Helyi értékek

Helyi értékek

2014. január 24. 07:39

A megpályázott több mint 2,6 millió forintból 800 ezer forint támogatást nyert a Kiskun Múzeum Baráti Köre a Kiskunfélegyházi Értéktár létrehozására. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly októberben meghirdetett pályázata a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának folyamatát hivatott támogatni. Mészáros Mártát, a Kiskun Múzeum igazgatóját egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mire lesz elég az eredeti elképzeléshez képest harmadára zsugorodó projektköltségvetés.

Részletek
A magyar nyelv művésze

A magyar nyelv művésze

2014. január 24. 07:21

A „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozat keretében a Móra-emlékév jegyében Juhász István tanár tartott jó hangulatú előadást január 23-án, csütörtökön esete Móra Ferenc, a magyar nyelv művésze címmel, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Részletek
Himnusz a könyvtárban

Himnusz a könyvtárban

2014. január 23. 10:50

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tizedik alkalommal ünnepli a Magyar Kultúra Napját versmondó versennyel. Az ünnepi vetélkedésre öt középiskola két-két diákja jelentkezett. Minden versmondónak Kölcsey Ferenc Himnuszát és egy szabadon választott Petőfi - verset kellett előadni.

Részletek
Jókai Anna Félegyházán

Jókai Anna Félegyházán

2014. január 23. 06:24

Igazi ünnepi estével gazdagodtak, akik a magyar kultúra napjáról Jókai Anna társaságában emlékeztek meg. A Kossuth-díjas írónő a Petőfi Sándor Városi Könyvtár meghívására érkezett Kiskunfélegyházára, és vázolta fel előadásában saját értékrendjének kereteit. Az őszinte szavak, az időtálló gondolatok, a fizikai lét üres örömein túlmutató, olyan klasszikus értékek köré rendeződő élet célul tűzése, mint a család, vagy az egymás iránti felelősségvállalás, mélyen megérintették a hallgatóságot.

Részletek
Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre

Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre

2014. január 22. 06:55

Mint arról korábban már beszámoltunk, 1,5 millió forintos támogatást nyert a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton. A projekt részleteiről és várható eredményeiről kérdeztük Dongó Anitát, a polgármesteri hivatal külkapcsolati és EU referensét.

Részletek
Irodalmi est Az ember tragédiájáról

Irodalmi est Az ember tragédiájáról

2014. január 21. 11:33

Irodalmi esttel emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban január 20-án, hétfőn. A Himnusz elhangzását követően Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményéről dr. K. Csontosné Tompa Anna tartott érdekfeszítő előadást.

Részletek
Magyar kultúra napja

Magyar kultúra napja

2014. január 21. 09:00

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ezt a napot színvonalas programokkal: kiállításokkal, rendhagyó irodalomórával, színházi bemutatóval, vetélkedővel ünneplik szerte az országban. Kiskunfélegyháza vendége Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő lesz ma, január 21-én, kedden délután 17 órakor, aki Mit tegyünk az életünkkel? címmel tart előadást a művelődési központban. Ingyenes látogatójegyek a könyvtárban igényelhetők.

Részletek
Sosem látott erős program a Rocktárban

Sosem látott erős program a Rocktárban

2014. január 20. 10:00

– A közönség 2014-ben is szeretne minél nagyobb neveket és produkciókat látni helyben, egyre jobb minőségben. Hogy senkinek ne kelljen Kiskunfélegyházáról Budapestre utazni egy jó koncertért, soha nem látott erős programot dolgoztunk ki a tavaszra, legendás zenekarokkal és legendás zenekarok zenészeinek külön produkcióival – mondta el Ónodi Árpád.

Részletek
Az olvasás öröme megosztható

Az olvasás öröme megosztható

2014. január 15. 07:46

Tavaly szeptembertől Szabó Imre László filozófus vezeti a könyvklubot a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A filozófus Tóth-Kovács Nikolettől vette át a lelkes közösség vezetését. A könyvbarátok 2008 óta havi rendszerességgel találkoznak, hogy egy-egy irodalmi mű kapcsán olyan kérdésekben cseréljenek gondolatokat, mint például a szerelem, az erkölcs, az emberi kapcsolatok, és mindezek változásai a történelem, a szerzők élete tükrében. A könyvklub tagjai legutóbb január 14-én, kedden este alkottak – a szó valódi értelmében – beszélgető kört. A témát pedig ezúttal Ernest Hemingway: Francis Macomber rövid boldogsága című novellája adta.

Részletek