Díjkiosztó ünnepség a költészet napján

Díjkiosztó ünnepség a költészet napján

2014. április 14. 20:23

A költészet napján tartotta irodalmi pályázatának díjkiosztó ünnepségét a Kiskunfélegyházi Irodalmi alapítvány a művelődési központban. Kapus Krisztián polgármester köszöntőjében megfogalmazta: április 11-ét nem jelöli a naptár piros betűvel, mégis mindannyian, akik szeretjük a költészetet, ünneplőbe öltöztetjük lelkünket a költészet napjára, és József Attila tiszteletére. Talán újra elolvassuk a számunkra legkedvesebb verseket, vagy meghallgatjuk, hogyan szavalják el József Attila Ódáját. A köszöntő után az amatőr költők és írók munkáit Mindák József kuratóriumi elnök értékelte.

Részletek
Költészet napja - rendhagyó formában - a Mórában

Költészet napja - rendhagyó formában - a Mórában

2014. április 14. 13:24

Április 11-e a költészet napja, József Attila születésnapja. Ebből az alkalomból rendhagyó programot szerveztünk a Móra Ferenc Gimnázium egész tanuló ifjúságának bevonásával. Azt kértük a tanulóktól, szenteljünk néhány percet az életünkből ennek az ünnepnek, mondjunk el közösen egy József Attila verset. A választás A hetedik című költeményre esett.

Részletek
Ingyen a múzeumba

Ingyen a múzeumba

2014. április 14. 10:48

A Tárt kapuk – nyitott nap program keretében április 26-án, szombaton díjmentesen látogatható a Kiskun Múzeum a Petőfi Sándor Emlékház és a Móra Ferenc Emlékház.

Részletek
Felsővattai Wattay János - Pest-Pilis-Solt vármegye első kuruc alispánja

Felsővattai Wattay János - Pest-Pilis-Solt vármegye első kuruc alispánja

2014. április 13. 21:13

Fővárosunk fontos utcája és főútvonala is Vác városáról kapta nevét. Vác, pedig a későavarkortól - 805. és 1044. között - élt Aba keresztény uralkodó család (Aba Ábrahám, Kolba Izsák, Baton-Vata Sirák, Aba Sámuel) tagjának Vatának szeretett hangzós („c” és „cs”) Vác, Vacs nevét őrzi. A borsodi Vatta települést is erről az uralkodóról nevezték el, ahonnan Wattay János származik.

Részletek
 Segesvári vendégek a Szent Benedek Szakképző Iskolában

Segesvári vendégek a Szent Benedek Szakképző Iskolában

2014. április 9. 13:06

A segesvári Mircea Eliade Líceum tanulóit látták vendégül április 4-től 7-éig a Szent Benedek Szakképző Iskola diákjai és tanárai. A testvériskolából érkezett fiatalokat gazdag program várta Félegyházán. A városnézés mellett íjászbemutatóval, színjátszó produkcióval, sportversenyekkel kedveskedtek a vendéglátók.

Részletek
Csillagokkal álmodnak

Csillagokkal álmodnak

2014. április 9. 10:19

Kő kövön nem marad, ha az „őrült” nővér és vagány öccse a színpadra lép zenekarával. Az eszement show közben néha nehéz elképzelni, hogy ők is voltak gyerekek, méghozzá nem is akármilyenek és nem is akárhol. Pásztor Anna énekesnő és Pásztor Sámuel énekes-gitáros, a méltán híres Anna and the Barbies zenekar alapító testvérpárja egy csongrádi úti tanyán töltötte gyermekkorát. Erről az inspiráló időszakról és városunkhoz kötődő élményeikről kérdeztem őket a kiskunfélegyházi koncert előtt.

Részletek
Pezseg az élet a természettudományos laborban

Pezseg az élet a természettudományos laborban

2014. április 8. 17:27

Harmadik alkalommal rendeztek szakmai napot a gimnázium új, természettudományi laboratóriumában április 8-án. A kiskunfélegyházi tankerület igazgatójának, Mayer Tamásnénak megnyitója után dr. Róka András főiskolai docens „Az elektronok színháza” címmel tartott előadást a térség pedagógusainak. Ezt követően a félegyházi, kalocsai és a hódmezővásárhelyi középiskolai természettudományos laboratóriumainak vezetői számoltak be az eddigi tapasztalatokról.

Részletek
„A bomlás virágai”

„A bomlás virágai”

2014. április 4. 09:59

„Kulturális Szalon” címmel új sorozat indult a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A nyitó előadáson „A bomlás virágai. Budapest és Bécs az Osztrák-Magyar Monarchiában” címmel tartott előadást dr. Pallagi Mária történész, a SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének oktatója április 3-án.

Részletek
Móra meséit illusztrálták az ovisok

Móra meséit illusztrálták az ovisok

2014. április 2. 19:01

Rajzpályázatra invitálta a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár az ovisokat a Móra- emlékév apropóján. Az apróságokat arra kérték, hogy Félegyháza nagy mesemondójának egy-egy írásához készítsenek illusztrációt. A pályázati felhívásra 140 alkotás érkezett, amelyekből április 2-án nyílt kiállítás a könyvtárban.

Részletek