Hamarosan mesél a város

Hamarosan mesél a város

2020. június 24. 08:00

Egy pályázatnak köszönhetően egyedi múzeumi applikációt fejlesztettek ki a közelmúltban a Kiskun Múzeumban. Az információs táblákat részben kiváltó QR-kódos leolvasás saját telefon, tablet felhasználásával rengeteg leíráshoz, képhez, hanganyaghoz juttatja hozzá a látogatót, akár több nyelven is. A programban rejlő lehetőségek révén a korábbi gyakorlatnál lényegesen több információt tud a múzeum közvetíteni. Ez a kiváló gyakorlat szinte kínálta magát, hogy kiterjesszék a városra is, vagyis Kiskunfélegyháza nevezetességeire – tudtuk meg Mészáros Mártától, a Kiskun Múzeum igazgatójától.

Részletek
Alkotói hétvége Borsihalmon

Alkotói hétvége Borsihalmon

2020. június 21. 12:00

Immáron negyedik alkalommal tartott alkotói hétvégét június 12. és 14. között a Holló László Képzőművész Kör a Borsihalmi Művésztelepen. Az ország különböző tájairól érkezett több mint húsz alkotó három napon keresztül ismerkedett különféle művészeti technikákkal, a festéssel, grafikával, nyomtatással. Az alkotó hétvégék alatt született művek nagy része a művésztelep falait díszíti a későbbiekben. Az alkotások témája részben a felújított városközpont volt, amit terveik szerint az augusztusban rendezendő kiállításukon tekinthetnek meg az érdeklődők Kiskunfélegyházán, a Petőfi-téri műterem-galériában – mondta el lapunknak Tóth Tamás, a képzőművész kör tagja.

Részletek
A gyöngyfűzés nagymestere

A gyöngyfűzés nagymestere

2020. június 21. 08:00

Ismeretségünk a kiskunfélegyházi Samu Mónikával jó pár évvel korábbra datálódik, de azonnal eszembe jutott, amikor felmerült a helyi kézműves alkotókat bemutató cikksorozat gondolata. Nagy lelkesedéssel hívtam fel: meséljen nekem a gyöngyfűzés kulisszatitkairól, amit oly nagy szeretettel és hozzáértéssel művel. De – bevallom – legalább ennyire érdekelt az ember, az alkotó személyiség, a példaértékű anya – aki férjével közösen három kicsi gyermek útját egyengeti –, a kreatív, környezetét mindig szépítő nő. Mert én ilyennek ismertem meg Samu Mónikát.

Részletek
Nyáresti gitárzene a szökőkútnál

Nyáresti gitárzene a szökőkútnál

2020. június 13. 17:00

Június 12-én, pénteken este ismét élőzenei élmény mellett csodálhattuk meg a Béke-téri szökőkút programját. A jelenleg Ausztriában élő gitárművész, Soós Brigitta adott koncertet, klasszikus gitáron. Latin-amerikai, spanyol darabok és barokk művek mellett felcsendült a jól ismert nóta is, a Félegyházi utca ligetös, ligetös című – a nagyszámú közönség őszinte örömére. A péntek esti zenei lánc nem szakad meg, hiszen június 19-én Pocskai Roland zongorajátékát élvezhetjük.

Részletek
Elindult az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. honlapja

Elindult az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. honlapja

2020. június 6. 14:00

Az Antológia Kiadó és Nyomda gondozásában szépirodalmi és történelmi témájú könyvek jelennek meg már 1990 óta. A világ minden tájáról érkeznek kéziratok a kiadóhoz és eddig több mint 340 könyvet adtak ki. A következő időszakban folyamatosan frissítik a honlapon a megjelent könyvek listáját. További információkat a www.antologia.hu honlapon találnak.

Részletek
Könyvtársarok – Nyári hírek

Könyvtársarok – Nyári hírek

2020. június 4. 12:00

A koronavírus-járvány miatt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár személyesen még nem látogatható, ám nem maradnak olvasnivaló nélkül az igazi könyvmolyok. A könyvtárosok a 65 éven felülieknek csütörtöki és pénteki napokon házhoz viszik a kért könyveket.

Részletek
TRIANON 100 – A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye kettészakítása (1920) és annak következményei

TRIANON 100 – A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye kettészakítása (1920) és annak következményei

2020. július 5. 08:00

Hogyan érintette a Kalocsa-Bácsi Főegyházmegyét a trianoni döntés? Az elszakított területek visszacsatolása után milyen egyházkormányzati bonyodalmak alakultak ki? Milyen lépéseket tett a Szentszék? A kérdéseknek Tóth Tamás egyháztörténész, főiskolai tanár, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára járt utána. Írását az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

Részletek