a gyűjtőmunkát, illetve a felajánlott gyűjtemények rendszerezését. Ezek közé tartoznak például a mozitól átvett eszközök, berendezések, amelyek a technikatörténeti gyűjtemény részét fogják képezni – mondta el Mészáros Márta igazgató.

Részletek