Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról

Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról

2014. február 24. 16:34

Kiskunfélegyháza - Gulyás László vándormuzsikus kezdeményezésére - öt évvel ezelőtt csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amely a hosszú ideig elhallgatott Wass Albert erdélyi író, költő munkásságának megismertetését, népszerűsítését célozta meg. Az idei 15 órás felolvasó maraton február 21-én a művelődési központban kezdődött és 22-én a városi könyvtárban zárult. Csaknem 200 felnőtt és fiatal működött közre, miközben mindkét helyszínen telt ház fogadta az előadókat, akik Wass Albert írásai mellett Petőfi és Móra műveiből, valamint a magyar és az erdélyi irodalom gyöngyszemeiből olvastak fel idézeteket.

Részletek
Farsang a sportcsarnokban

Farsang a sportcsarnokban

2014. február 24. 06:24

Kalózokkal, matrózokkal, kutyusokkal telt meg február 22-én, szombaton a városi sportcsarnok: mintegy 750 gyerek vett részt a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola négy tagintézményének, a Platán utcai, a Dózsa György utcai, a József Attila, és a gátéri általános iskola összevont farsangjának műsorában.

Részletek
Itt a farsang, áll a bál

Itt a farsang, áll a bál

2014. február 14. 21:46

Az iskolákban is elkezdődött a farsangi készülődés, bálozás. A Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény óvodásai és alsó tagozatosai február 14-én tartották meg télbúcsúztató mulatságukat a sportcsarnokban. A gyermekek jelmezes produkcióit szülők, barátok és ismerősök lelkes érdeklődése kísérte.

Részletek
Pódiumbeszélgetés Havas Henrikkel

Pódiumbeszélgetés Havas Henrikkel

2014. február 12. 11:29

Nem „vitte be az erdőbe” Karafiáth Orsolya Havas Henriket. A feltett kérdések apropóján a Tanár Úr – ahogy megszokhattuk tőle – arról beszélt, amiről akart. S bár a beszélgetés során a róla általánosan kialakult kép „szerénység” összetevőjének mértéke nem változott, a nyersen őszinte, kioktató „megmondóember” szerepén át egy-egy rövid időre felcsillant az apa, a férj, a barát, a betegségben és emberi kapcsolataiban esendő ember is. Így történt, hogy a másfél órás pódiumbeszélgetés végén a művelődési ház díszterméből kifelé tóduló nagyszámú közönségből többen elismerően nyugtázták: mégiscsak szimpatikusabb ez a megosztó médiajelenség, mint gondolták.

Részletek
Nem csak szépek, önállóak és magabiztosak is a mazsorett lányok

Nem csak szépek, önállóak és magabiztosak is a mazsorett lányok

2014. február 11. 10:55

Kinek ne dobbanna meg a szíve, amikor a gyönyörű félegyházi lányok díszes ruhájukban, bottal, pomponnal, vagy zászlóval a kezükben ütemesen lépkednek a zene ritmusára! A Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes az elmúlt 22 évben rengeteg jókedvvel, élménnyel örvendeztette meg közönségét, és számos díjjal, elismeréssel öregbítette városa jóhírét. Az együttest megálmodó, létrehozó és éltető pedagógussal, Jankovszki Zoltánné Andreával múltidézéssel kezdjük a több mint két évtized felelevenítését.

Részletek
Balanyi Károly kiállításához

Balanyi Károly kiállításához

2014. február 10. 14:47

Balanyi Károly városi könyvtárban kiállított képsora nagy mélységeket és nagy távlatokat hordozó anyag. Már a címe is meghökkenti a látogatót, hiszen a Magyar Ugar „2011-2012” című alkotássorozat egyrészt megidézi nagy költőnket Ady Endrét, másrészt érződik némi áthallásos folytatás azon alföldi festőknek, (pl.: Dulity Tibornak) akik igyekeztek a gyorsan múló paraszti létforma utolsó emlékeit megragadni. Természetesen teljesen más technikával és látásmóddal.

Részletek
"Normálisnak maradni ebben a furcsa világban"

"Normálisnak maradni ebben a furcsa világban"

2014. február 10. 14:23

Balanyi Károly Ferenczi-díjas grafikus és zománcművésznek nyílt tárlata február 7-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A művész munkái nem ismeretlenek a tárlatlátogatók előtt, hiszen számos önálló és csoportos kiállításon jelent meg az elmúlt évtizedekben. Grafikával, zománccal és festészettel, illetve az egyes műfajok, technikák közötti átjárhatóság lehetőségeivel foglalkozik. Művészi sokszínűségét jól tükrözi a könyvtárban látható „A magyar Ugaron” címet viselő válogatás, amelyet ifj. Gyergyádesz László, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának elnöke ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Részletek
Programok a farsang jegyében

Programok a farsang jegyében

2014. február 10. 06:54

A farsang jegyében több program is volt a hétvégén Kiskunfélegyházán. Délelőtt a kicsiket és szüleiket várták a Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekbirodalmában, ahol többek között a CókMók Gyermekszínház gondoskodott a jó hangulatról.

Részletek