Kissné Kovács Ilona érdemelte ki az Év Olvasója-díjat

Kissné Kovács Ilona érdemelte ki az Év Olvasója-díjat

2020. október 14. 16:00

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár 11 éve indította útjára azt a kezdeményezést, hogy a könyvtári napok keretében díjakkal, ajándékokkal köszönik meg azoknak az aktivitását, akik valamilyen formában kiemelkedően vesznek részt a könyvtár mindennapi életében – mondta el Kállainé Vereb Mária igazgató az ünnepi rendezvényen, ahol átadták az Év Olvasója-díjat Kissné Kovács Ilonának. Az Év Gyermekolvasója címet: Gál Péter Attila érdemelte ki, az Év Olvasócsaládja a Bordás-család lett. Az átadó ünnepségen Magyari Benkő Gabriella és Róka Kinga tanárnők zenei előadással kedveskedtek a könyvtárlátogatóknak.

Részletek
Könyvtársarok – Újra divatba jöttek a diafilmek

Könyvtársarok – Újra divatba jöttek a diafilmek

2020. október 8. 08:00

Évtizedekkel ezelőtt dobozba rejtett csodákként lapultak a családi szekrények mélyén a diafilmek. A szülők a takaróba bújós őszi, téli délutánokat, estéket diavetítéssel varázsolták meghittebbé. A vetítés igazi szertartássá vált: megtalálni a legmegfelelőbb pontot a lakásban, ahova vetíthettek, beállítani a vetítőt, befűzni a tekercset, persze először fejjel lefelé, aztán görgetni egyik képkockát a másik után.

Részletek
Online tartják meg a mesemondó találkozót

Online tartják meg a mesemondó találkozót

2020. október 7. 08:00

Megtartja a Mesevirág címmel meghirdetett mesemondó találkozót a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A járványhelyzetre való tekintettel azonban elektronikusan várják a mesemondókról készült videókat.

Részletek
Az alkotás kitárulkozás

Az alkotás kitárulkozás

2020. október 3. 18:00

Tóth Tamásnak, a Holló László Képzőművész Kör tagjának nyílt bemutatkozó kiállítása október 2-án, az Ágyú Kézműves Sörgalériában, a Kossuth Lajos utca 35. szám alatt. A tárlatot Király György Barcsay-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep lakója nyitotta meg. Közreműködött Nagy Zsolt szájharmonikán. A megnyitó után Zoltán Zoltán gitárestje szórakoztatta a látogatókat.

Részletek
Tudomány és művészet találkozik a kortalan konferencián

Tudomány és művészet találkozik a kortalan konferencián

2020. október 5. 17:30

Az idő múlása és az emberi élet értékei, a tudás átadása és az aktív időskor vagy éppen a zenévé alakítható agyhullámok témája is beleférnek abba a rendkívül változatos kínálatba, amit a Pécsi Tudományegyetemen, egy október elején zajló – és a felfordult életünkre reagálva az internetre költöztetett – tudományos fesztivál és konferencia foglal magába.

Részletek
Nagyszabású produkció az Ómagyar Mária-siralom centenáriumára

Nagyszabású produkció az Ómagyar Mária-siralom centenáriumára

2020. október 6. 14:00

Az Ómagyar Mária-siralom az első ismert magyar vers. A magyar nemzet számára ünnepélyes keretek között hozták nyilvánosságra 1923. január 29-én a Magyar Tudományos Akadémián, másnap a Nemzeti Újság c. napilap publikálta. A szövegemlék felfedezésének 100. évfordulójára Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze irodalmi és egyházzenei újdonságokkal készül. Az esemény külön pikantériája Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója, valamint Kölcsey Ferenc is 200 éve véglegesítette a Himnusz szövegét, 1823. január 22-én.

Részletek
Vírusmentes színházi előadások

Vírusmentes színházi előadások

2020. október 1. 12:00 | Koronavírus

Újító óvintézkedést vezetett be Cseke Péter igazgató a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, hogy a nézők vírusmentes légkörben élvezhessék a teátrum új évadának előadásait. A Kelemen László Kamarában és a nagyszínházban október elején, majd az első bemutatóra a Ruszt Stúdióban is felszerelnek új, kecskeméti gyártású légtisztító berendezéseket.

Részletek